Najluđi zlatni Olimpijskih igara: Nikad više neću spavati

Foto: Andrew Nelles-USA TODAY Sports

ITALIJA slavi nove sportske junake, olimpijske pobjednike Lamonta Marcella Jacobsa i Gianmarca Tamberija, koji su zlatne atletske medalje senzacionalno osvojili u razmaku od deset minuta.

Jacobs (26) je novi olimpijski pobjednik u utrci na 100 metara, dok je Tamberi (29) podijelio zlato s katarskim Mutazom Essom Barshimijem u skoku u vis.

Jacobs je u finalnoj utrci ciljem prošao za 9.80 sekundi, čime je postavio novi europski rekord, četiri stotinke bolje vrijeme od onoga koje je trčao samo dva sata ranije u polufinalu. Tako je postao prvi Europljanin s olimpijskim zlatom u najbržoj disciplini još od Linforda Christieja 1992.

Fantastičan atletski dan za Italiju upotpunio je Gianmarco Tamberi u skoku u vis.

Kataranin Mutaz Essa Barshim (30) i Tamberi (29) osvojili su olimpijsko zlato nakon što su obojica 2.37 metara preskočila iz prvog pokušaja.

Kako su i sve visine prije te preskakali iz prvog pokušaja, a potom obojica po tri puta rušili letvicu na 2.39 metara, mogli su nastaviti skakati za zlato na nižim visinama ili se dogovoriti da obojici pripadne najsjajnije odličje. Vrlo brzo su se dogovorili kako neće dalje skakati, nego će obojica uzeti zlato.

"Ovo je dio povijesti. Nikad više neću spavati", rekao je Tamberi, koji je slomio gležanj prije OI-ja u Rio de Janeiru 2016.

"Trebat će mi neko vrijeme da ovo shvatim", dodao je Tamberi, koji je euforično proslavio medalju. Bacao se po stazi i grlio sve koji su prošli pored njega.

"Ova medalja je stvarna, jedva čekam slušati talijansku himnu", poručio je.

► KLIKNI OVDJE I POGLEDAJ REAKCIJU TAMBERIJA KAD JE DOZNAO DA JE ZLATNI

► KLIKNI OVDJE I POGLEDAJ SLAVLJE TAMBERIJA I JACOBSA

Pročitajte više