FINIŠ EUROPSKIH LIGA

Najnesretniji čovjek u povijesti nizozemskog nogometa

Foto: Getty Images / Guliver Images

PRVI put nakon pet godina, Ajax će proslaviti naslov prvaka Nizozemske. Iako još postoji matematička šansa da PSV ugrozi ovosezonski hit Lige prvaka na prvom mjestu tablice, realnost je ipak nešto drugačija.

Ajax je jučer pobijedio Utrecht kod kuće s 4:1, a za osvojeni naslov mogu zahvaliti AZ Alkmaaru koji je pobijedio PSV kod kuće s 1:0. Jedini scenarij u kojem Ajax može ne osvojiti naslov je ako izgubi u zadnjem kolu kod De Graafschapa, pretposljednje ekipe prvenstva i budućeg drugoligaša, a PSV pritom nadoknadi 15 pogodaka lošiju gol-razliku kod kuće protiv Heraclesa. Vidjeli smo puno čuda u posljednje vrijeme u svijetu nogometa, ali tako nešto nećemo doživjeti.

Najveću tugu zbog toga što će Ajax postati prvak vjerojatno osjeća stoper PSV-a Nick Viergever. On je postao prvi igrač u povijesti nizozemske lige koji je pet godina zaredom završavao sezonu u drugoplasiranom klubu prvenstva. Ove godine pridružio se PSV-u kako bi to izbjegao jer je taj klub osvajao naslov prvaka tri od posljednje četiri sezone. Najokrutnija je činjenica da je četiri sezone zaredom završio drugi s Ajaxom, klubom koji će sada proslaviti 34. naslov prvaka Nizozemske u svojoj povijesti.

"Ovdje znaju kakav je osjećaj osvojiti naslov. Tako je PSV igrao prošle sezone, na pobjede. Za pobjede nije uvijek potreban lijep nogomet", rekao je Viergever na predstavljanju prošlog ljeta kada je besplatno napustio Ajax jer mu je istekao ugovor, a klub ga je predstavio na društvenim mrežama uz riječi: "Ako ih ne možeš pobijediti, pridruži im se."

Nakon jučerašnjeg poraza od AZ-a i on zna da je gotovo.

"Razlika je 14 golova, to nećemo nadoknaditi u jednoj utakmici. vrlo sam razočaran. Htjeli smo biti prvaci, ali nismo uspjeli."

Heroj Tottenhama

29-godišnji nizozemski stoper u karijeri je odigrao 256 utakmica u nizozemskom prvenstvu, pet puta je završio kao drugi i još čeka na prvi naslov. Doduše, Viergever će zbog ove sezone ostati upamćen kao jedan od heroja Tottenhamove sezone.

Rijetko tko se više sjeća da je Tottenham jedva prošao skupinu Lige prvaka ove sezone nakon što su u polufinalu senzacionalno izbacili Ajax golom u posljednjoj sekundi utakmice. 1. lipnja tako će zatvoriti klupsku sezonu u Madridu kada će na stadionu Atletica Wanda Metropolitanu igrati u finalu najelitnijeg klupskog nogometnog natjecanja protiv Liverpoola.

Put do tamo nije bio nimalo lagan. Sve je moglo završiti u posljednjoj utakmici grupne faze. Tottenham je izvukao bod na gostovanju kod Barcelone, ali trebao im je kiks Intera kod kuće koji je morao pobijediti PSV i završio bi skupinu kao drugi. Nizozemski klub do tog susreta imao je samo jedan remi u cijelom natjecanju, ali igrala se 93. minuta i bilo je 1:1. Mauro Icardi dobio je jednu odličnu loptu u kaznenom prostoru, ali u posljednji trenutak naletava Nick Viergever i sprječava da argentinski nogometaš dođe do vrlo izgledne situacije za postizanje pogotka.

Tako slobodno možemo reći da je najnesretniji igrač u povijesti Nizozemske donio veliku sreću Spursima jer im je omogućio prolazak u nokaut fazu. Utakmica je završila 1:1, Inter i Tottenham su završili skupinu s jednakim brojem bodova i omjerom, ali dalje su prošli Spursi zbog boljeg međusobnog omjera. Naime, u Milanu je Inter pobijedio s 2:1, a u Londonu su Spursi bili bolji s 1:0. Spasio ih je taj gol u gostima sa San Sira.

Navijači Tottenhama mu danas zbog tog starta zahvaljuju na društvenim mrežama, a jedan navijač je čak napisao da ništa neće morati plaćati ako se ikada nađe blizu Londona.

 

Pročitajte više