Najskuplji košarkaš Europe objasnio zašto se s 31 godinom oprostio od reprezentacije

Foto: Profimedia

CRNOGORSKI košarkaš Nikola Mirotić, koji je kao naturalizirani igrač nastupao za Španjolsku, objavio je umirovljenje iz reprezentacije. Mirotiću je tek 31 godina, ali za Španjolsku nije igrao od 2016. godine, a sada je potvrdio da više ni neće, iako bi kvalitetom i dalje itekako imao mjesta.

U razgovoru za Mundo Deportivo najskuplji košarkaš Eurolige otkrio je da je razgovor s vodstvom saveza na tu temu zapravo obavio još prije lanjskog Eurobasketa, na kojem je Španjolska u pomlađenom sastavu osvojila naslov prvaka. Njegovo mjesto naturaliziranog igrača vrlo je uspješno preuzeo Amerikanac Lorenzo Brown, koji je izabran u najbolju petorku turnira.

Povukao se da otvori mjesto za Browna

"Već dugo nisam igrao za njih, fokusirao sam se da dajem sve za klub. Prošlog ljeta imao sam privatnih stvari s obitelji i biznisom, u godinama sam, a posebno nakon ozljeda i svega ne vidim se više u reprezentaciji", objasnio je Mirotić.

"Razgovarao sam s predsjednikom saveza Jorgeom Garbajosom prije nego što su naturalizirali Browna. Pitao me mislim li se vratiti, želio je potvrditi da se ne vraćam kako bi mogli angažirati drugog stranca. I bilo je to vrlo uspješno za njih, osvojili su Eurobasket i još jednom pokazali da su najbolja momčad."

Nakon pet godina u NBA ligi postao najplaćeniji igrač Europe

Mirotić je rođeni Podgoričanin koji je kao 17-godišnjak otišao u Real Madrid pa dalje u NBA ligu, u kojoj je gotovo četiri godine igrao za Chicago Bullse, jednu za New Orleans Pelicanse prije nego što se od NBA lige oprostio kao član Milwaukee Bucksa. Iako je imao brojnih ponuda da ostane u Americi, prihvatio je rekordnu ponudu Barcelone te je od 2019. najplaćeniji igrač Eurolige s primanjima od pet milijuna eura po sezoni.

Za Španjolsku je igrao u U-20 selekciji s kojom je osvojio europsku broncu 2010. i zlato godinu dana kasnije, a sa seniorskom je nastupio na dva velika natjecanja te postao europski prvak 2015. te osvojio olimpijsku broncu u Riju 2016. godine.

Pročitajte više