HAJDUK - OSIJEK 0:0

Osijek je opet ugušio Hajduk, ali je ponovno pokazao isti problem

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

HAJDUK i Osijek remizirali su rezultatom 0:0 u posljednjem dvoboju jesenskog dijela HNL-a. Spektakl pred više od 30 tisuća ljudi nije uspio opravdati velika očekivanja, a niti ekipe i njihovi treneri ne mogu biti potpuno zadovoljni ishodom utakmice.

Između dva trenera, Bjelica je onaj koji može biti nešto zadovoljniji. Osijek ponovno nije izgubio od Hajduka, čime je produžio uspješan niz bez poraza u međusobnim susretima na sedam utakmica i time ostao na diobi prvog mjesta s Dinamom i Rijekom, dok je Hajduku ovo bila vjerojatno najslabija predstava pod Dambrauskasom.

Bjelica zna kako protiv Hajduka

Ono što smo mogli u ovoj utakmici vidjeti od Osijeka nije bilo ništa novo, ali se ponovno pokazalo vrlo učinkovito protiv Hajduka. Osijek se obrambeno postavio u 4-1-4-1 ili 4-2-3-1 formacijama koje su se tijekom utakmice prilagođavale protivniku, ali glavna ideja u bilo kojoj varijaciji bila je stajati usko i zatvoriti Hajduku sredinu terena. Osijek nije bio izrazito agresivan u presingu. Eventualno bi iskakao prema tehnički nešto slabijem stoperu Hajduka - Simiću, no većinom je stajao u srednjem bloku dozvoljavajući Hajdukovoj posljednjoj liniji da mirno iznosi loptu.

Problemi za Hajduk su nastajali kada bi pokušali prenijeti loptu u sljedeću fazu igre, na protivničku polovicu. Sredina terena Osijeka predvođena Darkom Nejašmićem kao ključnim igračem u takvom sustavu bila je izuzetno zgusnuta i onemogućila je dotok lopte do Livaje, što je glavni preduvjet bilo kojeg uspješnog napada Hajduka. Pri tome je pomogla i odluka Dambrauskasa da umjesto Atanasova utakmicu započne Vuković.

U kontekstu Osijeka kao protivnika Vukovićeva agresivnost u defenzivi koju Atanasov ne posjeduje dobro dođe, ali time se gubi kreativnost koju ima Atanasov. To je proizvelo svojevrstan domino-efekt. Fossati se morao spuštati u posljednju liniju kako bi Hajduk lakše kontrolirao prvu fazu napada, a time je Vuković ostajao sam u sredini terena, što znači da se Krovinović morao spuštati nešto niže pomoći u progresiji lopte prema naprijed. Hajduk je ostao time bez jednog igrača između Osijekove veze i napada, odnosno Livaja je ostao usamljen i Osijekova vezna linija ga je vrlo dobro zatvorila, kao i u Gradskom vrtu.

S obzirom na usko postavljeni Osijek, jedino rješenje Hajduka je bilo podići bekove visoko i napasti Osijek po stranama, no gosti su znali i to pretvoriti u svoju korist, što se odlično vidjelo već u prvih 20-ak minuta utakmice. U nekoliko napada zaredom, nakon što bi Hajduk bespotrebno izgubio loptu na sredini terena, Osijekovi ofenzivci Bohar i Kleinheisler pozicionirali bi se uz aut linije, a s obzirom na to da su Lovrencsics i Melnjak ostajali visoko, našli bi se sami na otvorenom prostoru. To su najbolje iskoristili kada je Kleinheisler ostao sam na lijevoj strani i potom iskoristio svoj dribling da bi iznudio jedanaesterac.

Osim toga, Osijek je i nekoliko puta vrlo dobro izlazio iz Hajdukova presinga preko Miereza koji je dobro ukrotio nekoliko dugih lopti te pokazao da se unatoč krizi u završnici zaista radi o kvalitetnom igraču kojeg se može iskoristiti i kada ne zabija.

Opet isti problem

Osijek je u ovoj utakmici potvrdio da usporedba s Atletico Madridom o kojoj smo nedavno pisali definitivno stoji, a na to je prije utakmice potvrdno reagirao i Bjelica. Osijek je nekolicinu puta ove sezone ugušio protivnika agresivnom i iznimno dobro organiziranom obrambenom strukturom. To je napravio i u gotovo svim derbijima - Hajduku u ogromnim dijelovima sve tri međusobne utakmice, Rijeci u obje utakmice te Dinamu na Maksimiru. Međutim, jednako kao što postoje dobre strane usporedbe sa španjolskim velikanom, postoji i druga strana medalje.

Od svih nabrojanih derbija u kojima je Osijek bio bolja ili barem jednako dobra ekipa, a bilo ih je šest, Osijek je dobio dvije utakmice, a čak u četiri je remizirao. Jednako kao i Atletico, Osijek nerijetko ima problem dovršiti protivnika u utakmicama kada je bolji, a o tome smo posebno pisali i nakon susreta protiv Hajduka na Gradskome vrtu.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Sasvim je legitimno da Bjelica ponekad ne želi riskirati obrambenu sigurnost u zamjenu za više rizika i potencijalno više zabijenih golova. To se odličnim pokazuje u utakmicama kada Osijek rano povede, najčešće protiv slabijih ekipa. Tada nema potrebe srljati po još golova kada slabije ekipe vrlo teško probijaju Osijekovu obranu, najbolju u ligi. No to se ponekad obije o glavu u utakmicama kada treba pobijediti jače protivnike. Zbog toga smo vidjeli dva puta rezultate 0:0 protiv Hajduka i Rijeke te 1:1 protiv Hajduka i Dinama. Izaći neporažen iz ovoliko utakmica protiv glavnih konkurenata je za pohvalu, ali dojam je takav da se nekad u utakmicama u kojima si bolji vrijedi više riskirati. Bolje je osvojiti tri pa nula bodova iz dvije utakmice, nego dva puta po jedan. Možda Osijek u tome ne bi bio uspješan i rizici mu se ne bi isplatili jer nema napadački talent poput Dinama, a sada i Hajduka, ali to ne može saznati ako ne pokuša.

Kao što je Dambrauskas ponavljao, Hajduk ima posla

Ovo je bila daleko najslabija Hajdukova utakmica pod novim trenerom, a to je bilo posebno vidljivo u napadu. Hajduk je morao čekati do samog kraja utakmice da stvori nešto konkretno pred golom Malenice, a čak ni ta vratnica Livaje nije bila sustavno izrađena akcija, već individualna kvaliteta najopasnijeg igrača lige. Livaja je veći dio utakmice bio vrlo dobro zatvoren, što je rezultiralo bezidejnim napadom, dok je s druge strane Osijek uspio iskoristiti neke Hajdukove mane i između ostalog iznuditi jedanaesterac. Da ga Kalinić nije obranio, Hajduk bi s ovakvim napadom utakmicu vrlo vjerojatno izgubio. Kao što se to moglo vidjeti i u nekim drugim utakmicama u kojima Livaja nema dovoljno prostora između linija, koje su doduše rijetke, Hajduk se u protivnikovoj trećini terena muči i ne stvara izgledne prilike.

Predviđeni spektakl pred punim Poljudom nije bio spektakl te su ovim rezultatom najviše profitirali Dinamo i Rijeka. Ovo je bila samo još jedna potvrda da je dug put pred Hajdukom i Osijekom ako misle biti prvaci, ali se Osijekov put, unatoč Dambrauskasovom uspješnom početku na klupi Hajduka, čini nešto kraćim.

Pročitajte više