NFL

Najslavniji američki Hrvat odbio odlikovanje od prijatelja Trumpa

Foto: EPA

DOK SU američki sportaši otvoreno istupali protiv Donalda Trumpa, slavnog trenera hrvatskih korijena i dalje se smatralo njegovim prijateljem. Sad se od američkog predsjednika na odlasku ogradio i Bill Belichick.

Trofejni trener New England Patriotsa, podrijetlom iz okolice Karlovca, odlučio je odbiti Trumpovo visoko odlikovanje nakon što je njegova rulja provalila u Kapitol prošlog tjedna.

Socijalna pravda važnija od nagrade

"Nedavno sam imao priliku primiti predsjedničku medalju slobode, na čemu sam bio polaskan zbog poštovanja prema onome što ona predstavlja i divljenju prema prijašnjim primateljima. Posljedično, nakon tragičnih događaja prošlog tjedna odlučio sam ne prihvatiti nagradu", rekao je Belichick u priopćenju.

"Ja sam američki građanin s velikim poštovanjem prema našim vrijednostima, slobodi i demokraciji. Znam da predstavljam i svoju obitelj te momčad New England Patriotsa. Jedna od najboljih stvari u mojoj profesionalnoj karijeri dogodila se 2020. kada su, zahvaljujući vodstvu unutar našeg tima, razgovori o socijalnoj pravdi, jednakosti i ljudskim pravima izašli u prvi plan. Želim nastaviti s tim naporima i ostati vjeran ljudima, momčadi i zemlji koju volim, a to je jače od blagodati bilo kakve individualne nagrade", objasnio je Belichick.

Trump se sukobljavao sa sportašima na društvenim mrežama, ali bio je prijatelj s Belichickom

Ovo je velik udarac za Trumpa jer mu ga je nanio čovjek kojeg je smatrao prijateljem i čije je pismo potpore javno pročitao tijekom predsjedničke kampanje 2016. godine. Često se družio s Belichickom, ali i vlasnikom Patriotsa Robertom Kraftom te njihovim legendarnim igračem Tomom Bradyjem.

No Trump je tijekom četiri predsjedničke godine često "ratovao" sa sportašima, osuđivao ih zbog protestiranja klečanjem tijekom izvođenja himne, otvoreno se svađao s LeBronom Jamesom na društvenim mrežama, a mnogi prvaci velikih profesionalnih liga odbili su tradicionalno primanje u Bijeloj kući tijekom njegova mandata.

Pročitajte više