Najsnažniji obarači ruke stižu u Zagreb po svjetski pojas i jakutski dijamant

Foto: ZG STRONG

PLANETARNA elita u obaranju ruke – pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović te zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i Središnjeg državnog ureda za šport – okupit će se u Zagrebu 7. i 8. srpnja na jubilarnom petom izdanju Svjetskog kupa „ZG STRONG“.

U hotelu Westin, poprištu na kojem će se početkom srpnja okupiti snagatori prosječne visine dva metra s preko 150 kilograma mišićne mase, sakupit će se tristotinjak natjecatelja s raznih svjetskih meridijana i kontinenata.

Kazahstanac Dmitry Trubin, jedan od najpopularnijih profesionalnih obarača današnjice i višestruki svjetski prvak, sa svojih 150 kilograma mišića raspoređenih na 190 centimetara visine slovi kao favorit.

U suženom krugu potencijalnih osvajača su i Iranac Mehdi Abdolvand, sedmerostruki azijski prvak težak više od 160 kilograma, i Azerbajdžanac Mirtaleh Aslanov, europski prvak najteže kategorije i vlasnik prošlogodišnjeg 'ZG STRONG' pojasa.

Na globalnoj manifestaciji natjecat će se i hrvatski predstavnici. Najistaknutiji je 208 centimetara visok Josip Poleš, višestruki hrvatski prvak teškaške kategorije. Međutim, premda iz sjene, za svjetsku titulu pretendiraju i Viktorio Sović i Ivo Križan. 

Prema najavama čelnika Hrvatskog saveza za obaranje ruke, Aleksandra Jakovca, na luksuznoj smotri u zagrebačkoj jezgri sudjelovat će i takozvana Open klasa desne ruke. Klasa u kojoj se šampioni svih težinskih kategorija, koji su već osvojili novčane nagrade, međusobno bore za jedinstvenog pobjednika Svjetskog kupa te osvajača najpoznatijeg svjetskog, certificiranog EPL jakutskog dijamanta.

„Svjetski kup u obaranju ruke 'ZG STRONG' jedini je svjetski turnir na kojem ukupni pobjednik, osim novčane nagrade, osvaja i vrlo vrijedan dijamant zbog kojeg na natjecanje dolaze najbolji i najsnažniji snagatori našega sporta“, istaknuo je Aleksandar Jakovac, dopredsjednik Europskog saveza za obaranje ruke i glavni organizator Svjetskog kupa u hrvatskoj prijestolnici, uz obećanje kako će popratnim elementima natjecanje odisati specifičnim glamurom.

Raspored Svjetskog kupa jamči i sučeljavanje u ženskoj, juniorskoj te amaterskoj kategoriji, kao i u kategoriji osoba s invaliditetom.

Kao službeni medijski pokrovitelj, Index će obavještavati o tijeku i ishodu Svjetskog kupa u Zagrebu.

Pročitajte više