Najsportaši godine u izboru AIPS-a: Đoković uvjerljivo pobijedio Messija

U IZBORU Međunarodnog udruženja sportskih novinara (AIPS) srbijanski tenisač Novak Đoković i norveška skijašica-trkačica Marit Bjørgen izabrani su za najbolje sportaše svijeta u 2011. godini.

Čak 379 novinara iz 82 države davalo je svoje glasove za najbolje sportaše 2011. godine. Trostruki osvajač Grand Slam turnira (Australian Open, Wimbledon i US Open), Đoković, uvjerljivo je odnio pobjedu ispred najboljeg nogometaša svijeta Lionela Messija. Srbijanski tenisač osvojio je 812 bodova, dok je Argentinac ostao kratak za 122 (690). Treći u poretku sa 441 bodom završio je jamajčanski sprinter Usain Bolt.

Kod sportašica je konkurencija bila puno "žešća", pa je tako Norvežanka Marit Bjørgen slavila s minimalnih 10 bodova prednosti ispred kenijske atletičarke Vivian Cheruiyot (576-566). Bjørgen je naslov najbolje sportašice u 2011. godini zaslužila osvajanjem četiri zlatne i jedne srebrne medalje na Svjetskom prvenstvu. Cheruiyot je do drugog mjesta dogurala pobjedama u utrkama na 5 000 i 10 000 metara na Svjetskom prvenstvu u korejskom Daeguu. Talijanska plivačica Federica Pellegrini završila je treća u poretku sa 448 bodova.

Spomenimo samo da je ovu nagradu prošle, 2010. godine, osvojila hrvatska atletičarka Blanka Vlašić.

Za najbolju momčad svijeta očekivano je izabrana Barcelona. Europski, svjetski i nacionalni nogometni prvak uvjerljivo je slavio ispred ragbijaške momčadi, svjetskog prvaka Novog Zelanda (1411-1000).

Pročitajte više