"Najuspješniji sam trener u povijesti Rijeke, a i dalje me nazivaju perspektivnim"

S BAHREINSKIM klubom Riffa dva puta bio je prvak države, uzeo je tri Kupa kralja, zatim kuvajtsko prvenstvo i kup, te se u Kairu plasirao u polufinale Azijske Lige prvaka. Danas ima važeći ugovor s Kuwait Sport Clubom, odakle je prije nekoliko mjeseci otišao zbog obiteljske tragedije, prerane smrti supruge koja se godinama borila s teškom bolešću. U Kuvajtu će ga čekati koliko treba, ali Rodion Gačanin zapravo čeka poziv s Kantride. 

Nakon godina u kojima je afirmirao mnoge mladiće Orijenta, Crikvenice i Opatije, na nagovor Srećka Juričića spremio je kofere i krenuo prema Emiratima, gdje je neko vrijeme bio šef struke tamošnjeg Al-Ettihada. Na stolu ima ponude bahreinske nogometne reprezentacije i mnogih bogatih klubova.

"Zove me Al Rayan i ako stvari s Rijekom ne ispadnu kako bih volio, najbliži sam toj opciji. Pomalo mi smeta što me mnogi i dalje etiketiraju kao perspektivnog trenera, a najuspješniji sam trener u povijesti ovog grada. Iz Rijeke me službeno nisu kontaktirali, ali je moje ime u stalnom opticaju. Ne smetaju me medijske kalkulacije, novine traju jedan dan. Na novinarima je da zakuhaju stvari, a na vodstvu kluba da izabere i kasnije snosi odgovornost za svoj izbor." - jasan je Riječanin.

U stručnost i rad onih s kojima egzistira u riječkoj čekaonici, pokraj živog Josipa Kužea, mada je i njegova sudba zapečaćena nakon neugodnog sastanka s predsjednikom Robertom Ježićem, Gačanin ne želi ulaziti. Elvis Scorija, predodžbe radi, miljenik je riječkih navijača zbog ostvarenih rezultata i temperamenta, dok Zlatka Dalića favorizira "samo" predsjednik. Dolazak Josipa Skoblara iz izjvesnog se  vrlo brzo pretvorio u uvjetovani, jer zadarska zlatna kopačka nije zaboravila dugove riječke garniture iz sredine 90-ih. Predsjednik, pak, nije sklon opciji prebijanja dugova, premda je Skoblar veliko ime iza kojeg bi se rado sakrio. No, sa Skoblarom ili bez njega, Rijeka žudi za totalnom rekonstrukcijom. Gačanin je svjestan, ali i iznimno oprezan...

"Rijeka je tamo gdje trenutačno i zaslužuje biti. Koji su razlozi, o tome radije ne bih govorio, iako pretpostavljam. Te probleme moraju shvatiti i riješiti ljudi koji vode klub.
Igrači su nezainteresirani, to se vidi. Ali pravo je pitanje zašto su nezainteresirani. Na kraju krajeva, netko vodi te igrače, ali postoji puno razloga zbog kojih klubovi upadaju u slične probleme. Događa se i puno većim klubovima, ali nikad igrači nisu pronalazili izlaz iz krize. To je na ljudima koji sjede u upravi i na trenerskoj klupi. Daleko od toga da predsjednik Ježić nije napravio mnogo za klub. Uložio je, riješio financijske probleme i doveo neke vrlo kvalitetne igrače. Uz njega su uzastopno osvojili dva Kupa, a kad uzmemo u obzir i dva Kupa osvojena u bivšoj državi, onda je sasvim jasno da Rijeka mora biti u samom vrhu hrvatskog nogometa. Ako se poslože sve kockice, siguran sam da će i biti."

Gačanin je čovjek s gardom, prema igračima će se postaviti kao veliki prijatelj, ali i još veći autoritet. Sve ima svoje vrijeme, a možda je upravo sada vrijeme da se Rijeka okrene domaćem čovjeku. I mladeži....

"Apsolutno je problem hrvatskog nogometa u nedovoljnoj afirmaciji mladih igrača. U HNL-u sam spazio barem 40 igrača koji bez problema mogu zadovoljiti europske standarde. Mladi igrači imaju potencijal, radu pristupaju s više želje za igrom i dokazivanjem. Mladi materijal uvijek je lakše dovesti do stadija u kojem će pružiti ono najbolje. Na tome se treba bazirati naš nogomet, na mladima koji rastu blizu nas. Naravno da su potrebni i iskusni igrači, ali samo ako se radi o izuzetnoj kvaliteti. Mladi igrači stalno izlaze na površinu, ali ponavljam, pravi je problem u ljudima koji vode te igrače. Većina trenera ne igra nogomet, oko stadiona se kreću krivi ljudi, vlada apsolutna destrucija i opstrukcija. Naravno da su uza sve to igrači, ali i njihovi treneri, pod stalnim pritiskom. Kvalitete u našoj ligi ima, ali što vrijedi kad nam igrači s nepunih 20 godina odlaze vani. Uvriježeno je mišljenje da nema novca, ali to baš i nije tako. Novca ima, samo ga treba pronaći i pametno iskoristiti."

Ono što potencijalnog trenera Rijeke krasi je i iznimna skrb za mladi potencijal. I kad kaže da ga u Hrvatskoj ima u izobilju, neće pogriješiti. Ali...

"Činjenica je da naši klubovi kupuju sumnjive igrače stare 32-33 godine, a oni uzimaju prostor i novac našoj mladeži koja potom o nogometu uči u Maleziji i sličnim zemljama."

Dea Redžić
Foto: Novi list

Pročitajte više