Najvažnija utakmica Hrvatske na Svjetskom prvenstvu. Evo gdje ju možete gledati

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

HRVATSKI vaterpolisti danas u 10 sati igrat će protiv Kine u susretu osmine finala Svjetskog prvenstva u Dohi. Pobjednik tog dvoboja, osim plasmana u četvrtfinale, izborit će i odlazak na Olimpijske igre koje će se održati u Parizu od 26. srpnja do 11. kolovoza.

Hrvatski izbornik Ivica Tucak od početka Svjetskog prvenstva govorio je kako je plasman na Igre glavni cilj, što znači da je susret protiv Kine najvažniji na turniru. Televizijski prijenos bit će na HTV-u 2, dok će tekstualni biti na Indexu.

Tucak: Sve osim naše pobjede bilo bi iznenađenje stoljeća

"Čeka nas ta najvažnija utakmica, a na koncu konca i prva eliminacijska. Znamo što nam ta utakmica nosi. Kako plasman dalje, u borbu za medalju, tako i ono što nam je prvenstveno najbitnije, odlazak na Olimpijske igre. Respekt, jasno, prema suparniku, ali ozbiljni smo i veliki favoriti i sve osim naše pobjede bi bilo neću reći ravno katastrofi, ali bi bilo iznenađenje stoljeća.

Pripremio sam momke, imali smo i tehničko-taktički trening, ulazimo maksimalno ozbiljno. Ne želimo se kockati ni s čim. Jasno je da utakmice protiv Južne Afrike, a vjerojatno i Kine nisu susreti, nisu suparnici protiv kojih možete dobiti ikakvu ozbiljniju sliku, ali ono što želimo je da se do očekivane četvrtfinalne utakmice igrači prvenstveno dobro odmore, da svježi uđemo u kasnije susrete.

Potrošnja je ogromna, iza nas je stvarno puno utakmica u zadnjih malo više od mjesec dana, ali je isto tako nužno zadržavati pozitivan tonus neophodan za postizanje pravog rezultata. Zato što je bilo kakvo opuštanje pogubno za sportaše.

No, tu su svi po tom pitanju od naših baš našpanani. Eto, razgovarao sam s Vrlićem, želio sam mu dati još dva dana odmora, ali je on sam izrazio želju igrati. To je već sjajna vijest", rekao je Tucak za službenu stranicu Hrvatskog vaterpolskog saveza.

Kinu vodi Splićanin Ivan Asić

Hrvatska je u grupnoj fazi pobijedila Australiju (13:8), u susretu za prvo mjesto izgubila od aktualnog europskog prvaka Španjolske (10:6) te deklasirala Južnoafričku Republiku (29:6). Kina je u skupini B izgubila od Grčke (24:6) i Francuske (19:6) i u direktnom ogledu za prolaz savladala Brazil (10:8).

Kineski izbornik, Splićanin Ivan Asić, također je najavio osminu finala. "Ovo je za nas grandiozan uspjeh. Prvi put da je Kina otišla ovako visoko. To je i odličan poticaj za dalje, za više. Nagrada za naš rad i trud. Drago mi je zbog svih mojih igrača. Puno smo se mučili, Brazil je bio favorit, ali vjerovali smo u sebe do samog kraja.

Urodila je plodom promjena naše obrane, onda kada smo prešli na M-zonu. Tu smo ih iznenadili, postigli neke lagane pogotke iz kontri i to je prelomilo pobjednika. Izuzetno sam sretan da smo prošli dalje, da možemo igrati s Hrvatskom.

Hrvatska je, jasno, apsolutni favorit, ta će utakmica za nas biti jedno učenje, škola. Nema predaje unaprijed, ali veliko nam je zadovoljstvo što uopće imamo priliku igrati protiv Hrvatske", poručio je Asić.

Hrvatska u vaterpolu nikad nije izgubila od Kine, odnosno u svih sedam susreta ostvarila je pobjedu.

Pročitajte više