NAJVEĆA AFERA U POVIJESTI SPORTA Rusija od 2011. dopingirala više od tisuću sportaša

Foto: Guliver Image/Getty Images

DRŽAVA je vodila program, a tajne službe prikrivale tragove velike operacije dopingiranja, tijekom koje je u pet godina 1115 ruskih sportašica i sportaša uzimalo nedopuštena sredstva.

Među njima je pet osvajača medalja s Olimpijskih Igara u Londonu 2012. i četiri iz Sočija 2014., navodi se u novom izvješću McLarenove komisije koja istražuje aferu za WADA-u, svjetsku antidopinšku agenciju. 
 
U izvješću komisije pod vodstvom profesora Richarda McLarena ističe da sportaši nisu djelovali sami, nego kao dio programa i državne strategije te da je na djelu bila "institucionalizirana zavjera" pod nadzorom ruskih tajnih službi.
 
"Dopingiranje se odvijalo na do sada nezabilježeno širokoj razini. Zajedno sa zataškavanjem preraslo je u pomno razrađenu strtategiju osvajanja medalja", navodi se u izvješću.
 
U njemu piše da je sustav dopingiranja bio posebno razrađen za velika natjecanja; spomenute OI u Londonu i Sočiju te atletsko SP 2013. u Moskvi. Posebna pažnja bila je posvećena zaštiti osvajačica i osvajača medalja.
 
Rusija je u Londonu osvojila 72 medalje, od toga 21 zlatnu, dok je u Sočiju osvojila 33, od čega 13 zlatnih. 

Pročitajte više