Najveća prepreka Rijeci: Bio je dio šampionskog Liverpoola, u godinu dana promijenio je 6 klubova, a otac mu je poginuo na Hillsboroughu

Foto: Screenshot YouTube

Rijeka će u drugom pretkolu Lige prvaka u utorak, s početkom od 20:45, na Rujevici igrati protiv velškog The New Saintsa nakon što su oni u dramatičnoj završnici protiv gibraltarske Europe izašli kao pobjednici.
 
Unatoč rezultatskom zaostatku iz prvog susreta, velška momčad je u produžecima ipak uspjela izbaciti autsajdere iz Gibraltara i izboriti dva meča s Rijekom.
 
Rijeka je veliki favorit, tu nema dvojbe. Možda momčad Matjaža Keka još nije spremna za grupnu fazu Lige prvaka, no Riječani su uigrana družina, taktički disciplinirana, fizički moćna i prošle su sezone pokazali da im u Hrvatskoj nema premca.
 
S druge strane, velški Sveci velika su nepoznanica. Pogledamo li im roster, niti jedno ime neće nam zazvoniti, osim eventualno vratara i kapetana momčadi, 32-godišnjeg Paula Harrisona. Čovjeka koji već deset godina brani za The New Saintse možda ne pamtimo po nekim spektakularnim obranama ili po zavidnoj nogometnoj karijeri, no njegova životna priča je i više nego zanimljiva.
 
Paul Harrison navodno je daljnji rođak slavnog Beatlea Georga, no za razliku od legendarnog gitariste vjerojatno najvažnijeg benda svih vremena, Paul nikad nije imao dara za glazbu i svoju je budućnost vidio u nogometu. Konkretno, među vratnicama.
 

 
Prošao je sve omladinske selekcije Redsa, a u prvu momčad upao je 2003. godine. Premda je u nekim prijateljskim utakmicama stajao na vratima slavnog kluba, u službenoj utakmici nikad nije dobio niti minute. Iako na Anfieldu nije napravio karijeru vrijednu pažnje, može se pohvaliti da je 2005. bio dio čuvene momčadi Liverpoola, koja je u onom ludom istanbulskom finalu protiv Milana osvojila naslov. Bio je treći golman u prvom dijelu sezone, a na zimu ga je Liverpool posudio Leedsu kao dio odštete za Scotta Carsona.
 
Ni u novom klubu nije dobio pravu šansu pa je otišao u Wolverhampton. Tamo se zadržao još kraće nego u Leedsu i potpisao je za Chester City. Nakon svega četiri utakmice prešao je u Hereford, za koji je odigrao samo jedan meč, prije negoli je stao na vrata Southporta. U svega godinu dana Harrison je promijenio čak šest klubova, a onda je 2007. postao član The New Saintsa, gdje je postao kapetan i živuća legenda kluba. Sa Svecima je u 10 godina osvojio šest naslova prvaka Walesa, četiri Kupa i četiri Liga kupa.
 
Karijera ovog zanimljivog Engleza dokazuje da se upornost isplati, čak i u trenucima kada izgleda kao da je sve otišlo nizbrdo. U Harrisona nitko nije vjerovao, mnogi bi odustali i sve poslali kvragu, no Paul je znao da voli nogomet i nije odustajao. Međutim, igrom sudbine, baš zbog ljubavi prema nogometu, njegovu je obitelj zadesila stravična tragedija. 
 
Paulov otac Gary i stric Stephen bili su među 96 poginulih navijača Liverpoola za vrijeme užasa na Hillsboroughu. Paulu su tada bile četiri godine.
 
"Uvijek je bio uz oca, no taj dan ga nije dočekao kod kuće. Srećom, djed ga je nastavio usmjeravati u nogomet", ispričala je njegova majka Ann Harrison.
 
14. svibnja 2009. dobio je čast zaigrati za momčad legendi Liverpoola u utakmici odigranoj u počast svim stradalima u najvećoj tragediji engleskog nogometa.
 

Pročitajte više