AZ ALKMAAR

Najveća sramota u povijesti nizozemskog nogometa mogla bi uništiti čudesnu generaciju

Foto: EPA/YouTube

MALO je tko zadnjih godina razbio Ajax kao AZ Alkmaar 1. ožujka ove godine.

Prema viđenom na terenu, najbolja nizozemska momčad današnjice pobijedila je 2:0 na Amsterdam Areni uz sve elemente nogometa zbog kojih obožavamo tu igru, koja nam posljednjih tjedana strašno nedostaje zbog proklete pandemije koronavirusa.

Nedostaje i momcima iz Alkmaara koji su se u tom derbiju za prvo mjesto poigrali s prvakom na njihovom terenu, liderom koji čitave sezone rutinski održava razliku na prvom mjestu, i tako ih sustigli. Rezultat je, kad pogledate samo sažetak utakmice, bio milostiv prema Kopljanicima.

Šest-sedam stopostotnih šansi, elegantna kombinatorika, neuhvatljiva kontra i dojam nedodirljive dominacije tih 90 minuta AZ-ovo su prepoznatljivo lice kojim se predstavljaju nogometnom svijetu, no sve bi to neshvatljiva i bizarna odluka nizozemskih vlasti i glavešina mogla baciti u nepovrat.

VIDEO: Ajax - Alkmaar 0:2

Naime, prije tri dana nizozemski savez objavio je da su prvenstva službeno otkazana. Nema prvaka, nema ispadanja i u Nizozemskoj sportskih natjecanja neće biti do rujna.

"Najveća sramota u povijesti nizozemskog nogometa" uništava AZ-ov san

To je loša vijest za Alkmaar, koji je do prekida prvenstva nakon 25 kola imao 56 bodova, baš kao i prvak Ajax. U samo tri kola nadoknadili su šest bodova zaostatka i bacili Ajax, koji je lagodno gospodario prvenstvom, na velike muke.

"Željeli smo povratak na teren. Cijele godine smo pri vrhu lige i šteta je što to ne možemo okruniti naslovom", rekao je Edwin van der Sar, jedan od glavnih Ajaxovih operativaca te dodao kako je momentum definitivno bio na AZ-ovoj strani.

Jasno, ogorčene reakcije preplavile su medije i društvene mreže, iz AZ-a su predlagali potencijalna rješenja ako dođe do otkazivanja prvenstva, no ništa nije prihvaćeno jer se vladajući tvrdoglavo drže svoje ideje.

Na kraju bi se AZ mogao utješiti plasmanom u Ligu prvaka, ali to nije ono što je htio jer u tom klubu (a nisu jedini koji tako misle) smatraju da se morao pronaći način za nastavak prvenstva budući da će se većina europskih liga ipak završiti poput Bundeslige koja se prva vraća u drugom vikendu svibnja.

"Mogao se igrati play-off kako bi se odredilo tko će u koju fazu kvalifikacija za Europu, a ne ovako. Uvijek smo bili za dijalog, ali ga ovaj put nije bilo", rekao je AZ-ov direktor Robert Eenhoorn, a iz drugoligaša Cambuura, koji je imao 11 bodova prednosti i trebao ući u prvu ligu, poručili su da je riječ o najvećoj sramoti u povijesti nizozemskog nogometa.

 

Sve bi to moglo početi uništavati jednu od najtalentiranijih europskih momčadi, koju vodi 41-godišnji Arne Slot, nekoć tek solidan veznjak Eredivisije. U Alkmaaru dugo stasaju momci koji će, u to nema sumnje, idućih godina biti nositelji Oranja i vjerojatno bitni članovi ponajboljih klubova današnjice. 

Zlatna četvorica iz klupske akademije su u klubu od svoje 12. godine i na njima će AZ zaraditi strašan novac. Kruna u klubu koji ima jednu od najboljih nogometnih škola uopće trebala je ovim momcima biti naslov prvaka 2020.

Ili makar ta borba do kraja pa što bude - a bio bi to najmanje ulazak u Ligu prvaka, što je za klub koji je dvaput (1981. i 2009.) bio prvak države ogroman iskorak.

Eksplozija zlatne četvorice

Kapetan momčadi je 22-godišnji Teun Koopmeiners, defenzivac koji uredno može odigrati i kao stoper, i kao zadnji vezni. Krasi ga sjajna tehnika za obrambenog igrača, precizna duga lopta i smisao za igru. Onaj čisti talent.

Ne treba ga previše "skautirati", pogledajte samo detalj u razbijanju Ajaxa kada je Teun teledirigiranom loptom asistirao za drugi gol Alkmaara.

Posebno je upadljivo kada je strijelac Oussama Idrissi rukom sugerirao Koopmeinersu da pošalje tu dugu loptu preko cijelog terena.

FOTO: Detalj uoči savršene duge lopte kapetana Koopmeinersa protiv Ajaxa

Krenuo je u sprint pored svog čuvara, a lopta je pala točno pred njega u idealnom trenutku, na šesnaesterac prvaka. Idrissi je majstorski lobom prebacio istrčalog golmana Andrea Onanu i zapečatio zaslužena tri boda iz prijestolnice.

Proslava gola mogla je započeti tek kada je iz pozadine dotrčao kapetan Koopmeiners, što se također može vidjeti u videu.

Koliko je Teun dobar? Toliko da je u 42 utakmice ove sezone zabio 16 golova uz tri asistencije. Čak 11 golova zabio je u prvenstvu. Da, ponovit ćemo - riječ je o defenzivcu.

Lijevi bek Owen Wijndal ima samo 20 godina i smatraju ga jednim od najvećih potencijala na toj poziciji. Ima osam asistencija, što je za beka, posebno u takvoj ranoj fazi karijere, vrlo dobar pokazatelj.

Surinamac je porijeklom (po majci), član U-21 selekcije, i za njega nema dileme - planira postati prvotimac Nizozemske, a neće biti iznenađenje ako to postigne do Europskog prvenstva 2021. godine.

Calvin & Myron

Ipak, dvije najveće face igraju u napadu. Calvin Stengs, to dobro znaju oni koji masivno praše Football Manager 2020, krilo je svjetskih gabarita. Ako mislite da su u Sports Interactiveu pretjerali s njegovim profilom, pogledajte cijelu utakmicu Ajaxa ili AZ-a. Ili barem sažetak koji smo ranije ostavili u tekstu.

Stengs se igra nogometa i vjerojatno je pitanje mjeseca kada će završiti u nekom jačem europskom klubu jer se o njegovoj karijeri brine ni manje ni više nego kontroverzni Mino Raiola, čovjek koji je odgovoran za karijere Zlatana Ibrahimovića i Paula Pogbe.

Stengs ima 21 godinu, za Oranje je debitirao s dvije asistencije u pobijedi 5:0 protiv Estonije 19. studenoga prošle godine i tako nagovijestio da Nizozemci poslije odlaska Arjena Robbena imaju novo fenomenalno krilo.

Calvin najviše uživa na desnoj strani, no u utakmici s Ajaxom kretao se više centralno, a bilo ga je i na lijevoj strani - bez problema igra na svim pozicijama iza napadača i strašno je spretan i brz s loptom. Srećom po suigrače, nije sebičan u velikim prilikama - ove je sezone u 42 utakmice zabio deset golova, a 12 namjestio.

Glavna gol-mašina u momčadi je 19-godišnji Myron Boadu. U 39 utakmica zabio je 20 golova i 13 namjestio. Koliko je brz, najbolje su naučili Ajaxovi stoperi Blind i Schuurs kada im je ova devetka ganskog podrijetla pobjegla u trećoj minuti i zabila za vodstvo.

Lopta u prostor i to je to, Boadu pali nitro i s lakoćom poentira.

FOTO: Neuhvatljivi Boadu poentira za rušenje Ajaxa u Amsterdamu

Myron je već rekord reprezentacije. Naime, 19. studenoga debitirao je u pobjedi 5:0 nad Estoncima u kvalifikacijama za Euro i zabio peti gol. Tako je postao prvi igrač rođen poslije 2000. godine koji je zabio gol za Oranje.

Budući da Nizozemska već godinama kuburi s napadačima, posebno nakon odlaska Robina Van Persieja, Boadu im je stigao kao naručen.

Mladi majstor je, dodajmo i to, srušio Ajax u njihovom prvom obračunu ove sezone u Alkmaaru. Zabio je u 90. minuti i već tada je AZ poslao ozbiljno upozorenje Amsterdamu.

Tajne fantastične AZ-ove škole nogometa

Iako je riječ o vrlo darovitim momcima, najveće zasluge za njihove eksplozije idu klubu koji razmišlja izvan okvira pri razvoju igrača. Oni u mlađim kategorijama svoje pulene grade kroz duh uličnog nogometa, u kojem baš talent najsnažnije zasja. Testiraju igrače kroz nogomet na travi, betonu, čak i pijesku. 

"Svaki trening treba biti iznenađujući pa se trudimo mijenjati okolnosti kako bismo izazvali svoje igrače. Promjena površine jedan je od načina za to jer svaka površina zahtijeva različitu tehniku. Volimo i mijenjati veličinu lopte jer različite veličine lopti također traže novu tehniku kontrole", objasnio je za Sky Paul Brandenburg, koji je od 2015. direktor Alkmaarove škole nogometa.

No to nije sve.

"Nastojimo igrače izazivati da razmišljaju o igri, konceptu. Da tako stvaraju razumijevanje i tako ih tjeramo da pronalaze svoja rješenja i pogledaju koja je opcija najbolja. Znaju li samo jedan trik u igri ili su to igrači koji razumiju igru u cjelini i uvijek pokušavaju stvoriti prostor? Moramo educirati igrače koji će to moći raditi kad stasaju, a ne ih podučavati samo jednoj taktici. Vjerujemo da takav način razmišljanja može donijeti kreativnu osobnost u igri."

Brandenburg još dodaje da je inovativni način jedini pristup kojim se AZ može suprotstaviti Ajaxu, PSV-u i Feyenoordu. 

"Ne možemo ih pobijediti temeljem svojih resursa jer nemamo iste kao veći klubovi. Neprestano pokušavamo proširiti svoje vidike i volimo ciljati na veliko. Svoju smo akademiju posložili baš tako. Ne učimo samo iz ostalih sportova, pratimo i uspješne tvrtke. Kakva je njihova strategija, kako regrutiraju i pronalaze talente? Sve nas zanima."

Što i kako dalje?

I taman kad se AZ-u sve posložilo, nakon godina podizanja svojih talenata i izgradnje konkurentne momčadi za sitan novac došlo je do kolapsa koji bi ih mogao gotovo uništiti. Iako o najcrnjem scenariju u klubu nitko ne razmišlja, drastičan pad cijena igrača uslijed ekonomske krize zbog pandemije koronavirusa mogao bi natjerati klub da se odrekne nekog dragulja.

Zarade ionako neće biti do rujna, a AZ nije Ajax po pitanju financija. Dakle, prodaje su neminovne, a čim jedan od zlatne četvorice ode, AZ će već početi zaostajati u novoj utrci s Ajaxom.

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

Pročitajte više