LASK

Najveće face su im Hrvati, gosti su gdje god igraju i pišu najluđu priču Europe

Foto: EPA

SPORTING Lisabon, Basel, PSV, Rosenborg i AZ Alkmaar - sve su to klubovi kojima bi svi laici bez problema dali ulogu velikog favorita da su se s austrijskim LASK-om sastali u nekoj utakmici prije ove sezone.

Unatoč tome što je LASK prošle sezone u prvenstvu završio drugi, odmah iza dominantnog RB Salzburga, nitko na ovaj klub ne bi ozbiljno računao u europskim kombinacijama.

LASK je u četvrtak navečer sve nabrojane protivnike ostavio iza sebe. Posljednji u nizu bio je Alkmaar, koji je pobjedom 2:0 (ukupan rezultati 3:1) izbacio u šesnaestini finala Europa lige i tako ispisao najljepšu priču europskog nogometa u 2020. i to na hrvatski pogon.

Sada im slijedi okršaj s Manchester Unitedom u osmini finala.

Najljepša priča europskog nogometa

Jučerašnji junak je bio Austrijanac s hrvatskim korijenima, 21-godišnji napadač Marko Raguž, o kojem ćemo više pisati u nastavku teksta.

On je zabio sva tri gola u dvije utakmice protiv Nizozemaca, a posebno je efektan bio drugi.

U stilu klupske legende Ivice Vastića...

Dobro ih pamte kladioničari. LASK i austrijski drugi rang bili su gotovo uvijek dobitna podloga za odigravanje "više golova" na utakmici, ali LASK je danas itekako ozbiljan klub.

Trenutačno imaju tri boda više od Salzburga i austrijski su lider, a prije toga su uništili prvakov niz od 52 domaće prvenstvene utakmice u nizu bez poraza. Dodajmo i to da su u polufinalu domaćeg kupa.

Ako naprave čudo pa ostanu prvi, bit će im to prvi naslov nakon 1965. Inače, LASK je tada postao prvi austrijski prvak koji nije bio iz Beča.

Grafika: Sofascore za IndexSport

U kreiranju čuda sudjeluju i dva Hrvata

Petar Filipović 2013. i 2014. je igrao u Cibaliji i Slaven Belupu pa je početkom rujna prošle godine preko Austrije Beč, Rieda i Konyaspora stigao u LASK za 450 tisuća eura.

Otad je 29-godišnji stoper, bivši mladi hrvatski reprezentativac, nezamjenjiv u zamislima trenera Valériena Ismaela, koji je u manje od dvije godine od prosječnog prvoligaša na rubu ispadanja u drugu ligu napravio klub za vrh prvenstvene ljestvice i europski hit.

Uz Filipovića tu je i Marko Raguž, 21-godišnji Austrijanac hrvatskih korijena i drugi najbolji strijelac kluba ove sezone s 11 golova. Upravo njegovim golovima izbačen je Alkmaar - Marko je zabio sva tri u dvije utakmice, jedan iz penala.

U Europi posebno blista, ima pet golova u sedam utakmica, a poziv u reprezentaciju Austrije još čeka nakon što je igrao za sve njezine mlađe selekcije. Raguž je dijete ovoga kluba i do ove sezone je igrao u drugoj momčadi, što znači da u debitantskoj profesionalnoj sezoni uistinu radi velike stvari.

Inače, LASK je u Hrvatskoj poznat po Ivici Vastiću, Splićaninu koji je postao legenda austrijskog nogometa nastupivši 50 puta (uz 18 golova) za njihovu reprezentaciju. Vastić je za LASK igrao od 2005. do 2009. i u 123 utakmice zabio 59 golova, a u karijeri je najbolje dane proveo u Sturmu iz Graza, od 1994. do 2002. odigravši ondje 250 utakmica u kojima je zabio 124 gola.

Gosti su gdje god igrali

Ovaj klub domaće utakmice igra na dva stadiona i ni u jednom gradu nije domaćin jer stadioni nisu njihovi. U prvenstvu rivale ugošćuje na TGS Areni (Waldstadionu) u Paschingu, na koji stane 7870 gledatelja.

Stadion zadovoljava domaće standarde, no u Europi je druga stvar jer UEFA traži više pa tako LASK igra i na Linzer Stadionu u Linzu, gradu iz kojeg je i klub, kapaciteta 21.005 ljudi.

Stvar s Paschingom je puno dublja - naime, u LASK-ovom logu ne možete naći "Linz" kao prije jer su se toga odrekli zbog preseljenja u Pasching 2016. godine pa su tako danas pod vlasništvom Linz GmH-a, (Gesellschaft mit beschränkter Haftung) odnosno društvo su s ograničenom odgovornošću.

Od 2017. u njihovom grbu nema Linza jer se dogovor iz 1997., kada su se spojili s gradskim rivalom FC Linzom (bivšim SK VOEST Linzom), raspao. Svatko je otišao na svoju stranu pa je tako danas LASK praktički gost u svom gradu kada igra europske utakmice.

"Cijeli grad se ponosi vama", transparent je koji ih dočekuje u Paschingu ove sezone. S razlogom.

Momčad LASK-a prema Transfermarktu vrijedi 31,28 milijuna eura uz prosječnu starost rostera od 25,4 godine. Imaju tek pet stranaca - uz Hrvata Petra Filipovića tu su Australac James Holland, Nijemac Daniel Jelisić, Brazilac Klauss te Ganac Samuel Tetteh.

Ostali igrači imaju austrijsko državljanstvo i među njima je najskuplji 24-godišnji golman Alexander Schlager (4,5 milijuna eura).

Ismael je momčad uigrao u formaciji 3-4-3 i unatoč ofenzivnoj igri, imaju najmanje primljenih golova u Austriji (19) te drugi najbolji napad (44).

Haland danas vrijedi dvaput više nego cijeli LASK

Prvak Salzburg zabio je 70 golova, no vrijedi dodati kako je u tom klubu igrao čudesni Erling Haland, koji je u polusezoni zabio 16 komada, kao i njegov kolega iz napada Patson Daka.

Usporedbe radi, Haland danas kao igrač Borussije Dortmund vrijedi 60 milijuna eura, a Dakina cijena je osam milijuna eura i prate ga brojni europski velikani.

Pritom, Salzburg je procijenjen na 113,6 milijuna, eura što znači da je triput skuplji od kluba koji mu trenutačno kvari planove u prvenstvu kojim dominira od 2014. godine.

Usput budi rečeno, Alkmaar, koji je protiv LASK-a bio nemoćan kroz 180 minuta, vrijedi 121,8 milijuna eura...

Standings provided by Sofascore LiveScore

 

Pročitajte više