Najveće hrvatske drame na Eurima: Godina kad je počela dominacija Francuske nad Balićevom Hrvatskom

Foto: Guliver Image/Getty Images

HRVATSKA rukometna reprezentacija od samostalnosti najuspješniji je domaći sportski brend. Dva olimpijska i jedno svjetsko zlato nalaze se u vitrinama HRS-a, a silna srebra i bronce gotovo nitko i ne broji. Ipak, koliko god su nam hrvatski rukometaši priuštili sreće, veselja i zadovoljstva, jednako tako smo zbog njih godinama čupali kosu i pili lijekove za smirenje. 
 
''Zašto bi bilo jednostavno, kad može komplicirano'', bila je to filozofija s kojom su Balić i ekipa osvajali medalje, ali i uništavali zdravlje vlastitih navijača.
 
Od Portugala 1994. do Danske 2014., hrvatska rukometna reprezentacija na Eurima odigrala je bezbroj dramatičnih utakmica, no pokušat ćemo za vas izdvojiti četiri koje su bile možda i najšokantnije.

 

Hrvatska - Francuska 23:29, polufinale Eura 2006.

NA sedmo Europsko rukometno prvenstvo u Švicarsku 2006. Hrvatska je došla kao svjetski doprvak iz Tunisa i domaća javnost vjerovala je kako Balićeva generacija nakon olimpijskog i svjetskog zlata napokon može i do europskog, jedinog koji je nedostajao hrvatskom rukometu.
 
Hrvatska je bila smještena u grupi zajedno s nezgodnom Rusijom, opasnom danskom i slabašnim Portugalom. Aktualni doprvak svijeta bio je apsolutni favorit grupe na papiru, no Červarova momčad već je u grupi naletjela na prvu minu.
 
Nakon laganih pobjeda protiv Norveške i Portugala, Hrvatska je za prvo mjesto u grupi igrala protiv Rusije. Rusija je u to vrijeme bila solidna momčad, no kvalitetom bila je daleko iza Hrvatske i sve osim pobjede Červarovih igrača smatralo se velikim iznenađenjem. Međutim, ta je utakmica bila jedna od najslabijih partija te generacije. Od početka puno toga nije štimalo u igri Hrvatske, a posebno je neprepoznatljiv bio kapetan Petar Metličić. Rusi nisu igrali ništa specijalno, no samo su uzimali ono što su im Hrvati velikodušno poklanjali.
 
Šokantan poraz od Rusije donio puno problema
 
Rusi su na odmor odlaze s pet razlike. Podatak da su Šola i Losert u prvom poluvremenu zajedno imali tri obrane govorio je sve. Balić je sa sedam golova u prvom dijelu jedini nešto pokušavao, ali Rastvortsev je neumoljivo tresao hrvatsku mrežu. U 43. minuti Rusi odlaze na nevjerojatnih 24:16 i kad se očekivala prava katastrofa, Hrvatska je krenula igrati. Iz minute u minutu ruska se prednost topila, a minutu prije kraja Horvat zabija za 29:30. Rusi griješe u napadu, međutim, Metličić promašuje bod. Rusi su u nastavak natjecanja otišli s četiri boda, a Hrvatska samo sa dva i više nije imala pravo na kiks.
 
Teške pobjede protiv Danske, Islanda i SiCG za polufinale protiv Francuske
 
Danska, Island i Srbija i Crna Gora bili su sljedeći protivnici. Prvi meč bio je ključan. Protiv Danske Hrvatska nije smjela izgubiti ako je htjela u polufinale. Bila je to klasična partija vječnih rivala, dramatična, teška i s infarktnom završnicom u kojoj je Hrvatska pobijedila s 31:30. Junak je bio tragičar iz susreta s Rusijom Petar Metličić sa deset golova.
 
Island se pokazao također kao tvrd orah. Nakon 13:13 iz prvog poluvremena u nastavku se do kraja igralo gol za gol, a sjajni Balić i Lacković sa po devet golova donijeli su Hrvatskoj užasno vrijednu pobjedu 29:28. U posljednjem dvoboju po skupinama pala je i Vujovićeva SiCG s 34:30, no do same završnice bilo je neizvjesno.
 
Hrvatska je tako izborila svoje peto polufinale zaredom na velikim svjetskim natjecanjima, a protivnik joj je bila Francuska, momčad koja će obilježiti posljednjih deset godina svjetskog rukometa i ekipa s kojom će Hrvatska u budućnosti odigrati mnoštvo klasika rukometne igre.
Hrvatska je dobro počela utakmicu. Igralo se u serijama po dva gola sa svake strane, a naša pokretljiva 3-2-1 obrana, koju je izbornik Červar miksao s 5+1 obranom,  razbijale su ritam francuskih napada i radile ono što je potpuno nestalo u drugom dijelu utakmice- izlazili su na vanjske pucače Francuske.
 
Dok je obrana funkcionirala, i napad je izgledao dobro, a Balić je u prvih 15 minuta igrao pravu simultanku. U tom trenutku Hrvatska je imala prednost 9:6, no ključni trenutak susreta dogodio se kad je isključen Igor Vori. Napad Hrvatske je stao, probudio se veliki Omeyer i na odmor je Francuska otišla s 12:10.

Prvo zlato Karabatićeve generacije i početak nevjerojatne dominacije svjetskim rukometom
 
Drugi dio otvara neprelazni Omeyer s obranom Džombinog šuta s krila, a obrana je puštala na Fernandeza i Karabatića da neometano šutiraju sa osam, devet metara. Hrvatska je krvarila za svaki gol, dok je napad Francuske zabijao sa svih pozicija – s krila, s crte i s vanjskih pozicija. Kad je Guigou trinaest minuta prije kraja zabio za 22:15, bio je to znak da francusko slavlje može početi. Francuska je izborila finale protiv Španjolske, a tamo je generacija Nikole Karabatića i Titija Omeyera digla svoje prvo veliko zlato.

Hrvatska je za broncu, baš kao i dvije godine ranije, igrala protiv Danske, no od prve je minute bilo jasno da bronca odlazi u Skandinaviju. Emocionalno i fizički ispražnjeni hrvatski igrači nisu mogli parirati raspoloženim Dancima, a ozljeda Ivana Balića u prvom poluvremenu jasno je dala do znanja da je ova bitka izgubljena.
 
Za olimpijsko zlato 1996. i svjetsko 2003. Hrvatska je morala pobijediti Francusku, nakon toga nikad više nije znala kapitalizirati ionako rijetke pobjede nad najvećim rivalom
 
Kad je Hrvatska u Atlanti 1996. osvojila olimpijsko zlato, u polufinalu je slavila protiv Francuske (24:20), a generacija Balića, Metličića i Lackovića na putu do svjetskog zlata u Portugalu 2003. (23:22) također je pobijedila Francusku. 
 
Međutim, nakon Švicarske 2006. puno se toga se promijenilo i od tog turnira krenula je Francuska dominacija, kako nad Hrvatskom, tako i nad cjelokupnim svjetskim rukometom.
 
Hrvatska je igrala perfektan rukomet na SP u Njemačkoj 2007., no u četvrtfinalu na put joj je stala Francuska.
 
U Pekingu 2008., pobijedili su nas oba puta, u grupi i polufinalu, da bi poslije protiv Islanda osvojili svoje prvo olimpijsko zlato.

Svjetsko prvenstvo u Zagrebu 2009. bilo je posebno bolno. Cijela se Hrvatska  ozbiljno zadužila da bi se to svjetsko zlato vratilo u Hrvatsku, no u finalu opet oni. U finalu Eura u Austriji 2010. još jedan rukometni klasik i još jedan koji odlazi na stranu Francuske.
 
Na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. Hrvatska je igrala daleko najljepši rukomet koji je ikad itko igrao. Brz, atraktivan i učinkovit rukomet lomio je sve protivnike do polufinala. Pogađate tko je Hrvatsku čekao tamo, tko je slavio i tko je uzeo novo olimpijsko zlato.
 
Na posljednjem Euru u Danskoj još jedna pobjeda Francuske nad Hrvatskom i još jedno veliko zlato za ''Galske pijetlove''.

Istina, Hrvatska je također tu i tamo znala slaviti protiv arhetipskog neprijatelja, ali nikad (od 2003.) taj rezultat nije znala kapitalizirati do kraja. Polufinale SP-a u Tunisu Hrvatska je relativno lako dobila (35:32), ali se raspala u finalu protiv Španjolske.
 
Polufinale Eura u Norveškoj bio je još jedan klasik. Bila je to jedna od onih tvrdih i za oko ružnih, tisuću puta odigranih utakmica između te dvije momčadi, a tada je golom Lackovića nekoliko sekundi prije kraja slavila Hrvatska. Fizički i psihički ''mrtva'', Hrvatska je u finalu protiv Danske pala bez ispaljenog metka.

Na Euro u Srbiji 2012. i na SP u Španjolskoj 2013. Hrvatska je razbijala Francuze, no što vrijedi kad bi u polufinalima zapinjala na Srbiji, odnosno Danskoj.

Francuska samo jednom kad je slavila protiv Hrvatske nije došla do zlata
 
S druge strane, od Švicarske pa do danas, samo jednom kad je uspjela svladati Hrvatsku, Francuska nije uspjela doći do zlata. Bilo je to na SP u Njemačkoj 2007., kad su domaćini uz veliku pomoć sudaca preko Francuza ušli u finale.
 
Hrvatska rukometna reprezentacija u periodu od 2003. do 2015. bez sumnje bila je jedna velika momčad, jedna od najvećih ikad, no baš u ovoj statistici najbolje se ogleda razlika između sjajnih i šampionskih momčadi.
 
I dok bi Hrvatska nakon rijetkih pobjeda nad Francuzima u polufinalima ili finalima jedva stajala na parketu i glatko bi gubila te mečeve, Francuska bi redovito preko Hrvatske letjela do zlata. 
 
 
 

Pročitajte više