reprezentacija

Najveće otkriće Hrvatske pred Euro: Bišćan ga je odveo iz Dinama, sad parira Mbappeu

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

FILIP Uremović u rujnu dobio prvi poziv izbornika Zlatka Dalića za utakmice protiv Portugala i Francuske u Ligi nacija. Šira baza navijača nije imala pojma o kome se radi. 

Bio je velika nepoznanica i dok je bio u mladoj reprezentaciji za koju je odigrao osam susreta. Vrlo mlad, s nepunom 21 godinom i bez velikog prvoligaškog iskustva, otišao je u ljubljansku Olimpiju kod Igora Bišćana.

Odlične igre u slovenskom prvaku omogućile su mu transfer u ruski Rubin iz Kazanja gdje Uremović igra već više od dvije godine i jedan je od najboljih centralnih braniča lige.

U ruskom klubu ima ugovor do ljeta 2024. godine, ali čini se da ugovor u Rusiji neće odraditi do kraja. Pokazuje kvalitetu za jače lige, a mjesto u reprezentaciji to će potvrditi. 

Uremovićev reprezentativni put započeo nekonvencionalno. Iako je stoper, izbornik Dalić ga je u nuždi počeo koristiti na poziciji desnog beka. Šime Vrsaljka nema već dugo zbog brojnih ozljeda koje su ga pogodile nakon SP-a u Rusiji, a Tin Jedvaj je očito ispucao sve svoje prilike. Iako to nije decidirano kazao, izbornik Dalić se na press-konferenciji nakon utakmice s Francuskom morao suočiti s tim pitanjem.

Parirao Mbappeu i snagom i trkom

S druge strane, Uremović se pokazao kao pouzdana opcija, barem dok se Vrsaljko ne vrati. Protiv Francuske u Parizu je morao izaći zbog ozljede u 57. minuti, sa Švicarcima je u St. Gallenu odmjeravao snage 62 minute dok ga nije zamijenio spomenuti Jedvaj, a protiv Švedske i Francuske u Maksimiru je odigrao svih 90 minuta. Protiv Francuske se puno hrvao s Kylianom Mbappéom kojemu je uspio parirati trkački i fizičkom snagom. Jedina mrlja u toj utakmici mu je bijeg iza leđa Lucasa Dignea koji je asistirao za pobjednički gol upravo Mbappéu.

“Budući da igram u ruskoj ligi, nisam naviknut na takvu kvalitetu igrača, ali jednostavno dajem sve od sebe i idem sto posto za dres reprezentacije i na kraju mi se to vrati. Što se moje igre tiče, mogu biti zadovoljan, ali naravno da neke stvari moram poboljšati. Vjerujem da ću u nadolazećem razdoblju biti još bolji”, kazao nam je Uremović nakon dvoboja s Francuskom.

U tri utakmice Lige nacija koje je do sada odigrao za reprezentaciju 23-godišnji branič se istaknuo sa 67,3 dodira po susretu te 3,3 osvojena duela u prosjeku. Najveća boljka su mu centaršutevi koje uspješno pogađa u samo 22 posto slučajeva. Ipak, u obzir treba uzeti jačinu protivnika i činjenicu kako nije igrao na prirodnoj poziciji.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Jedan od najzaslužnijih za nagli razvoj Uremovićeve karijere je izbornik hrvatske U-21 reprezentacije Igor Bišćan. On je na zimu 2018. godine doveo Uremovića u Olimpiju te su zajedno osvojili dvostruku krunu u Sloveniji.

Bišćan ga odveo u Olimpiju

Doticaj Bišćana s Uremovićem datira iz Druge lige u sezoni 2016./2017. kada je Filip igrao za Dinamovu drugu momčad, a Bišćan krenuo graditi svoj trenerski put u Rudešu s kojim je osvojio promociju te sezone.

Uremović je ostao u Bišćanovim planovima te ga je 10. siječnja 2018. godine uspio dovesti za odštetu od 200 tisuća eura. Uremoviću je tada Olimpija bila treći klub u karijeri nakon Dinama i Cibalije.

S Igorom Bišćanom smo razgovarali o Uremoviću i o njegovim posljednjim igrama za reprezentaciju.

"Bio je dosta dobar. Malo ga je ljudi znalo i pitanje je kakva su očekivanja imali od njega. On nije spadao u red velikih imena od kojih je naša reprezentacija uglavnom sastavljena, ali mislim da je ostavio jako pozitivan dojam i da ga je javnost malo bolje upoznala. Najvažnije od svega je da su izbornik i njegovi suigrači shvatili da se na njega mogu osloniti", priznao je 42-godišnji izbornik U-21 reprezentacije.

Dok smo razgovarali o najvećim Uremovićem kvalitetama, analizu je razlomio na dva dijela. Krenuo je s Uremovićem mentalnim predispozicijama.

Iznadprosječno motoričan

"Karakterno je jak igrač. To je vrlo bitno i vidjelo se na primjeru iz reprezentacije gdje je upao u trenutku kada su se igrale tri jako teške utakmice. On se jako dobro nosio s tim. Što je izazov veći, on se lakše s njime nosi. U takvim trenucima on izvlači najbolje od sebe i objeručke prihvaća izazov. To je jako važno jer nije lako samo doći u reprezentaciju i odigrati tri utakmice protiv najboljih svjetskih igrača. Izašao je iz reprezentativnog okupljanja u jako dobroj poziciji", mišljenja je Bišćan koji jednako hvali Uremovićeve mentalne kao i fizičke predispozicije:

"Iznadprosječno je motoričan za pozicije na kojima igra. Ima fajterski karakter sa željom da se uvijek nametne. Nikada se ne povlači i ne prestraši igrača ispred sebe ili situacije u kojoj se nalazi. Tehnički je dosta dobar i mislim da će mu iskustvo iz reprezentacije i Rubina pomoći da stekne rutinu u taktičkom smislu. Pred njim je jako lijepa budućnost i smatram da će jako brzo iskoračiti na jedan viši nivo kad je klupski nogomet u pitanju."

Iako je pokazao da se na njega u reprezentaciji može računati, treba upozoriti kako mu bekovska pozicija nije prirodna. I Bišćan ga je svojedobno u Olimpiju dovodio kao centralnog braniča, a ne desnog beka.

Prirodna pozicija mu je stoper

"Treba i to uzeti u obzir. Zbog toga bi doživljaj njega u ovim utakmicama reprezentacije trebao biti još pozitivniji. On u klubu igra centralnog braniča i na toj je poziciji proveo većinu svoje karijere. Ja sam ga u Olimpiju uzeo kao centralnog braniča i mislim da je to njegova prirodnija i logičnija pozicija. Igra na beku je samo dodatni plus za njega. To mu dopušta motorika koju posjeduje uz mentalitet koji mu dozvoljava da u izazovima reagira jako dobro. Ponekad ipak nije dobro biti svestran jer ti treba duže vrijeme da pronađeš poziciju i da se na njoj izgradiš, ali zasad bi teže dobio šansu na stoperu. Ovako je privukao pažnju na sebe i pokazuje da se na njega može računati i na beku. Ako je mogao parirati Mbappéu brzinom u nekoliko sprinteva i neutralizirati ga motorikom, onda je to nekakav pokazatelj", iskren je Bišćan koji je za kraj s nama podijelio još neispričanu priču o tome kako je doveo Uremovića u Olimpiju.

"Tad sam ga već poznavao iz Druge lige. On mi je u zimskom prijelaznom roku bio glavni cilj i nastao je mali cirkus kod njegova dolaska. Tadašnji sportski direktor Olimpije Mladen Rudonja je na moje inzistiranje otišao na pregovore. Pomogli su mu tadašnji igračevi menadžeri i bivši igrači (Tomislav) Dujmović i (Ivan) Bošnjak. Praktički smo uspjeli izmoliti Dinamo da nam proda Uremovića jer sam bio svjestan da ne možemo platiti njegovu realnu cijenu, ali to u Dinamu tada nisu dobro procijenili jer je on tamo bio među zadnjim izborima. Oni su ga se prelako riješili i za cijenu koja je u tom trenutku bila jedina moguća koju je Olimpija mogla platiti", govori Bišćan, a onda uz osmijeh kreće pričati o ne baš sjajnom početku Uremovićeve epizode u Olimpiji.

Vlasnik kluba rekao Bišćanu da ga je prevario s Uremovićem

Barem je tako smatrao vlasnik kluba Milan Mandarić.

"U prvoj utakmici te polusezone dogodio se pogodak kod kojeg je on mogao malo bolje reagirati, ali mi smo na sreću u toj utakmici pobijedili i greška nije utjecala na rezultat. Sljedeće jutro je mene vlasnik kluba Milan Mandarić pozvao na razgovor, bilo je malo nervoze, kako to kod njega i bude. Rekao mi je da sam ga prevario i da Uremović ne vrijedi tih novaca, zapravo da smo ga Rudonja i ja prevarili i da smo tog igrača preplatili, a da on nije dobar igrač. Ja ga gledam i kažem da nije normalan, da je dečku to praktički prva utakmica u Prvoj ligi i da se smiri. Tražio sam malo vremena da vidi kakvog je igrača dobio. To je bila posljednja situacija u kojoj je Uremović imao problema u Slovenskoj ligi. On je od prve pa do zadnje utakmice bio bolji i dominantniji. Na kraju je izgledao kao igrač koji se s lakoćom nosi sa svime što ta liga može ponuditi i vidjelo se da je u četiri ili pet mjeseci već prerastao tu ligu. Na sve moje molbe da se on ne proda za male novce klub je odlučio drugačije i po meni potpuno krivo procijenio. Njemu je ispalo dobro i želim mu da postane igrač najviše klase za što ima sve preduvjete", potpuno iskreno je zaključio Igor Bišćan.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

Pročitajte više