La Liga

Najveće zvijezde su trebale otići ili razočarati da bi svi shvatili veličinu Benzeme

Foto: DAX Images/Guliver Image

U POVIJESTI Real Madrida samo su četiri igrača postigla više golova od Karima Benzeme. U Ligi prvaka na vječnoj listi najboljih strijelaca bježe mu tek tri nogometaša, dok je od svih Francuza jedino legendarni Thierry Henry, računajući klupsku i reprezentativnu karijeru, postigao više golova. Iako ovi podaci pokazuju da je riječ o jednom od najboljih napadača u povijesti nogometa, Realova devetka do sada nije privlačila takvu pažnju.

Igranje u ligi u kojoj su Cristiano Ronaldo i Lionel Messi obarali sve moguće rekorde te pomicali ljudske granice i koja je neprestano dovodila najveće zvijezde svjetskog nogometa, poput Garetha Balea, Luisa Suareza, Zlatana Ibrahimovića, Neymara i Edena Hazarda, stalno je sprječavalo Benzemu da izađe iz sjene i dobije komplimente kojim su obasipani njegovi suigrači i rivali. 

Hvalili su njegove suigrače i rivale, sad je došao red na njega

Zabijao je golove, asistirao, stvarao prostor suigračima, davao nogometne lekcije iz kretnje bez lopte, ali to nije bilo dovoljno da ga se dovodi u najuži red najboljih igrača, niti čak da barem jednom bude uvršten u najbolju postavu UEFA-e ili FIFA-e.

Zato je ova sezona, njegova prva u La Ligi bez Ronalda i Messija, ona u kojoj ima čast nositi kapetansku vrpcu Kraljevskog kluba, već na startu dokaz njegove veličine. U šest odigranih utakmica ima brutalan učinak od osam golova i sedam asistencija, što ga čini najboljim strijelcem i asistentom lige, odnosno igračem s najboljim učinkom na početku sezone u španjolskom prvenstvu u 21. stoljeću, jer nitko u ovom mileniju nakon samo šest odigranih kola nije direktno sudjelovao u 15 pogodaka svoje momčadi.

Impresivnim brojkama dodao je 23 udarca prema golu i četiri kreirane velike prilike, kategorije po kojima je također najbolji u prvenstvu, te čak 15 ključnih dodavanja, po čemu zauzima treće mjesto u La Ligi, računajući sve igrače, dok je među napadačima i po tome prvi.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Real Madrid i Barcelona su godinama obarali svjetske rekorde u dovođenju igrača, utrkivali se u sastavljanju momčadi iz snova, ali nitko osim Benzeme nije ovako otvorio sezonu. Možda su se na stadionu Santigao Bernabeu nadali da će Hazard ili Bale jednog dana imati ovakve brojke, ali oni su uglavnom donijeli glavobolje.

Iako Benzema ovakve brojke bilježi samo tri mjeseca prije 34. rođendana, one nikako nisu slučajne. Francuz je jako dugo svjetska klasa, jedan od najboljih igrača i napadača na svijetu, ali tek sad dobiva hvalospjeve koje je davno zaslužio.

"Real Madrid može biti ponosan što ima najboljeg napadača na svijetu, a to je Benzema. Jasno je da nije bio smješten na pijedestal koji zaslužuje, ali to se događa u nogometu. Neki igrači su podcijenjeni, a neki dobivaju razinu pohvala koju ne zaslužuju. To je život. Ako mene pitate, Benzema je jedan od onih igrača koji godinama zaslužuju Zlatnu loptu, ali uvijek je bilo takvih igrača koji nisu dobili tu nagradu. Naprimjer, Raul, Maldini, Roberto Carlos...", izjavio je nedavno Samuel Eto'o za španjolski As.

Bio je sjajan i prije, ali nikada ga nisu birali u najbolje sastave svijeta i Europe

Postoji nekoliko razloga koji su Benzemi bili prepreka da bude mnogo bliži individualnim priznanjima. Prvi je što su pored njega u momčadi stalno bili igrači koji su imali mnogo veću reputaciju i kojima je Real prilagođavao stil igre. Na početku su to bili Ronaldo i Kaka, a kasnije Ronaldo i Bale. Jasno, prednjačio je Portugalac, koji je predatorski zabijao golove, što je reduciralo golgeterski učinak Francuzu i sprječavalo ga da bude rangiran ispred najvećih zvijezda drugih klubova, iako je imao sličan učinak kao oni.

Tako je, primjerice, u najbolji UEFA-in sastav 2014. godine, pored Ronalda i Messija, izabran Zlatan Ibrahimović, koji je u Ligi prvaka ispao u četvrtfinalu, pri čemu je propustio uzvrat kod Chelseaja, kada je njegov tadašnji klub PSG ispao iz natjecanja. 

Benzema je u toj kalendarskoj godini osvojio Ligu prvaka, imao je veći broj asistencija (18 naspram 10) i skoro identičan broj golova kao Šveđanin (27 naspram 30). No Ibrahimović je bio glavna zvijezda PSG-a koji je vladao Francuskom, kao i danas, a to je vjerojatno odigralo veliku ulogu u izboru UEFA-e.

Druga prepreka za Benzemu bilo je neigranje u reprezentaciji od travnja 2016. do svibnja ove godine. Zbog toga je propustio Euro 2016., kada je Francuska izgubila u finalu od Portugala, i Svjetsko prvenstvo 2018., u kojem je njegova zemlja osvojila zlato svladavši Hrvatsku u posljednjem susretu.

Real Madrid je osvajao Ligu prvaka u godinama kada su Francuzi igrali finala velikih natjecanja, što je Benzemi moglo uveliko povećati šansu da bude izabran u najbolje momčadi UEFA-e i FIFA-e, a nije isključeno ni da bi se borio za Zlatnu loptu. Naime, u najbolji UEFA-in sastav 2016. godine izabran je njegov kolega iz reprezentacije Antoine Griezmann, iako je s Atleticom izgubio finale Lige prvaka od Benzemina Reala. Dojučerašnji igrač Barcelone je te godine bio službeno i treći najbolji nogometaš svijeta, iza Messija i Ronalda, koji je odnio glavnu nagradu.

"Ronaldo voli igrače kada rade za njega, zato je volio Benzemu"

Dvije godine kasnije, UEFA i FIFA su u idealni sastav svijeta izabrali Kyliana Mbappea, iako je on sa PSG-om ispao u osmini finala Lige prvaka upravo od Benzemina Reala. Razliku je napravio Mbappeov učinak u Francuskoj, koja se tada popela na krov svijeta, dok je Benzema sve promatrao s tribina ili preko TV-a.

Ovo su neki od detalja koji govore zašto je Benzema bio nedovoljno cijenjen, ali unatoč tom nedostatku nagrada i medijskih pohvala, njegovi suigrači i treneri su bili svjesni njegove vrijednosti. O tome najbolje govori njegov odnos s Ronaldom, koji je opisao Jose Mourinho.

"Najbolji kompliment koji možete dati Benzemi je da ga je Ronaldo volio dok je igrao u Realu. A ako Ronaldo voli nekog drugog ofenzivnog igrača, to znači da taj igrač mnogo radi za Ronalda, kao i za sve druge ofenzivce oko njega. Karim je vjerojatno jedina devetka koja nije sebična. Njegova vizija je nevjerojatna, način na koji uživa u nogometu je taj da ga igra s mnogo slobode", izjavio je Mourinho za The Sun.

Možda je Real upravo zbog ovog od 2009. godine promijenio igrače na svim pozicijama na terenu, osim na poziciji napadača. Klub su napustili Ronaldo, Sergio Ramos, Iker Casillas i mnoge druge legende, dok se Marcelo preselio na klupu, ali Francuz je i dalje tu. Istina je da Benzema tijekom prve četiri godine nije imao zagarantirano mjesto u napadu, jer mu je konkurenciju pravio Gonzalo Higuain, ali i tijekom tog perioda bilježio je minimalno 27 ligaških nastupa po sezoni.

Za Zidanea je odavno najbolji francuski napadač svih vremena

U sjeni Realovih najvećih zvijezda zabijao je golove i dijelio asistencije te došao do brojke od čak 287 golova za Real, čime je zauzeo sjajno peto mjesto na listi najboljih klupskih strijelaca svih vremena. Ispred njega su Santillana (290), Alfredo Di Stefano (308), Raul (323) i Ronaldo (450). Sudeći po trenutnoj formi, sasvim je realno za očekivati da se Benzema možda već u ovoj sezoni popne na nevjerojatno drugo mjesto.

U Ligi prvaka je do sada upisao 71 pogodak te s Raulom dijeli četvrto mjesto na listi najboljih strijelaca u povijesti ovog natjecanja. Ispred se nalaze Robert Lewandowski (75), Messi (120) i Ronaldo (135).

Impresivan golgeterski učinak doveo ga je do drugog mjesta na popisu francuskih igrača s najviše golova za klubove i reprezentaciju. On je u karijeri zabio 384 gola i pokušat će nadmašiti Henryja, koji je prvi s 411 golova. 

Sve ove brojke, uz mnogobrojne titule koje je osvojio, natjerale su Zinedinea Zidane da Benzemu proglasi najboljim francuskim napadačem svih vremena.

"Opisao bih ga kao kompletnog napadača. Ljudi govore da je on na terenu broj devet, devet i po ili deset. On ima svega pomalo. On je totalni nogometaš. Svi koji vole nogomet, kojima se sviđa nogomet, sviđa im se i Karim. Za mene je on najbolji francuski napadač svih vremena. U Realu je već dugo, odigrao je više od 500 utakmica, postigao toliko golova. Na kraju, osvojeni trofeji govore za sebe", rekao je Zidane u prosincu 2020. godine.

Nakon što je prvi kapetan Reala Marcelo izgubio mjesto u sastavu, na većini utakmica vrpcu će nositi Benzema kao prvi zamjenik. Ako sve pohvale igrača i trenera do sada nisu bile dovoljno uvjerljive za shvaćanje igračke veličine novog vođe Kraljevskog kluba, onda je njegovo otvaranje ove sezone sasvim dovoljan argument.

Pročitajte više