NAKON INDEXOVOG TEKSTA Javio se kontroverzni prvak kojeg sponzorira Kolinda: Žao mi je što drugi nisu dobili ovakvu priliku!

Foto: Hina 

NAKON što je Index sinoć objavio tekst o kontroverzom meču Luke Pupeka u Kristalnoj dvorani hotela Westin, gdje je sin hrvatskog poduzetnika Marija Pupeka, pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde i Milana Bandića postao WBC-ov prvak Mediterana u direktnom prijenosu HRT-a, javio se i glavni akter. Pupek je pojas osvojio na priredbi nazvanoj Zagreb Boxing Explosion u čast pokojnog WBC predsjednika Josea Sulaimana i Muhammad Alija te povodom stote godišnjice islama u Hrvatskoj. Događaj je najavljen kao neviđen spektakl, ali se pretvorio u skandal.

>>> POGLEDAJTE BORCU LUKE PUPEKA U WESTNU OVDJE 

Luka Pupek, u priopćenju koje je redakciji Indexa poslao njegov promotor Harry Gorian, navodi kako je "slijedio svoj životni san" te odbacuje navode o namještenom meču. 

Podsjetimo, nakon Pupekove pobjede nad francuskim boksačem Jean-Michelom Hamilcarom boksačka javnost burno je reagirala. Mnogima se nakon borbe zgadio boks, druge je bilo sram gledati meč, treći su frustrirano reagirali na društvenim mrežama, a boksačka zajednica čudi se iznenadnom interesu HTV-a sport koji su godinama ignorirali usprkos uspjesima hrvatskih boksača. Luki Pupeku, novom mediteranskom prvaku i relativno nepoznatom borcu koji je već sa 16 godina stekao profesionalnu licencu, pojas je dodijelio Kolindin savjetnik Tomislav Madžar u izravnom prijenosu na HRT-u.

 

Što se dogodilo u Westinu? Pupek je u 7. rundi pobijedio prekidom nakon što se Hamilcaru nekoliko puta brojalo. Francuz je hrvatskog borca udarao u ramena i ruke kao da se radi o jačem treningu, a padao je od udaraca koji se nisu činili uvjerljivima, kako je Index sinoć objavio. Sporni su i prijašnji mečevi u karijeri mladog borca.

Nakon objave teksta, bilo je nemoguće zaustaviti buru. Hrvatski boksački savez, iako nije nadležan za profesionalni boks, reagirao je zbog štete koja im je neposredno nanesena ovakvom vrstom promidžbe sporta te se ogradio od Luke Pupeka. Pozvali su ga da slobodno pristupi državnom prvenstvu, dodajući da ne žele komentirati kako bi se Pupek na tom natjecanju proveo.

"Priredba je bila uspješna" 

"Žalosno je da nakon ostvarenja jednog od velikih životnih ciljeva, osvajanje ove prestižne titule s 18 godina, za koju sam mukotrpno radio i odricao se, moram odgovarati na medijske spekulacije koje dovode u pitanje ispravnost moje pobjede. Tuđe neuspjehe ne mogu komentirati i osobno mi je žao što drugi nisu do sada dobili ovakvu priliku, a za moj uspjeh zaslužni su svi koji su strastveno i požrtvovno radili na ovom projektu", između ostalog kaže Pupek.

Njegov promotor Harry Gorijan ističe da je priredba Zagreb Boxing Explosion - Jose Sulaiman i Muhammad Ali memorijal bila iznimno uspješna te odbacuje tvrdnje o namještanju meča. U profesionalnom boksačkom svijetu takvi mečevi nisu rijetkost, no raritet je da 18-godišnjeg, relativno nepoznatog borca, u ime islama sponzoriraju predsjednica Republike te gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. Njihove odgovore još čekamo, a uskoro donosimo i opširnu priču o karijeri Harryja Gorijana, moćnog promotora o kojem ovise mnogi profesionalni boksači u Hrvatskoj. U strahu za svoje licence, egzistenciju i obitelji uzmiču od daljnjih komentara meča koji je potresao borilačku scenu u regiji.  

Pročitajte više