Nakon što je svršio, ispričao se. Ronaldovi odvjetnici su sve počistili

Foto: Epa / Der Spiegel

TJEDNIK Der Spiegel objavio je potresnu priču o Amerikanki Kathryn Mayorgi, ženi koja tvrdi da ju je prije gotovo deset godina silovao Cristiano Ronaldo te potom platio da ne govori o tome što se dogodilo. No, Kathryn sada izlazi u javnost i prvi puta iznosi cijelu priču, piše Der Spiegel. 

Gnjusan zločin

Kathryn Mayorga, koja je tada imala 25 godina, upoznala je Cristiana Ronalda 12. srpnja 2009. godine na zabavi u noćnom klubu kasina Palms Casino Resort. Ondje je radila kao hostesa za barom s još nekoliko predivnih žena, čiji je posao bio namamiti klijente u noćni klub.

Ronaldo je s prijateljima ušao u noćni klub, prema Mayorginom iskazu, i, zajedno s prijateljicom Jordan, čije je ime promijenjeno zbog očuvanja njezine privatnosti, pozvao ju na privatnu zabavu u svom hotelu. One su, nakon početnog nećkanja, pristale i došle do hotela. Ondje ih je Ronaldo obavijestio da je zabava već gotova, ali da oni mogu imati vlastitu zabavu u njegovoj sobi.

Ronaldo je odsjeo u luksuznoj sobi koja je imala jacuzzi s pogledom na grad u kojeg su svi odmah uskočili i počeli se zabavljati. Mayorga je oklijevala jer nije željela uništiti haljinu koju je planirala nositi sutradan na snimanju, ali Ronaldo ju je nagovorio da se presvuče u drugu odjeću i da im se pridruži. Otišla je u kupaonicu kako bi to učinila i, dok je stajala samo u gaćicama, ušetao je Ronaldo, a spolovilo mu je visjelo izvan gaća.

Tražio ju je da ga oralno zadovolji, ali ona je to odbila. Potom ju je tražio da ga poljubi, na što je pristala kratko ga poljubivši jer nije bila svjesna opasnosti u kojoj se nalazila. Ubrzo nakon toga odvukao ju je u sobu gdje ju je nasilno, bez kondoma i lubrikanta, sodomizirao. Više mu je puta rekla „Ne“, „prestani“, „stani“, a nakon što je svršio, ispričao joj se i rekao da je inače dobar čovjek. 

Moć, novac i utjecaj 

Mayorga od šoka isprva nije nikome ništa rekla, nesvjesna onoga što joj se upravo dogodilo, i naposljetku je napustila zabavu i otišla kući. Prijateljica Jordan ju je nazvala da ju obavijesti o tome da su završile u novinama na fotografijama s Ronaldom, nakon čega joj je Mayorga priznala što se dogodilo. Prijateljica ju je savjetovala da postupa oprezno, jer je Ronaldo iznimno bogat i moćan čovjek.

Mayorga je nazvala policiju i tražila da ju odvedu u bolnicu kako bi ju pregledali zbog silovanja, ali nije željela reći tko ju je napastovao, samo da se radi o poznatoj osobi iz svijeta sporta. Bojala im se reći detalje, jer nije znala što će se dogoditi ako optuži toliko poznatu osobu.

Tri je mjeseca plakala, ali nije se mogla smiriti. Naposljetku su je roditelji savjetovali da angažira odvjetnika i izabrala je odvjetnicu Mary Smith, koja je bila neiskusna i nespremna na veličinu ovog slučaja. Nakon stupanja u kontakt s Ronaldovim odvjetnicima, odlučili su da bi rješenje izvan suda bilo najbolja opcija za sve uključene strane. U konačnici je dogovorena odšteta od 260.000 eura, što je iznos koji Ronaldo tjedno zaradi igrajući za Real Madrid, u zamjenu za Mayorginu šutnju. 

Mayorgina obitelj tvrdi da je odvjetnica bila previše neiskusna te da je agonija rješavanja spora izvan suda rezultirala nanošenjem još više boli Mayorgi, koja je morala potpisati ugovor u kojem joj je zabranjeno da čak i s psihijatrom razgovara o osobi koja ju je silovala. Ronaldovi su se odvjetnici pobrinuli da se ta tajna nikad ne sazna.

Sve se promijenilo nakon #metoo pokreta

Mayorga je i dalje patila i kaže da se tek nakon pet godina vratila u donekle normalan život, ali kaže da ne bi mogla reći da je zaista sretna. Pokret #metoo, u kojem su žene dijelile priče o vlastitim iskustvima seksualnog napastovanja ili silovanja promijenio je stavove društva o žrtvama seksualnih zločina i dao Mayorgi hrabrost da unajmi novog odvjetnika, s više iskustva, i javno kaže što joj se dogodilo.

Mayorga je izjavila da se ne radi o novcu niti o osveti, već o pravdi. Boji se da je Ronaldo još nekome tako naudio i želi da se suoči sa svojim djelima. Ronaldo nije dao komentar, ali čini se da neće izbjeći ovaj proces te da će se morati izjasniti o tome što se dogodilo te noći 2009. godine. Prema zakonu na snazi u saveznoj državi Nevadi, u kojoj se zločin dogodio, seksualni zločini nikad ne odlaze u zastaru, piše Der Spiegel. 
 

Pročitajte više