Namještan ždrijeb Grand Slamova kako bi Đoković stalno išao na Federera?

MEĐUNARODNA teniska federacija (ITF) i proizvođač sportske opreme Nike pod sumnjom su da su od 2008. na Australian Openu, Wimbledonu i US Openu namještali ždrijeb kako bi Federer i Nadal lakše došli do finala.

Sumnje da se kod ždrijebanja događa nešto čudno iznijela je Katarina Pijetlović, profesorica sportskog prava na fakultetu u Tallinnu. Ona je na Antikorupcijskoj konferenciji u Koelnu održala predavanje u kojem je navela sumnje da su se Roger Federer i Rafael Nadal favorizirali na račun Novaka Đokovića i Andyja Murraya.

Na Grand Slamovima ždrijeb se obavlja tako da se prvi nositelj stavlja na prvo, a drugi nositelj na 128. mjesto kako se ne bi susreli prije finala. Mjesto gdje će biti treći i četvrti nositelj se ždrijeba - jedan ide na mjesto 33., a drugi ide na 76. mjesto. Time se osigurava da četiri najbolja igrača na turniru ne mogu igrati prije polufinala.

No, problem je što je Novak Đoković 12 od 12 puta bio u ždrijebu Rogera Federera bez obzira kako nositelji bili postavljeni. Andy Murray je, shodno tome, svaki put bio u Nadalovoj polovici. Pijetlović tvrdi da su šanse da se to dogodi nevjerojatnih 0,02 posto.

"To je kao da 12 puta bacate novčić i svaki put padne na istu stranu", rekla da je Pijetlović koja smatra da je ždrijeb namještan jer se smatralo da Federer lakše igra s Đokovićem, a Nadal s Murrayom. Prema njoj, uzrok svega je, dakako, novac. Manipulacijama u ždrijebu bi se omogućilo da dva igrača s Nike opremom lakše dođu završnice, a navijači u finalima žele gledati najbolje.

Izlaganje profesorice Pijetlović možete pogledati u videu od 12:30 minuta.

Watch live streaming video from playthegame_dshs at livestream.com

Pročitajte više