Nastavite

Luka Stanzl/Denis Kapetanović/Goran Stanzl/Pixsell

RAT osuđenog kriminalca i najbližih suradnika tog istog osuđenog kriminalca za prevlast u Dinamu već mjesec dana najvažnija je sportska tema u Hrvatskoj. U početku je bilo zabavno, a kad je postalo jasno da je vrag odnio šalu, narativ se naglo promijenio pa se u posljednje vrijeme sve češće čuje mišljenje da, u ime interesa Dinama i hrvatskog nogometa, rat treba okončati.

Neki prizivaju reakciju države, drugi sportsku inspekciju, treći se odlučuju za patetiku i pozivanje na ljubav prema klubu zbog kojeg bi borba trebala prestati prije nego što za Dinamo nastane nepopravljiva šteta.

Apelima su se čak počeli pridruživati i novinari, a to je trenutak kada je ipak potrebno reagirati.

Ne postoji javni interes da se rat u Dinamu zaustavi, sasvim suprotno

Ne, ne postoji javni interes da se rat u Dinamu zaustavi. Postoje uski, partikularni, navijački, emotivni, financijski i razni drugi interesi zbog kojih bi nekima bilo bolje da se strane dogovore i Dinamo nastavi raditi kao da se ništa nije dogodilo.

Ali, što se tiče javnog interesa - jedino što možemo poželjeti je da se rat nastavi sve dok iz Dinama ne ispliva zadnje govno, dok ne iscuri posljednja informacija o tome što su radili Zdravko Mamić, njegova obitelj i, što je posebno važno, njegovi najbliži suradnici. I dok svima ne postane jasno kako je stvoren Mamićev Dinamo.

Pritom ne mislimo na vanilla-afere koje su do sada isplivale, već na svakog podmićenog suca (županijskog i nogometnog), svaku ukradenu utakmicu, svaku prijetnjama i ucjenama izborenu odluku HNS-a, svakog novinara s tajnim honorarom, svaki sumnjivi transfer, svaki lažni Facebook profil plaćen da blati konkurenciju, svako putovanje s ljubavnicom u Istanbul na račun kluba…

Zdravko Mamić je stvorio najuspješniji nogometni klub na Balkanu i najuspješniju nogometnu reprezentaciju na Balkanu. To je uradio istim onim metodama koje mu odjednom svi zamjeraju i misle da je moguće zadržati plodove Mamićevih uspjeha, a odreći se nedjela na kojima su stvoreni.

U stvaranju uspješnog Dinama upropaštene su brojne karijere. Uglavnom poštenih

Naravno da nije, pogotovo jer to što je radio nije bio zločin bez žrtve, što mnogi zaboravljaju. Na putu stvaranja uspješnog Dinama upropašteni su brojni klubovi koji su odbili "savinuti koljeno" i mnoge karijere onih koji su se suprotstavili Mamiću dok je bio moćan.

Krešimir Antolić, Mirko Barišić, Ante Čačić i ostali koji se sada nazivaju drugom strujom nisu među njima.

Posebno je stoga smiješno čitati njihovu argumentaciju, priopćenja i zgražanja nad klanom Mamić koji, kako kažu, "zastrašuje, podmićuje, trguje utjecajem, vrijeđa i sramoti članove Skupštine i zaposlenike Dinama". I vapaje da to treba pod hitno zaustaviti.

Lol. 

Dok je Zdravko Mamić zastrašivanjem, podmićivanjem, trgovinom utjecajem, vrijeđanjem i sramoćenjem gradio carstvo koje sada pokušavaju preuzeti, držali su mu ljestve i potpisivali izjave da ničim nije oštetio Dinamo.

Slično vrijedi i za mnoge novinare i medije koji odjednom također sve znaju o Mamiću i ne mogu naći prave riječi za to kakva bi sramota bila da nastavi upravljati Dinamom.

Od kojih neki idu toliko daleko pa pišu da su kao profesionalci, novinari i urednici, prihvatili da kriminalac klubom upravlja iz Međugorja i vrti milijune na transferima jer su rezultati bili dobri.

Mamićevci i antolićevci, samo nastavite

A u čemu je onda problem sada? Rezultati su i dalje dobri, transferi milijunski, a Mamić je i dalje osuđeni kriminalac. Zašto je to prije dvije godine s profesionalne strane bilo sasvim prihvatljivo, a sada više nije?

Iako će vas sljedećih dana u raznim medijima često uvjeravati u suprotno - s pozicije novinara i urednika u ovoj je situaciji samo jedan stav ispravan - "mamićevci" i "antolićevci", molimo vas, nastavite. Nastavite ratovati i otkrivati informacije, budite grubi i nemilosrdni, ostanite dosljedni svojim metodama i idite do kraja u još jednom mafijaškom obračunu u koji ste se upleli.

A ako zbog toga propadne Dinamo kakav smo znali? Ha, jebiga, na tome je i izgrađen.

Pročitajte više