Nastavljeno suđenje Vrbanoviću i HNS-u: Neki su svastiku vidjeli i pola sata prije početka utakmice

Foto: Hina

U SPLITU je nastavljeno suđenje HNS-u i Damiru Vrbanoviću zbog svastike koja se pojavila na travnjaku poljudskog stadiona uoči utakmice s Italijom 11. lipnja 2015. godine.

Saslušano je nekoliko svjedoka, među kojima i Siniša Poljak, nekadašnji organizacijski tajnik HDZ-a, već neko vrijeme zaposlenik HEP-a. Poljak je bio na Poljudu zbog održavanja semafora. Vlasnik semafora je tvrtka Telemonting iz Zagreba, a Poljak pomaže.

Uoči utakmice našao se u režiji semafora do reporterske kabine. Pola sata prije utakmice pozvali su ga spiker Vedran Očašić i Tihomir Maloča. Pitali su ga vidi li što na terenu. Uočio je kukasti križ. Jedva se vidio. Maloča, zaposlenik tvrtke Vox zadužen za led displeje oko terena, nazvao je nekoga iz HNS-a. S terena se svastika nije mogla uočiti, kazao je Poljak. 

Cvrk: Da smo znali za svastiku, sve bismo učinili da je uklonimo

Svjedočio je i Zoran Cvrk, pomoćnik izvršnog direktora za organizaciju u HNS-u i povjerenik za sigurnost. 

Sjetio se kako je nakon početka utakmice Nikša Martinac zatražio da dođe do njega jer mu želi nešto pokazati. Bio je u glavnoj loži. Rekao mu je da pogleda preko klupe hrvatske reprezentacije. U prvom trenutku Cvrk nije ništa vidio, a potom je uočio svastiku.

Kaže kako je sigurno netko od zaposlenika HNS-a pregledao travnjak, ali ne zna tko. Stadion se pregledavao u 10 sati ujutro s delegatom, sucima i svim osobama uključenima u organizaciju. Da su imali informaciju o svastici prije utakmice, poduzeli bi sve da je uklone s travnjaka jer je ovako učinjena šteta Splitu, Hrvatskoj i reprezentaciji, naveo je Cvrk. 

Istaknuo je i kako su službene osobe UEFA-e sudjelovale u svim segmentima pripreme i osiguranja utakmice, a na stadionu su za vrijeme treninga reprezentacije bili i pripadnici MUP-a.

Svastika se nazirala i na treningu reprezentacije

Tihomir Maloča ugledao je s Poljakom i Očašićem nešto na travnjaku 15-20 minuta prije početka utakmice. Nazvao je Martinca. Vidjeli su se obrisi koji su podsjećali na svastiku.

Nikša Martinac radi kao honorarni suradnik HNS-a, u Splitu je obavljao poslove protokola. Nakon što ga je nazvao Maloča, za žute tragove na terenu rekao je Sakomanu, zaduženom za održavanje terena na Maksimiru. Nije uočio nikakve nepravilnosti, no nakon što je došao na svoje mjesto u loži, u trećoj ili četvrtoj minuti utakmice, pogledao je ponovno na mjesto koje mu je pokazao Maloča.

Učinilo mu se da vidi kukasti križ. Nazvao je Cvrka i Sakomana da dođu hitno jer misli da imaju problem. Njima dvojici trebalo je desetak sekundi da shvate o čemu se radi. Cvrk ga je sljedeći dan pitao ima li snimku treninga reprezentacije. Za deset minuta ju je dostavio u policijski stožer na stadionu. Gledao je snimke s policijom. Nešto se naziralo, ali samo ako se nešto već zna o tome, zaključio je Martinac.

Svjedočio je i policajac koji je bio voditelj osiguranja civilne ophodnje. Tek je na poluvremenu doznao što se dogodilo.

Suđenje se nastavlja 4. prosinca. Bit će saslušani policajci i spiker Očašić.  

 

 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz hrvatsku reprezentaciju, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: hrvatska reprezentacija. 

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više