Tko je navijač zbog čijeg ubojstva je Srbija objavila rat mafiji?

Screenshot: Youtube

LIKVIDIRANI vođa Grobara, navijača Partizana, to je postao neprirodno: transferom iz velikih rivala, zvezdaša Delija. Priča o njegovoj karijeri svjedoči o povezanosti sporta, politike i kriminala.

Aleksandar Stanković (29) na ulici i tribini poznatiji kao Sale Mutavi, "ubijen je onako kako je živio" kao pripadnik srpske kriminalne scene, koja je s onom navijačkom i sportskom čvrsto povezana.

Još jedan dokaz da su navijačka i kriminalna scena u Srbiji prožete i isprepletene

Ali, ovo ubojstvo uzdrmalo je Srbiju, čiji ministar unutarnjih poslova je objavio "rat mafiji" povodom likvidacije u noćnoj pucnjavi, točnije napadu automatskom puškom iz jurećeg automobila na ono u kojem je bio Sale Mutavi, nedaleko od ulaza u Centralni zatvor u Beogradu, pri čemu je ranjen čuvar zloglasnog CZ-a.

Partizanov direktor trebao je imati čuvare od navijača vlastitog kluba predvođenih Saletom, jer bijegom se spasio od onoga od čega njegovim tjelohraniteljima nije bilo spasa - teških batina i ozljeda

Ništa manje strašnu reputaciju u Beogradu nije imao od sinoć pokojni Stanković, koji je i široj, regionalnoj javnosti postao poznat prije pola godine, objavom snimke na kojoj ga se vidi kako s još trojicom napada dva pripadnika osiguranja Partizanovog direktora Miloša Vazure, koji je očito trebao imati čuvare od navijača vlastitog kluba, s obzirom da se bijegom spasio od onog od čega njegovim tjelohraniteljima nije bilo spasa - teških batina i ozljeda.

Sale Mutavi, koliko god bio s onu stranu zakona i tada je pazio dovoljno da ne završi u zatvoru kao njegovi podređeni, jer na snimkama se vidi da na žrtve nasrće, ali ih ne napada, što je prepustio izvršiteljima. Priveden je zajedno s njima, ali po zapovjednoj odgovornosti, kao navijački vođa i prošao je bez optužnice, a na suđenju onima koji su brutalno premlatili tjelohranitelje predsjednika kluba za koji navijaju, pojavio se tek da bi svjedočio:
 
Kako je dobri dečko iz teretane završio izrešetan mecima i zašto je tako važan da zbog njegovog ubojstva ministar unutarnjih poslova saziva izvanrednu konferencije za medije? 
 
"Šetao sam oko stadiona s prijateljima, obilazio butik kluba i kao svakog dana, vježbao u klupskoj teretani."
 
Kako je dobri dečko iz teretane završio izrešetan mecima i zašto je tako važan da zbog njegovog ubojstva srpski ministar unutarnjih poslova saziva izvanrednu konferencije za medije? 
 
"Objavljujemo rat mafiji, ovo će biti teška borba u koju ulaze policija i sigurnosne službe. Ubojstvo Aleksandra Stankovića djelo je najorganiziranije kriminalne skupine na Balkanu." dramatično je poručio Nebojša Stefanović.
 
Beograd je bio Saletova prćija: Godinama je carevao tribinama i asfaltom grada izbjegavajući pravomoćnu i dugotrajnu zatvorsku kaznu za dilanje
 
Iako je povod tragičan, smiješno je slušati tko zna koji put da Srbija objavljuje rat mafiji, a njen ministar govori "Poručujem krimimalnicma i banditima koji dolaze u Beograd i misle da se na našim ulicama mogu obračunavati, da ovo nije njihova prćija."
 
Jer, ovog ubojstva ne bi bilo da se njenim ulicama slobodno ne šeću pravomoćno osuđeni kriminalci, konkretno upravo ubijeni Stanković. Godinama je zbog "zdravstvenih razloga" uspješno izbjegavao odlazak na odsluženje zatvorske kazne od pet godina i 10 mjeseci, na koju je osuđen još 2013. zbog trgovine drogom i posjedovanja oružja, nakon što je još 2006. uhapšen i označen kao vođa dilera droge u beogradskom naselju Medaković.
 
Delija postaje vođa Grobara
 
To je bilo dakle prije čak 10 godina, a prije pet, Sale Mutavi radi ključni potez u navijačkoj karijeri; sa sjeverne tribine Zvezdinog stadiona, seli se na jug susjednog Partizanovog i nakon niza žestokih obračuna u borbi za prevlast, ovaj bivši Delija postaje vođa Grobara, što znači da je u beogradskim okvirima postao mnogo više od uglednog "navijača".

Navijač ne pišemo pod navodnicima želeći reći da je Stanković zapravo "kriminalac" ili "huligan", nego zbog ovog navijačkog transfera s jedne na drugu stranu Topčiderskog brda. Dok su to uz burne reakcije mogli napraviti igrači Branko Zebec ili Milko Đurovski, legende Zvezde, ili pak oni koji su išli suprotnim smjerom, istinski navijači to ni u ludilu ne mogu, jer i za Zvezdu i Partizan se još nekako može raditi, ali nikako navijati. 
 
Lider i diler
 
Osim ako tim navijačima, klub i navijačka skupina u koji se kunu, nisu tek sredstva da vode skupine nasilnika ili što je još važnije, za raspačavanje droge. Stanković je procijenio da je među Grobarima manja konkurencija nego među Delijama ili da se u novoj sredini lakše nametnuti kao lider. I to u vrijeme velike krize u koju su Grobari upali prije pet godina, kada je prva ekipa ove navijačke skupine završila u zatvoru zbog ubojstva francuskog navijača Bricea Tatona, kojem je gostovanje s Toulouseom kod Partizana bilo posljednje u životu.
 
"Alcatraz", grupa koja je do tada držala tribinu, ispustila je uzde, a s južne tribine na istočnu sele se "Zabranjeni". Ove dvije frakcije žestoko se sukobljavaju, što je kulminiralo ubojstvom jednog pripadnika "Zabranjenih". Ovakvu kaotičnu situaciju, idealnu za prevrat, koristi Sale Mutavi, ali pri tome nikako nije bio jedini, jer još navijača Zvezde, ali i drugih beogradskih klubova, postaju "navijači" Partizana kako bi u vremenu bezvlašća postali gazde na jugu Partizanovog stadiona.
 
Čuvar vodstva Partizana koje su u klub instalirali Vučić i Nikolić
 
Stanković i novi navijači Partizana frakciji su autoironično nadjenuli ime "Janjičari", uspoređujući njihovu raniju pripadnost drugim navijačkim skupinama s porijeklom jurišnih odreda vojske Osmanlijskog carstava, koji su se borili za Tursku iako su bili regrutirani iz neturskih naroda, od dječaka koji su u okupiranim zemljama sakupljani kao danak u krvi.
 
I dok je među Grobarima prolijevana krv, ovi janjičari, uz navijačku, obavljali su i zaštitarsku funkciju, čuvajući Partizanovog "sultana" Zorana Popovića, predsjednika kluba od bijesa navijača, koji nisu prihvaćali upravu postavljenu po političkoj, točnije "naprednoj" liniji Vučića i Nikolića. 
 
Kao što je vidljivo, čak i bez podsjećanja na Stankovićeve ulične poslove, bio je prilično aktivan i na previše frontova za nekoga tko na izdržavanje dugotrajne zakonske kazne ne smije zbog "zdravstvenih razloga".
 
Svrgava "gospodare" upadom u ložu
 
Uz to sve, stigao je izvršiti i još jedan obrat u navijačkoj karijeri. Krajem prošle godine, nakon dramatičnog domaćeg poraza od Augsburga u skupini Europa Lige, zbog čega je Partizan ostao bez očekivanog prolaska skupine, Sale Mutavi sa skupinom prilično glasnih i uvjerljivih istomišljenika, upada u ložu onih koje je ranije štitio od ostalih navijača i protjeruje iz kluba.
 
Kako smo vidjeli, nije bio zadovoljan ni onima koji su ih naslijedili, s obzirom da je potčinjene nahuškao da isprebijaju zaštitare novog direktora Vizure, koji se sam jedva spasio bijegom. Pazeći tada da sam ne napravi pogrešan potez pred nadzornim kamerama, kako se ne bi zaboravilo na njegove zdravstvene probleme a on bio otpremljen na izdržavanje kazne, Stanković je poslije na sudu svjedočio da je jednoj od žrtava brutalnog premlaćivanja njegovih nasilnika, presudilo što im je dobacio "nemojte da mi mafijate ovdje".
 
"Bio je dobar dečko..."
 
Pola godine kasnije, automobilu u kojem je mrtav ležao Aleksandar Stanković, zvan Sale Mutavi, pod svaku cijenu htio je prići mladić sa šalom Partizana, kako bi odao počast palom vođi. Policajci mu to nisu dopustili, pa je krenuo na njih, a nakon što su ga "urazumili", uhićen je. 
 
Saletov nesuđeni punac, također na mjestu zločina, u nevjerici je govorio okupljenim novinarima: "Za dva tjedna trebao se vjenčati s mojom kćerkom, s kojom je u vezi 11 godina. Bio  je dobar dečko, radio je kao osiguranje u teretani." 

Pročitajte više