Navijači Celtica: BBB fašisti nisu dobrodošli na našem stadionu

TAL (Tiocfaidh Ar La) je irski slogan "Naš dan će doći", što se odnosi na snivani dan ujedinjenja cijele Irske i ujedno je ime fanzina Celticovih navijača, koji su kao što je poznato, ljevičarskog usmjerenja.

U novom broju donosi tekst pod naslovom "Fašisti nisu dobrodošli", u kojem inicijativa "Celticovi navijači protiv fašizma" objavljuje pokretanje kampanje protiv nekih navijača koji posjećuju Celtic Park. Pod njima u prvom planu podrazumijevaju Bad Blue Boyse, a proglas zbog čega su BBB nepoželjni objavili su na svom blogu, kao i na internetskim stranicama grupe:

"Sve veći broj Bad Blue Boysa, huligana zagrebačkog Dinama, posjećuje Glasgow i prati Celtic po Europi. Dostupne informacije o njima kazuju da su većinom desno politički orijentirani, kao i da se među njima nalaze i ekstremni nacionalisti i nacisti.

U barem dva navrata proteklih godina, BBB su napali naše anti-fašističke prijatelje iz St. Paulija na Celticovim europskim susretima (u Zagrebu i Budimpešti). Napadi su bili politički motivirani. BBB znaju da su navijači St. Paulija antifašisti i zbog toga su ih napali.

Nažalost, neki od naših zavedenih članova prigrlili su desničare iz BBB-a i učinili ih dobrodošlima na našem terenu i našim pubovima. Ove sezone se na Celtic Parku mogao vidjeti transparent postavljen u znak solidarnosti s navijačima Dinama koji su u skobu s neotesanim predsjednikom njihovog kluba, koji je također desničar.

Dok se možemo identificirati s navijačima koji su nezadovoljni načinom na koji se njihov klub vodi, ne vjerujemo da je interes navijača Celtica i našeg kluba bilo kakav oblik javnog iskazivanja solidarnosti s Bad Blue Boysima, dok god BBB sramote ekstremi nacionalisti i nacisti u njihovim redovima. Ne želimo nikakvo prijateljstvo ili bilo kakvu vezu s bilo kim iz BBB tko je povezan s fašizmom, nacizmom i ekstremnim nacionalizmom. BBB koji nemaju ništa s tim su dobrodošli.

Pokrenuli smo ovu kampanju među navijačima Celtica kako bih educirali o političkim uvjerenjima raznih navijačkih skupina, a BBB su samo jedan primjer. Želimo mobilizirati navijače Celtica protiv fašista i ekstremnih nacionalista koji se žele prikrpati našem klubu.

Ne dajte da vas zavaraju ekstremno desne grupe koje se predstavljaju kao naši prijatelji s vatikanskim zastavama i pričom o podršci irskoj borbi za neovisnost i ujedinjenje.

Svi rasisti i fašisti trebaju biti izbačeni sa Celtic Parka. Nema prijateljstva s fašistima. Nazi ultrasi odjebite!"

Irski salonski socijalisti i "nacisti" iz slavenskog untermensch plemena

Bitno je naglasiti da BBB nemaju službeno prijateljstvo s navijačima Celtica "Celtic Soccer Crew" (koji njeguju prijateljske odnose s također lijevo orijentiranim navijačima Athletica i St. Paulija, op.a.) i posjeti utakmicama tog kluba ne organizira neka od frakcija Dinamovih navijača, nego se svode na individualne aranžmane zbog simpatija prema Ircima ili podrške Celticu.

Dok se ne mogu poreći ekstremno nacionalistički ispadi dijela BBB-a, čak je i površnim poznavateljima navijačke scene jasno kako među navijačima Dinama ima ljudi svih političkih i svjetonazorskih usmjerenja. Celticovi navijači međutim, pokazali su da to ne znaju, kao što nisu upoznati s tim da uime "naci-fašističke" skupine u javnosti već godinama istupa čovjek koji je porijeklom Židov.

Pogrešno shvaćanje prisutno je naravno i s hrvatske strane: Dok se kod nas percepcija Iraca svodi na nacionaliste i rigidne katolike, irski republikanizam počiva na lijevim temeljima, a neki od vodećih irskih mislilaca s početka prošlog stoljeća bili su čak marksisti. Vizija vladavine ujedinjenom Irskom promatra se kroz socijalitičku utopiju kod mnogih republikanskih inicijativa. IRA je bila socijalistički i anti-fašistički orijentirana, što naravno ne znaju oni hrvatski navijači koji će dizati desnicu na ustaški/nacistički/fašistički pozdrav, dok im šiltericu krasi bedž Celtica ili IRA-e.

Pročitajte više