Navijači Liverpoola i Borussije zajedno će pjevati You´ll never walk alone, znate li tko je njezin autor?

foto: Getty Images

U PET minuta do devet po njemačkom vremenu igrači Borussije Dortmund i Liverpoola okupit će se u tunelu stadiona Westfalen, a 65.000 navijača uglas će im pjevati legendarnu navijačku himnu "You'll Never Walk Alone".

More žute i crne boje, umrljano s malo crvene iznimno za ovu utakmicu udružit će glasove i svojim igračima pružiti nezaboravan doživljaj.

Tu navijačku pjesmu svojataju oba kluba, i Liverpool i Borussija, ali ne samo oni, na desetke nogometnih klubova u svijetu koristi istu pjesmu kako bi se "nabrijali" uoči utakmice.

Prvi put izvedena je u drugom činu broadwayskog mjuzikla


No znate li kad je prvi put izvedena i gdje?  Na daskama koje život znače, na Broadwayu poslije drugog svjetskog rata, izvedena je prvi put u drugom činu drugog mjuzikla Oscara Hammersteina i Richarda Rodgersa.

Kad su je prvi put preslušali, poznati američki pjevači, Frank Sinatra, Judy Garland, Elvis Presley i Doris Day su je odmah odlučili prepjevati i, naravno, postala je instant uspjeh.

U nogometnu kulturu "ušuljala" se prvi put 1963. godine kad ju je obradila grupa Gerry and the Pacemakers, a ubrzo se popela na vrh ljestvice slušanosti u Ujedinjenom Kraljevstvu.



Iako su u to doba navijači uglavnom izvikivali kratke povike, Liverpoolovi najvjerniji na Kopu su počeli pjevati hitove iz tog vremena.

Prva im je na repertoar došla poznata pjesma Beatlesa "She Loves You", a 1964. godine u emisiji koja prati Premiership, Match of the Day, prvi puta na TV-u su prikazani nogometni navijači kako pjevaju veliki hit iz tog doba.

Prvi su je na nogometu zapjevali Liverpoolovi navijači

Godinu dana kasnije Liverpoolovi navijači na finalu FA kupa protiv Leedsa prvi put su zapjevali You'll never walk alone, a BBC-jev komentator Kenneth Wolstenholme rekao je kako je ta pjesma "nosač zvuka" Liverpoolovih najvjernijih navijača.

Bivši Liverpoolov igrač Tommy Smith prisjetio se kad se Gerry Marsden pojavio u svlačionici uoči početka priprema i uručio tadašnjem menadžeru snimku hit singla.

Koncem 60-ih pjesma je ispala s liste najslušanijih singlova, ali nastavila je svoju tradiciju na utakmicama na Anfieldu, uoči svake utakmice cijeli stadion ju pjeva raširenih šalova iznad glave.
Liverpoolov menadžer Jurgen Klopp dosad ju je već dobro upamtio, slušao ju je uoči početka svake utakmice žuto-crnih, pa kao šef Liverpoola, a sad će ju poslušati u zbornoj izvedbi navijača oba kluba.

Gerrard: Mislio sam da će nas navijači izviždati nakon 0:3 protiv Milana, ali oni su pjevali YNWA jače nego ikad

Steven Gerrard također je se naslušao. "Ta nas je pjesma odvela do legendarnog preokreta u Istanbulu protiv Milana," priznao je.

"Mislio sam da će nas izviždati, a oni nisu prestali pjevati. U tom trenutku pomislio sam 'Iznevjerio si ih, iznevjerio si samoga sebe' i vratio se na teren pun samopouzdanja, to je najglasnija izvedba te pjesme koju sam ikad čuo."

Nakon Liverpoola preuzeli su je još neki navijači engleskih klubova, primjerice Ipswich, a Celticovi navijači također ju pjevaju. No Borussija nije prva došla na ideju pjevanja legendarne pjesme uoči utakmica u Njemačkoj, prvi su je usvojili navijači St. Paulija, a "žuti zid" preuzeo ju je od njih.

No kad je večeras navijači Borussije i Liverpoola počnu pjevati uoči utakmice - budite sigurni, postat će to najupečatljivija izvedba You'll Never Walk Allone ikad ispjevana na nogometnom stadionu.
 

Pročitajte više