Navijači su ih pljuvali, Jakirović otpisao. Sad vode Dinamo prema tituli

Foto: Luka Stanzl/Sanjin Strukic/Pixsell

DINAMO se u zadnjoj četvrtini prvenstva probudio i uspio je, barem se tako zasad čini, spasiti sezonu koja je klizila prema debaklu. Trenutno je dva boda iza Rijeke u SuperSport HNL-u pet kola prije kraja, a najveću šansu da preskoči ekipu Željka Sopića imat će za dva kola, kad se igra derbi na Rujevici.

S istim klubom Dinamo će igrati i u finalu Hrvatskog kupa. Ono se ponovno igra na dvije utakmice, a aktualni prvak je svoje prvo finale nakon tri godine izborio na najslađi mogući način, pobjedom protiv Hajduka na Poljudu. Zadnji poraz u prvenstvu Dinamo je doživio protiv Lokomotive 23. siječnja, a otad je nanizao 11 pobjeda i dva remija.

Martin Baturina se probudio, kao i Bruno Petković, a Dinamo konačno počinje izgledati kao momčad kakva i treba biti ako se gleda individualni talent. No, ne bi bilo ništa od njegove proljetne renesanse da nisu potegnuli igrači iz drugog plana. Prije svega trojica "otpisanih" igrača.

Nevistić se pretvorio u Livakovića

Trebala je ovo po svemu biti najveća sezona u karijeri Ivana Nevistića, 25-godišnjeg vratara koji je nakon godinu dana provedenih na klupi dočekao prodaju Dominika Livakovića i šansu da zakorači u prvi plan. Točno to se i očekivalo od golmana koji je plaćen tri milijuna eura, što je suludo za SuperSport HNL okvire.

No, već nakon par uvodnih utakmica našao se na udaru kritika navijača i medija. Bio je golman u debaklu u Pragu protiv Sparte, loše je reagirao kod barem jednog gola Osijeka na Opus Areni, a nesiguran je bio i na Poljudu. Zbog toga je završio na klupi, a zamijenio ga je 37-godišnji Danijel Zagorac i držao je jedinicu sve dok i sam nije počeo kiksati.

To je otvorilo novu šansu Nevistiću i on ju je ugrabio na najbolji mogući način. Veliku ulogu igrao je u izbacivanju Betisa, gdje je u svakom susretu obranio po jednu vrlo dobru šansu, a još je bolji bio u domaćem prvenstvu.

Protiv Hajduka na Poljudu je skinuo dva zicera domaćinu, dok je protiv Varaždina u zadnjim minutama i nadoknadi obranio i penal i zicer. Sve je popratio i proteklog vikenda, kada je nestvarnom obranom Goričanu sačuvao mrežu netaknutom.

Samo u tim utakmicama osvojio je Dinamu barem šest bodova, a na momente podsjeća na Dominika Livakovića. Dok su igrači poput Petkovića, Ademija ili Oršića uvijek bili u prvom planu i pripisivali su im se pobjede i osvojena prvenstva, ispod radara je prolazilo koliko bodova u SHNL-u Dinamu spašava Livaković. Sada je dobio dostojnog nasljednika.

Kako je "Šimićev promašaj" postao važan prvotimac

Maxime Bernauer je u klub došao iz Francuske, ali bez prvoligaškog iskustva. Još veći teret bila mu je činjenica da je bio jedan od prvih igrača koje je skautirala i dovela ekipa Darija Šimića, kojoj se svaki potez vagao tri puta.

I njegova priča bila je slična Nevistićevoj jer je zbog nekoliko kikseva završio na klupi i činilo se da nije ni najmanje po volji Sergeju Jakiroviću. I on je svoj veliki povratak imao protiv Betisa, kada je dizao publiku na noge.

 

Utakmice HNL-a možete gledati na MaxSport kanalu Hrvatskog Telekoma, kao i emisiju koja ide svako kolo nakon posljednjeg susreta.

Ključan trenutak imao je u Splitu. Nakon što je Dinamo poveo, domaćini su se mogli vratiti u najboljem trenutku, na samom kraju prvog poluvremena. Marko Livaja sjajno je proigrao Fahda Moufija, koji je izašao sam pred Nevistića. Marokanac je fino prebacio Dinamova golmana, poslao loptu u prazan gol i Poljud je već počeo slaviti.

No, onda se pojavio osporavani Bernauer, koji je jurnuo prema golu i sjajnom reakcijom izbio loptu na gol-crti. Francuz po najavama nije trebao ni igrati derbi, ali je ipak startao i ovim potezom vjerojatno spasio Dinamovu sezonu.

U međuvremenu je pokazao da je najkvalitetniji stoper Dinama na lopti, što je jako važno za momčad, posebno u SHNL-u. Njegova mogućnost da dugom loptom prebaci težište igre ili da brzim i preciznim pasom pronađe igrača između linija važna je stavka u izgradnji igre Plavih.

Grafika: Sofascore

Vječno osporavani Kulenović je zabio dva gola života

Dinamo je čitave sezone imao problem premalog broja igrača u završnici. Petković je igrač koji traži loptu daleko od gola, a na krilima su uglavnom Hoxha i Kaneko. Riječ je o krilima-driblerima koji igraju jako blizu aut-linije i daleko su od zone iz koje mogu napasti gol.

Jakirović je u zadnjoj četvrtini sezone konačno uvidio da će tako teško slomiti suparnike pa je postavio formaciju s dva napadača, tako što na plavoj devetki izmjenjuje Sandra Kulenovića i Frana Brodića.

Baš je Kulenović autor dvaju golova koji su među najvažnijima za klub ove sezone. Izbacio je Hajduk iz Kupa jedinim golom na Poljudu, a onda je presudio i Lokomotivi u utakmici koja bi do kraja sezone trebala Dinamu biti najteža, uz gostovanje na Rujevici.

No, Kulenović daje momčadi više od golova. U presingu je prva linija, bori se za svaku loptu i ne daje protivniku disati, a u napadu se vrlo dobro kreće bez lopte, otvara prostor suigračima i napada ono što njemu otvori Petković. Nalazi se u šansama, nerijetko ih promašuje, ali Dinamo je s njim u momčadi puno opasniji.

Na kraju bi Dinamo mogao jednu od težih sezona u modernoj povijesti okončati duplom krunom nakon još jednog europskog proljeća. Bio bi to velik zamah za nove snage u klubu i novo lice aktualnog prvaka. A ključnu ulogu u tome imaju oni koje se najviše podcjenjuje.

Pročitajte više