Navijači su trebali slobodno piti na stadionu. Sad im zbog toga prijeti zatvor

Foto: EPA

ORGANIZATORI Svjetskog prvenstva u Kataru nekoliko dana prije početka natjecanja odlučili su da se na stadionu i oko njega ipak neće smjeti prodavati ni konzumirati alkohol. On će se moći kupiti samo u određenim zonama, što znači da će na stadionu vrijediti stroga pravila, po kojima je konzumacija alkohola na javnom mjestu kažnjiva novčano do 700 eura (3000 rijala) i do šest mjeseci zatvora.

Bizaran je to zaokret jer je sponzor Svjetskog prvenstva Budweiser trebao prodavati alkoholno pivo unutar kruga s ulaznicama oko svakog od osam stadiona tri sata prije i jedan sat nakon svake utakmice. Budweiser je, prema pisanju španjolskog lista As, za sponzorstvo Svjetskog prvenstva uplatio 75 milijuna dolara. 

Alkohol nije u potpunosti zabranjen u Kataru, ali se poslužuje samo u vrlo ograničenim količinama, primjerice u barovima ili restoranima u nekim hotelima. U trgovini ga mogu kupiti i stranci koji imaju boravišnu dozvolu u Kataru, ali moraju biti stariji od 21 godine i za to im je potrebna posebna dozvola.

Pročitajte više