NBA igrač je turskog predsjednika nazvao Hitlerom. Sad je na popisu terorista

Foto: EPA

ENES FREEDOM (30), kako se Kanter prozvao otkako je u studenom 2021. godine postao državljanin Sjedinjenih Američkih Država, nalazi se na popisu turske države za najtraženije teroriste. Osim toga, turska vlada predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana nudi 500 tisuća dolara za bilo kakvu informaciju koja bi dovela do uhićenja Freedoma.

Freedom je za to saznao prije tjedan dana te je slučaj komentirao za New York Post. "Zato je tako opasno. Turske obavještajne službe tragale su za ljudima s popisa, a sada ih svi prate jer žele novac", rekao je Freedom, dodavši kako planira tužiti NBA jer ga je ocrnila zbog njegovih prosvjeda protiv Kine.

Freedom, odnosno Kanter, u NBA-u je proveo 11 sezona tijekom kojih je govorio o kršenju ljudskih prava u Turskoj, prozvavši Erdogana "diktatorom" i "Hitlerom našeg stoljeća". "Što god ja rekao, doći će do turske vlade, ona to mrzi. Stvarno mi je muka od toga. Čine sve kako bi me ušutkali", izjavio je Freedom.

Kritizirao Kinu, pa ostao bez kluba

Američki medij navodi kako se ime košarkaša, koji trenutno nema klub te živi u Washingtonu, nalazi na popisu uz prave teroriste i osobe koje kritiziraju Erdoganov režim. Freedom je zabrinut za svoju sigurnost, zbog čega je stalno u kontaktu s lokalnom policijom i FBI-jem.

Freedom je, uz Kinu i Tursku, kritizirao i Nike zbog njegovih poslova na kineskom području. "NBA to nikada neće priznati, ali vjerujem da su me ocrnili. Imao sam puno razgovora i svi kažu istu stvar: 'Tvoja karijera je završila zbog tvojih komentara o Kini'", izjavio je Freedom za The Post. 

Glasnogovornik NBA-a Mike Bass za isti medij je poručio kako "vodstvo lige nema utjecaj na odluke momčadi u vezi gospodina Freedoma". Kanter je prosječno imao 11.2 poena, 7.8 skokova i 0.9 asistencija po utakmici.

Pročitajte više