NBA

NBA liga kaznila Chicago i Miami zbog nelegalnih transfera

Foto: AP Photo/Chris O'Meara/Guliver

NBA LIGA završila je višemjesečne istrage o sumnjivim transferima ovog ljeta te kaznila Chicago Bullse i Miami Heat oduzimanjem prvog idućeg izbora druge runde drafta koji im je na raspolaganju.

Transferi Lonza Balla iz New Orleansa u Bullse i Kylea Lowryja iz Toronta u Heat objavljeni su samo nekoliko minuta nakon službenog početka prijelaznog roka ovog ljeta, što je značilo da su dogovoreni prije nego što je bilo dopušteno uopće započeti pregovore.

Oba su igrača u nove klubove stigla putem sign-and-tradea, odnosno potpisivanjem ugovora sa starim klubom prije razmjene, umjesto direktno s novim klubom, koji je tako doveo željenog igrača unatoč ograničenjima salary capa. 

No dok je sign-and-trade savršeno legalan način za dovođenje novih igrača, pregovori ne smiju započeti do službenog otvaranja prijelaznog roka, pa je odmah bilo potpuno jasno da su ova dva kluba prekršila pravila. Zato nije jasno zašto je NBA ligi trebalo tako dugo da dođe do tog zaključka.

Nije jasan ni kriterij prema kojem kažnjavaju ovakve prijestupnike, jer su mnogi u sličnim slučajevima prošli bez sankcija, a drugi su kažnjeni znatno oštrije. Tako su prošle godine Milwaukee Bucksi prerano objavili sign-and-trade za Bogdana Bogdanovića iz Sacramenta, a NBA je poništila transfer te kaznila Buckse i novčano i oduzimanjem izbora druge runde drafta.

Srpski košarkaš završio je u Atlanti, a Bucksi su i bez željenog pojačanja uspjeli osvojiti prvi naslov prvaka nakon 50 godina.

Pročitajte više