NE POSTIJI NI JEDAN RACIONALNI RAZLOG DA RIJEKA NE DOBIJE MIR 2009.

"Ne postoji niti jedan racionalni razlog da Rijeka ne dobije organizaciju XVI. Mediteranskih igara 2009. godine, a ako se to kojim slučajem dogodi, onda će Hrvatski olimpijski odbor (HOO) razmisliti o svom sudjelovanju u Međunarodnom odboru mediteranskih zemalja (MOMI)", izjavio je danas u Almeriji na prvom sastanku s hrvatskim novinarima uoči početka Kongresa MOMIa, na kojem će biti izabran grad domaćim Mediteranskih igara 2009. predsjednik HOOa Zlatko Mateša.

Takav stav brojno hrvatsko izaslanstvo hrabro iznosi u svim razgovorima sa predstavnicima zemalja članica MOMI-a, uvjereni da zbog upornosti i fair - playa, kojom su provodili ovu i prethodne dvije kandidature, zaslužuju dobivanje organizacije igara 2009. više od gradova konkurenata grčkog Patrasa i talijanske Pescare.

Zlatko Mateša je opovrgnuo glasine da će predstavnici Pescare odustati od kandidature u korist Rijeke i naglasio da će sva tri grada u subotu, 18. kolovoza, imati po 20 minuta za predstavljanje svoje kandidature i da Grci i Talijani vjeruju da mogu dobiti više glasova od Rijeke.

"Kada bi o domaćinu igara odlučivali samo sportski razlozi onda bi mi već dobili igre, ali o tome će opet odlučivati politika i lobiranja, jer evo do danas Almerija nema završen niti jedan objekt, a u Tunisu su s velikom većinom glasova pobijedili Rijeku", istaknuo je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, napominjući da će se u Rijeci nastaviti gradti sportski i infrastrukturni sadržaji bez obzira na ishod glasovanja o domaćinstvu igara 2009.

Dogradonačelnik Rijeke Lucijano Sušanj je kao član Tehničke komisije MOMI-a danas obišao gradilišta objekata za Mediteranske igre 2005., a u obilazak i posljednje lobiranje za Rijeku otišao je i Artur Takač, dugogodišnji prvi čovjet tehničke Komisije MOMI-a.

Riječkoj delegaciji sutra bi se trebao priključiti Davor Šuker, a u subotu i Goran Ivanišević koji će pomoći prezentaciji riječke kandidature, a najviše se očekuje da svojim utjecajem glasove Rijeci donese član Međunrodnog olimpijskog odbora (MOO) Antun Vrdoljak, koji je odigrao ključnu ulogu kada je Rijeka, u korist sporta i jedinstva MOMI-a odustala od kandidature u krist Tunisa.

Očekuje se da će pobjednika odlučiti glasovi koje "kontroliraju" dvije velike mediteranske zemlje Francuska i Španjolska, a po riječima Zlatka Mateše Rijeci bi bilo dovoljno kada bi dobila glasove samo jedne od ove dvije zemlje. Naime, svaka od 21 zemlje ima po tri glasa plus glasovi članova MOO-a iz tih zemalja, pa će tako Hrvatska imati s glasom Antuna Vrdoljaka četiri, a neke zemlje, kao Francuska, Italija i Španjolska i po šest i sedam glasova, ali je već sada izvjesno da svi članovi MOO-a iz mediteranskih zemalja neće doći u Almeriju pa će za ukupnu pobjedu biti dovoljno sakupiti i manje od 44 glasa.

Pročitajte više