Nizozemci su nas šokirali golom u 96. Onda je Dalić povukao potez kojim ih je slomio

Foto: Pixsell

HRVATSKA reprezentacija plasirala se u finale Lige nacija nakon što je u dramatičnoj utakmici u Rotterdamu pobijedila Nizozemsku 4:2 nakon produžetka. Domaćini su poveli golom Malena u 34. minuti, Kramarić je u 55. izjednačio iz penala, da bi Pašalić u 73. donio potpuni preokret. No Lang je izjednačio u šestoj minuti nadoknade, a Petković je u 98. zabio za 3:2 i u 116. iznudio penal koji je realizirao Modrić. Utakmicu za Index komentira hrvatski trener i bivši reprezentativac Nikola Jurčević.

Ovo je nešto fenomenalno. Veličanstvena pobjeda Hrvatske uz spektakularnu igru u većem dijelu utakmice, a sama utakmica ne može biti bolja reklama za Ligu nacija. Golovi, preokreti, drama, pun stadion, veliki broj hrvatskih navijača i po ne znam koji put dokaz raskoši i talenta, kvalitete, ali prije svega nevjerojatne psihološke stabilnosti hrvatske reprezentacije.

Gol u 96. minuti bio je šok i činilo se da momentum prelazi na stranu Nizozemske. No, onda je Dalić napravio sjajan potez, uveo je Petkovića koji je odigrao jednako spektakularno. Žao mi je da mu je onaj drugi gol bio poništen i ušutkao je sve kritičare i pokazao da ima klasu i da je match winner.

Hrvatska taktički sjajna

U taktičkom smislu Hrvatska je bila sjajna. Prvo poluvrijeme je bilo za klasičnih 0:0, a Hrvatska je jako dobro igrala taj visoki presing i nije dozvolila Nizozemskoj da na bilo koji način stvara neki pritisak ili otvara igru. S druge strane, oni su igrali slično pa ni Hrvatska nije imala prilika iako je pokazala hrabrost i kvalitetu da pokuša izaći i da traži igru.

Naravno da se u takvom razvoju događaja onda dogodi neka greška i oni su zabili gol nakon što taj ofenzivni presing jednom nije funkcionirao dobro. U drugom poluvremenu je Hrvatska bila apsolutno bolja. Potpuno je neutralizirala protivnika kroz posjed i kombinatoriku i na svoj način igre, koji je na kraju donio preokret.

Izgledalo je kao da je sve gotovo, ali kad utakmica ode tako va banque s jedne strane i zaredaju se prekidi, postoji šansa da ćeš primiti gol i to se dogodilo. Dalićev potez da ubaci Erlića bio je sasvim logičan, ali to su situacije koje mogu otići na jednu ili drugu stranu i otišle su na stranu Nizozemske.

Dalić je napravio sjajan potez tako što je u produžetku vratio igru na početne postavke, uveo je Petkovića i to se pokazalo fantastičnim potezom. Mene je posebno oduševilo kako je Hrvatska reagirala nakon tog izjednačujućega gola, u produžetku je bila spektakularna, prepuna naboja i pokazala je svoju kvalitetu.

Ne zabija se Nizozemskoj svaki dan četiri gola

Petković je odigrao fantastičan produžetak, ali po tko zna koji put moram pohvaliti Luku Modrića. To što on radi s 37 godina je fascinantno i unosi dašak Real Madrida u hrvatsku reprezentaciju. Možda mu fale jedan Benzema i Vinicius, ali upravo je to kvaliteta Hrvatske koja nema idealne igrače na nekim pozicijama, kao što su krila ili špica, ali svejedno nađe neku formulu za uspjeh.

Ne zabija se svaki dan četiri gola Nizozemskoj u gostima niti to može svatko. To su velike stvari. Pogledajte koliko su Nizozemci uložili u ovaj Final Four. Bili su dobri, ali Hrvatska je bila puno bolja. Svejedno je s kime igramo u finalu iako bih osobno radije volio da to bude Italija.

Pročitajte više