NBA

Nekad najbolji letač svijeta dvije godine nije zakucao. U Netsima igra za minimalac

AP Photo/Carlos Osorio/Guliver

BIVŠI NBA superstar Blake Griffin prošlog je tjedna raskinuo ugovor s Detroit Pistonsa, a u nedjelju je, kako smo i najavili, potpisao za Brooklyn Netse.

Netsi sad mogu sastaviti petorku i od isključivo sadašnjih i bivših All-Star igrača. Kevin Durant na All-Star je izabran 11 puta u karijeri, James Harden devet, Kyrie Irving sedam, Griffin šest, a njegov nekadašnji suigrač u LA Clippersima DeAndre Jordan jednom.

"Trebali su četvorku. Uvijek sam imao ogromno poštovanje prema (treneru Netsa) Steveu Nashu i svim dečkima koji su ondje. Generalni menadžer Sean Marks napravio je sjajan posao. Bila je to teška odluka, ali želio sam biti u momčadi koja se bori za naslov", objasnio je Griffin zašto je između četiri do pet zainteresiranih klubova odabrao baš Netse.

"Moj jedini cilj je pomoći u osvajanju titule. Nekih je godina to realnije nego drugih. Zato sam došao u Brooklyn", rekao je Griffin.

Ipak, ova verzija Griffina daleko je od one najbolje. Krilni centar koji je nekad bio sinonim za letačke sposobnosti nije na utakmici zakucao već dvije godine. Ozljede i operacije oduzele su mu atleticizam koji ga je činio vrhunskim igračem. Ove je sezone s prosjeka karijere od 21.6 poena i 9.3 skoka pao na 12.3 poena i 5.2 skoka.

Međutim, Griffin u Netsima neće morati biti prva napadačka opcija, za što više nije u stanju, pa čak ni četvrta. Kao visoki igrač s klupe moći će odmarati Kevina Duranta ili pokrivati poziciju četvorke kad se KD spusti na nisko krilo te igrati ofenzivno orijentiranog centra u smallball postavi.

Netsima bi nedvojbeno više trebao defenzivni centar jer Griffin s rasponom ruku od samo 211 cm nikad nije bio zaštitnik obruča ni općenito kvalitetan obrambeni igrač, a bez atleticizma kojim je dominirao danas više i ne može u vrhunskoj momčadi imati ulogu značajniju od one koju su mu namijenili Netsi.

Griffin je, inače, pod svaku cijenu želio napustiti Detroit, a želja je bila obostrana jer se Pistonsi okreću mladim snagama. Kako bi dobio raskid ugovora, Griffin se odrekao čak 13.3 milijuna dolara. Ipak, to je sitniš u odnosu na ono što će zaraditi prema aktualnom ugovoru, koji unatoč raskidu vrijedi do ljeta 2022. godine. Ove sezone igra za 36.6 milijuna dolara, a sljedeće bi zaradio čak 39 milijuna, ali od tog se iznosa odbijaju spomenuta 13.3 milijuna. To znači da će od otprilike 57 milijuna, koliko bi zaradio do isteka ugovora, dobiti oko 44 milijuna.

S Netsima je Griffin potpisao za veteranski minimalac od 2.6 milijuna, a budući da je prošlo nešto više od polovice sezone, od toga će dobiti 1.2 milijuna.

Pročitajte više