Nemogući uvjeti na F1 utrci, a na stazi se pojavio kamion. Gasly: Mogao sam poginuti!

Screenshot: Sportklub

VELIKA NAGRADA Japana započela je kaotično. Na stazi Suzuka vladaju nemogući uvjeti, pada jaka kiša, vidljivost je slaba i utrka je prekinuta već u trećem krugu nakon što se Ferrarijev Carlos Sainz Jr. izvrtio na startu, a nekoliko vozača bilo je blizu da ga udari. Utrka je nastavljena nakon više od dva sata pauze, vozilo se 50-ak minuta, a Verstappen je pobijedio i postao prvak. Ipak, početak utrke obilježio je drugi incident.

Naime, tijekom utrke na stazi se našao kamion s dizalicom, a vozači nisu bili obaviješteni. I dok je većina pored spomenutog vozila prošla vrlo sporo jer je bila iza sigurnosnog automobila, Pierre Gasly nije bio u takvoj situaciji. On je startao iz boksa te je vozio brže od ostalih kako bi ih sustigao.

Kamion na stazi razljutio vozače. Gasly: Mogao sam poginuti!

Zbog teških uvjeta nije mogao vidjeti kamion te mu je prošao vrlo blizu. Francuz je zbog toga poludio, psovao je i vikao: "Mogao sam poginuti!" Negodovanje je nastavio i izvan bolida kad je utrka prekinuta.

► KLIKNI OVDJE I POGLEDAJ VIDEO.

Pokazalo se da je Gasly vozio brže nego što je trebao jer su u tom trenutku vladali uvjeti duplih žutih zastava, dok je crvena zastava, koja označava prekid utrke, pokazana otprilike pola sekunde prije nego što je vozač Alpha Taurija prošao pored kamiona.

Ipak, stručnjaci su složni da u ovakvim uvjetima na stazi ne bi smjelo biti mjesta drugim vozilima. Glavni čovjek Red Bullove F1 momčadi Christian Horner pozvao je na istragu. "U potpunosti neprihvatljivo. Ovdje smo izgubili Julesa Bianchija. Ovo se ne smije dogoditi!"

Jules Bianchi je preminuo nakon sudara s takvim vozilom

Baš jedno takvo vozilo sudjelovalo je u posljednjem fatalnom sudaru u Formuli 1, a to spominje i Horner.

Dogodilo se to 2014. godine i to također u Japanu na Suzuki. Tada je 25-godišnji Jules Bianchi udario u kamion koji je pored staze uklanjao drugi bolid. Bianchi je preminuo nakon devet mjeseci borbe za život.

Sainz: Ako vozač malo prokliže i udari u taj kamion, gotovo je

Incident je prokomentirao Sainz. "I iza sigurnosnog automobila vozimo 150 kilometara na sat, a uz to u ovakvim uvjetima ne vidimo ništa. Ako vozač malo prokliže zbog vode na stazi ili se malo pomakne s glavne linije utrke i udari u taj kamion, gotovo je. Ne znam zašto se riskira s vozilima na stazi, nema potrebe. Čemu to ako će ionako biti crvena zastava?" rekao je za Sky Sports.

Slaže se i vozač McLarena Lando Norris, koji je na Twitteru napisao: "Kako se ovo dogodilo!? Prije nekoliko godina smo izgubili život u ovakvoj situaciji. Riskiramo svoje živote, posebice u ovakvim uvjetima. Želimo se utrkivati. Ali ovo... Neprihvatljivo."

 

Pročitajte više