HRVATSKA REPREZENTACIJA

Neočekivana ideja za Dalića. "Modrić to može, pa ne igra u Pušćoj Bistri"

Foto: EPA

PRED Hrvatskom je šesto Svjetsko prvenstvo od neovisnosti. Na njemu će od 23. studenoga u skupini igrati protiv Maroka, Kanade i Belgije. Reprezentacija Zlatka Dalića stiže na katarski Mundijal kao aktualni svjetski viceprvak te jedna od momčadi koja će ponovno iz drugog plana predstavljati prijetnju najvećim favoritima.

Glavni igrač Hrvatske je i dalje neuništivi 36-godišnji kapetan Luka Modrić. Dalić će opet oko njega graditi ostatak momčadi i za pretpostaviti je kako će reprezentacija u Kataru nastupati u dosadašnjoj primarnoj formaciji 4-3-3. Ipak, Dalić je na netom odigranom prijateljskom turniru u Dohi isprobao i 3-5-2 varijantu, koja ostaje jedna od solucija za budućnost.

Dalić mora izabrati prvog vratara i prvog napadača

Izbornik do prosinca mora pronaći prvo rješenje za poziciju vratara i centralnog napadača. Na vratima Dalić mora odlučiti hoće li "jedinica" pripasti Dominiku Livakoviću, Ivici Ivušiću, Ivi Grbiću ili možda, pak, Lovri Kaliniću i Simonu Slugi.

Zasad najbolje kotiraju Livaković i Ivušić koji su standardni u svojim klubovima. Na poziciji napadača u konkurenciji su Andrej Kramarić, Ante Budimir, Marko Livaja i zasad otpisani Bruno Petković. Dalić do prosinca mora pronaći idealnu varijantu u kojoj bi se napadači potpuno razigrali, a jedna neočekivana solucija uključuje i sitnu korekciju po pitanju Luke Modrića, o čemu ćemo u nastavku teksta.

Brončani Goran Vlaović za Index je komentirao kako bi kvalitetan izbor za napad bio Bruno Petković, ali onaj Petković u pravoj formi.

Goran Vlaović: Ponekad je nevjerojatno da je Petković i dalje u Hrvatskoj, a onda...

Vlaović iza sebe ima sudjelovanje na Mundijalima 1998. te 2002. u Japanu i Koreji. Bio je i član reprezentacije 1996. kada je Hrvatska odigrala svoju jedinu utakmicu s Marokom u povijesti. Za Index je rekao kako od  Hrvatske očekuje minimalno prolazak skupine i ispričao anegdotu iz Maroka.

Uz to, mišljenja je kako se hrvatski napadači do prosinca moraju nametnuti izborniku Zlatku Daliću da bi mu pomogli riješiti problem nedostatka rasnog kilera, a jedna od solucija mogao bi biti Dinamov Bruno Petković koji je dugo vremena daleko od prave forme, a onda i Dalićevog poziva u reprezentaciju. Vlaović smatra da je Petković kvalitetan nogometaš, no...

"Bruno Petković kad je u formi i kad radi ono što treba raditi. Nevjerojatno ponekad djeluje da je taj momak još u Hrvatskoj. A onda nažalost bude nekih njegovih oscilacija, to je problematično. Petković to može sam riješiti i ako uspije, on itekako može biti rješenje."

Hrvatska je na prijateljskom turniru u Dohi isprobala 3-5-2 formaciju. Ispostavilo se kako u njoj uloga kapetana Luke Modrića izgleda nešto drugačije te da to za njega nije najbolja solucija jer tada građenje igre uglavnom preuzimaju trojica braniča.

Uz to, postavljaju se pitanja hoće li Modrić u 37. godini moći izdržati ritam zahtjevnog turnira gdje se utakmice igraju svaka tri dana.

"Vrhunski igrači mogu igrati u bilo kojoj formaciji. Ne vidim tu previše motiva da sumnjamo u njegove mogućnosti i kapacitete. On pokazuje u zadnje vrijeme da je na vrlo visokom nivou. On je trenutno jedan od najboljih na svijetu, možda i u prva tri. To sve pokazuje da su njegove kvalitete i mogućnosti neupitne."

Vlaović je jedan od bivših reprezentativaca koji je igrao protiv Maroka prije 26 godina. U prosincu 1996. se u Maroku igrao Kup Kralja Hasana II. Riječ je o ocu Muhameda VI. i bivšem vladaru Maroka koji je tom zemljom vladao od 1961. do 1999. godine. Bila je riječ o turniru na koji su Marokanci pozvali Hrvatsku i Češku.

Na utakmici protiv Hrvatske, tada hit-momčadi Europe, na stadion se natiskalo čak 80 tisuća ljudi i pružilo nezaboravnu atmosferu. Vlaović je na toj utakmici zabio dva gola. Prisjetio se anegdote:

"Ćiro je u našu svlačionicu doveo nekog gospodina Dimitrija Vlahovića i rekao mi: 'Evo ti tvoj rođak.' Odgovorio sam mu: 'Šefe, ali ja sam Vlaović, on je Vlahović', a Ćiro će meni na to: 'Isto je to', priča kroz smijeh legendarni hrvatski centarfor.

A ovako vidi protivnike Hrvatske u Kataru.

"Maroko je vrlo kompetitivna momčad i to neće biti jednostavno za nas. Kanada me iznenadila, velika su nepoznanica. Ipak, nemaju oni tu kvalitetu da mogu parirati Hrvatskoj. Naravno, ne smije ih se podcijeniti."

Srećko Bogdan: Luka Modrić može igrati iza dvije špice

Srećko Bogdan trenirao je Luku Modrića u sezoni 2005/2006. u zaprešićkom Interu. Modrić i Bogdan borili su se za naslov prvaka Hrvatske do polusezone, a onda je Dinamo povukao Modrića u Zagreb i stvorio od njega jednog od najpoželjnijih nogometaša tog doba.

Bogdan i danas tvrdi da bi s Modrićem u Interu na kraju uzeo titulu ispred Hajduka, a potom sugerira ideju po kojoj bi se Modriću promijenila pozicija zbog koje bi najviše mogli profitirati napadači. Naravno, izbornik Dalić gotovo će sigurno ostati vjeran formaciji 4-3-3, u kojoj Modrić igra nešto povučenije.

Bogdan bi, pak, Modrića dodatno oslobodio kako bi njegovim genijem oplemenio izgradnju napada. Ne bi se Modrić morao toliko vraćati u dubinu po loptu, što je djelovalo pomalo problematično protiv Slovenije i Bugarske jer bi praktički radio isti posao kao i trojica centralnih braniča, kojima je u formaciji 3-5-2 povjerena izgradnja napada.

Točnije, Modrić bi ostao u veznom redu, samo bi dobio ofenzivniju ulogu tako što bi bio isturen iza dva napadača. Tako bi bio lišen pretjerane potrošnje u obrani i bio bi zadužen za razigravanje napadačkog dvojca. To se posebno odnosi na formaciju 3-5-2, govori nam Bogdan i dodaje da Modrić ima sjajan zadnji pas koji bi radio razliku u napadu.

"On je igrao kod mene u Interu i bio je stvarno sjajan. Luka je za mene playmaker, iza špice. Po meni, Luka treba igrati povučenu špicu. Sa svojih 36 godina on može igrati sve na terenu. Modrić je sve prošao, on s 36 godina igra u Real Madridu. Ne igra u Pušćoj Bistri nego u Realu. Može igrati bilo koju poziciju u veznom redu. Imam puno povjerenje u Dalića, što odluči, to trebamo podržati."

Bogdan naglašava vrijednost team-buildinga koji je u Dohi uspio. Smatra da u prvom redu treba proći grupu, a onda će se vidjeti koliko daleko može Hrvatska. Smatra da izbornik Dalić do prosinca mora donijeti odluku.

"Treba se odlučiti za formaciju koju će igrati. Neke stvari treba isprobati, a onda on sa svojim suradnicima treba analizirati što je bilo dobro, što je loše. I onda kad se sve zbroji i oduzme, odlučiti se za rješenje, kao i uoči Rusije kada je uspio. Team-building je bio važan da se dečki upoznaju, da su se družili i da jedni drugom pomažu. Treba stvoriti momčad koja će funkcionirati na terenu."

"Maroko je Vaha Halilhodžić, oni su željni uspjeha. Imaju kvalitetnu momčad, kao i svi koji su se plasirali na natjecanje. Ne treba ni naglašavati koju kvalitetu ima Belgija. Na nama je da nikog ne podcijenimo i gledamo sebe. Momčad mora shvatiti da samo ona odlučuje o pobjedniku."
 

Pročitajte više