BOKS

Neporaženi hrvatski boksač večeras ima borbu karijere. Prvi put nije favorit

Foto: Matchroom Boxing

HRVATSKOG boksačkog profesionalca Hrvoja Sepa (11-0) večeras u Barceloni čeka ključna borba za nastavak ambiciozne karijere u poluteškoj kategoriji. Pobjeda protiv solidnog Latvijca Ričardsa Bolotniksa (18-6-1), prema Boxrecu 26. poluteškaša svijeta, imperativ je da bi 36-godišnjak iz zagrebačkog BK Leonardo ispunio ono što se od njega očekivalo kad je uoči Olimpijskih igara u Rio de Janeiru 2016. godine zajedno s Filipom Hrgovićem nizao uspjehe u tadašnjoj Svjetskoj boksačkoj seriji (WSB).

S novim promotorom dobio priliku na Matchroomovim priredbama

U međuvremenu je njegova karijera nailazila na prepreke, od ozljeda do pandemijskog zastoja, ali ostao je neporažen, a od jeseni prošle godine pod vodstvom talijanskog promotora Christiana Cherchija dobio je i priliku dokazati se na vrhunskim eventima Matchrooma. Tako je u studenom u Rimu bodovno uvjerljivo pobijedio Ukrajinca Serhija Demčenka, a sada protiv četiri godine mlađeg Latvijca ima priliku za iskorak prema svjetskoj eliti.

Sep: Neću ni razmišljati o porazu

"Pripreme za ovaj meč nisu bile bitno drukčije nego inače, no svjestan sam da je ovaj put ulog kudikamo veći. Pobjeda mi otvara mnoge prilike, usudio bih se čak reći neslućene. O porazu neću ni razmišljati zato što sam siguran u svoje kvalitete i znam da sam u još boljoj formi nego prije četiri mjeseca u Rimu", rekao je Sep za Index.hr dan prije nastupa u Palau Olímpic Vall d'Hebron.

Kad govori o prednostima, Sep ponajprije misli na svoj zaštitni znak - visok ritam borbe i gotovo 100 upućenih udaraca po rundi. Sep nikad nije bio nokauter, iako osmorica njegovih profesionalnih suparnika nisu dočekala odluku bodovnih sudaca, ali najveće uspjehe u amaterskoj karijeri, dvije europske bronce, peto mjesto na Svjetskom prvenstvu u Dohi 2015., tri ekipna naslova u WSB-u i nastup na OI-ju u Rio de Janeiru, postigao je meljući suparnike, ne dajući im da predahnu od njegovih napada.

Malo je boksača nakon 2014. uspijevalo zaustaviti Sepa. Jedan od takvih je legendarni kubanski poluteškaš Julio César La Cruz, koji ga je pobijedio u četvrtfinalu u Dohi. Bolotniks je neugodan udarač, fizički moćniji od Sepa, ali nije klasa poput La Cruza. U posljednjem nastupu, u kolovozu prošle godine, izgubio je tehničkim nokautom u 11. rundi od odličnog Britanca Joshue Buatsija. U tom meču jedva da je osvojio jednu rundu.

Latvijac je europski prvak prema WBO-u

Tijekom devet godina profesionalne karijere boksao je s promjenjivim uspjehom, imao je odličnih izdanja, ali i teških podbačaja. Dodajmo i to da Bolotniks drži ne posebno relevantan europski naslov u poluteškoj kategoriji prema verziji Svjetske boksačke organizacije (WBO).

"Bolotniksa se ne smije podcijeniti, istodobno mislim da on nije boksač na kojem bi Sepova karijera trebala zapeti. Sigurno da i Latvijac ima svojih kvaliteta, ali vjerujem da je Hrvoje taktički, tehnički, pa i kondicijski u prednosti. Nadam se da će to biti dovoljno za pobjedu, a siguran sam da će meč biti za pamćenje bez obzira na konačni ishod", rekao je Sepov trener Leonard Pijetraj.

Sep sa slavnim najavljivačem Davidom Diamanteom i trenerom Leonardom Pijetrajem (Foto: Slobodan Mufić)

Zanimljivo je da mnogi boksački komentatori, čak i lokalni španjolski za koje se ne bi očekivalo da poznaju hrvatskog poluteškaša koji je tek 123. na Boxrecu, ističu kako je teško odrediti favorita u ovoj borbi, ali i kako je sigurno da će udarci sijevati na sve strane. Većina kladionica drži Bolotniksa kao blagog favorita.

Meč Sepa i Bolotniksa (obojica su na vaganju u četvrtak težila 90.7 kg) počinje u 19:30, a može se uz pretplatu pogledati na DAZN-u, kao i cijeli event kojeg predvodi dvoboj Katalonca Sandora Martina i Meksikanca Josea Felixa za internacionalni naslov Svjetske boksačke asocijacije (WBA) u superlakoj kategoriji.

Pročitajte više