Dinamovi direktori nestanak 120 milijuna kuna svalili na mrtvog Tuđmana i nemoćnog Canjugu



DIREKTORI Udruge građana NK Croatia, odbacili su optužbe da su zloporabama u poslovanju oštetili državni proračun za 119,7 milijuna kuna u korist tadašnjeg dvorskog kluba. Iznoseći obrane, pravdali su se kako je sve naređivao Tuđman, a izvršavala njegova produljena maksimirska ruka, Zlatko Canjuga.

Vrhovnik je naređivao, Cezar izvršavao. Mi nismo za ništa krivi


Točno šest godina nakon podizanja optužnice, Mirko Novosel, Tomislav Horvatinčić i Damir Vrbanović su se, negirajući krivnju, oslonili na prokušanu metodu - svaljivanje odgovornosti na mrtvog čovjeka, kao i na onog koji sada nije ni blizu moći koju je uživao u vrijeme zrelog tuđmanizma.

Trojka direktora službenog kluba Tuđmanovog režima, odbacila je odgovornost nezakonitih radnji pri basnoslovno skupoj i jedanko katastrofalnoj "obnovi" stadiona Maksimir, kao što negiraju nezakonitosti pri neisplati poreza i davanju zajmova igračima.

Novosel: Tuđman mi je naredio da postanem direktor, Canjuga i on su odlučivali


Mirko Novosel iznio je potresnu ispovijed kako mu je Tuđman "naredio" da preuzme direktorsku poziciju kako bi nadgledao grandiozni projekt obnove stadiona. Sada ga se tereti za zloporabe prilikom radova na sjevernoj tribini stadiona. Branio se kako su sve odluke, ne samo vezane za rekonstrukciju stadiona, nego i za poslovanje kluba općenito donosili predsjednik države Franjo Tuđman, Zlatko Canjuga, koji je u to vrijeme bio predsjednik Croatije i gradske skupštine i tadašnja gradonačelnica Zagreba Marina Matulović-Dropulić.

Novosela se tereti da je na položaju direktora kluba od siječnja 1999. do ožujka 2000. četvorici stranih igrača navodno uplatio oko 1,4 milijuna kuna, a da nije na njihov dohodak isplatio 900 tisuća kuna poreza i prireza. Također ga se tereti da je igračima davao fiktivne nenamjenske zajmove u svrhu izbjegavana poreza, i to gotovo 96 milijuna čime je oštetio državu za 67 milijuna kuna poreza.

Horvatinčić: Tuđman mi je rekao da se moram pojaviti, Canjuga je vodio klub


Poduzetnik poznat po tome da izaziva nesreće sa smrtnim posljedicama u cestovnom i pomorskom prometu, optužen je u još jednom procesu, ali ovaj put da je u srpnju i kolovozu 1996. dao fiktivne zajmove za 26 igrača i tri trenera na koje nisu plaćeni porez i prirez od 1,8 milijuna kuna. Horvatinčić se brani kako nije kriv i da je tek šest tjedana volontirao kao direktor kluba. Podsjetio je dakako, na svoje poduzetničke uspjehe:

"Imao sam prvi privatni restoran Babilon, u koji je dolazio Tuđman i cijeli državni vrh. Njegov kružok nagovarao ga je da me dovede u klub, a do toga je konačno došlo '96. Bio sam u Berlinu kada me nazvao jedan od Tuđmanovih bliskih suradnika i rekao mi da se navečer izvolim pojaviti na proslavi predsjednikova rođendana u vili Weiss na kojoj ću biti postavljen za direktora." Popularni Hoto objasnio je kako se na takve naloge moglo napraviti samo jedno: loviti prvi avion za Zagreb.

(Ne)dragovoljni direktor objasnio je kako nikad nije potpisao ugovor kojim bi se mogla formalno utvrditi njegova funkcija u vrijeme kada je bio na direktorskoj funkciji, s koje se povukao nakon što nije prihvaćena njegova ideja rekonstrukcije stadiona i koju je obavljao bez naknade. Štoviše, otkrio je kako je za to vrijeme na putovanja u svojstvu Dinamovog direktora potrošio vlastitih 40 tisuća njemačkim maraka.

"Potpisivao sam ono što su mi donosili financijski direktor i šefica računovodstva. Klub je u svim segmentima vodio Zlatko Canjuga, koji je bio predsjednik udruge građana NK Croatia. Ja sam iz kluba otišao u kolovozu. Ispričao sam se Tuđmanu da moram na operaciju noge u Beč."

Vrbanović: Bez Canjuge se nije mogla donijeti nijedna odluka


Horvatinčića je naslijedio Damir Vrbanović, koji i danas obavlja direktorsku dužnost u Dinamu. Istaknuo je kako je od njega preuzeo vođenje klupskih financija u čiju ispravnost nije sumnjao, jer su mu svi govorili kako porezna inspekcija, revizor i porezni savjetnik nikad nisu utvrdili nepravilnosti. Jedini igrači koji nisu vratili zajmove su Dražen Ladić i Damir Krznar."

Suđenje se nastavlja u veljači 2012.

Pročitajte više