NBA

Nestvarni Dončić. Za pola sata razbio Lakerse i ušao u povijest

Foto: Profimedia

LUKA DONČIĆ briljirao je za pobjedu Dallas Mavericksa nad LA Lakersima 128:110. Za manje od pola sata u igri, točnije 29 minuta i 39 sekundi, ostvario je masivni triple-double od 34 koša te po 12 skokova i asistencija, čime je ušao u NBA povijest. Učinkom na ovoj utakmici prema nekoliko kriterija izjednačio se s rekorderima i velikanima najjače lige.

Slovenski fenomen već je nakon prve četvrtine imao 17 koševa i po pet skokova i asistencija. Učinak 15/5/5 u najvažnijim kategorijama u samo jednoj četvrtini ove sezone imao je još jedino Russell Westbrook. Do kraja poluvremena Dončić je postigao čak 25 poena za ovosezonski rekord Dallasa od 82 koša na polovini utakmice. Triple-double ostvario je sedam minuta prije kraja treće četvrtine i onda cijelu četvrtu proveo na klupi.

Zanimljivo, Dončić je do 10. triple-doublea sezone i 46. u karijeri došao nakon gotovo dva mjeseca bez najprestižnijeg učinka. Međutim, kada ga je konačno uhvatio, njime je ostvario niz pothvata. Sada treću sezonu zaredom ima najmanje deset triple-doubleova. Pretprošlu je završio sa 17, a prošlu s 11 utakmica s takvim učinkom.

Dončiću, koji ima samo 23 godine, ovo je već drugi triple-double ostvaren za samo pola sata. Tako je izjednačio NBA rekord koji je do sada držao samo Giannis.

Osim toga, Dončiću je ovo i 21. triple-double s 30 postignutih koševa, čime se na vječnoj tablici izjednačio na petom mjestu s jednim od najvećih, Wiltom Chamberlainom. Dončić je tako upao u elitno društvo, a ispred njega su na tom popisu još samo James Harden, LeBron James, Russell Westbrook i Oscar Robertson. 

I dok Mavsi s Dončićem lete, Lakersi i dalje padaju. Na ovoj utakmici su bili bez Jamesa i Davisa, ali to ne opravdava NBA prvake iz 2020. što padaju ispod 50 posto pobjeda ove sezone. Čeka ih jako teška borba za play-off. Trenutno su na tek 11. mjestu Zapada, a pet od zadnjih sedam utakmica regularnog dijela sezone igraju protiv šest najboljih momčadi konferencije. 

Pročitajte više