Neugodna skupina za Modre: Žuta podmornica, Partizanov bratski klub i Perišićev Brugge!

DINAMO će u grupnoj fazi natjecanja Europske lige igrati protiv belgijskog Club Bruggea, španjolskog Villareala i grčkog PAOK-a. Donosimo vam kratak opis svakog od tri vrlo neugodna protivnika koji će stići na Maksimir.

> Hajduku Zenit i Anderlecht, Dinamo ide na Villarreal i PAOK!

> Vaha: Pokušat ćemo nešto što u Dinamu do sada nije bilo moguće!

> Ekskluzivno: Pogledajte kakav je show hajdukovcima u avionu priredio Mladen Grdović

> Svaguša: Prezadovoljan sam, možda možemo do još jedne senzacije

> Potvrđeno: Hajduk otvara u Ateni pa dočekuje Anderlecht, Dinamo otvara s Villarrealom

> Neugodna skupina za Modre: Žuta podmornica, Partizanov bratski klub i Perišićev Brugge!

> Spaletti oprezan: Hajduk je prva momčad u Hrvatskoj

> Vatreno gostovanje u Ateni i ruska zima u Sankt Peterburgu najveći izazovi za Bijele

> Hajduku Zenit i Anderlecht, Dinamo ide na Villarreal i PAOK!

> Dinamo doveo pojačanje za Europa ligu - Portugalca Tonela

> Vatreno gostovanje u Ateni i ruska zima u Sankt Peterburgu najveći izazovi za Bijele

Club Brugge - glavnu rolu vodi Hrvat Perišić

Club Brugge je uz Anderlecht daleko najbolji belgijski klub koji redovito nastupa u europskim natjecanjima - ili Ligi prvaka ili Kupu Uefe, odnosno sada Europskoj ligi. Prošle je sezone završio kao trećeplasirani klub Belgijske prve Pro lige, a uspješno je igrao i u Europskoj ligi.

U grupnu fazu natjecanja plasirali su se nakon dva kola kvalifikacija. U trećem su pretkolu na jedvite jade prošli finski Lahti s ukupnih 4:3 (na gostovanju je bilo 1:1, a u Bruggeu 3:2), da bi se zatim još teže, u play offu, provukli protiv poljskog Lecha iz Poznana. U obje je utakmice bilo 1:0, a onda ih je pomazila sreća u lutriji jedanaesteraca.

Ždrijeb ih je gurnuo u vrlo zahtjevnu skupinu J zajedno sa Šahtarom, francuskim Toulouseom i Partizanom. S dvije pobjede protiv srpskog predstavnika te remijem i pobjedom protiv Francuza, otišli su dalje kao drugoplasirani. Na njihovu žalost, u nokaut fazi su naletjeli na prejaku Valenciju koja je zaključila prošlogodišnju europsku avanturu.

Zadnji put u Ligi prvaka igrali su u sezoni 2005./2006. kada su se tamo plasirali prošavši dva kola kvalifikacija. Najprije su svladali Neftchi iz Bakua, a zatim i norvešku Valerengu nakon izvođenja penala. Kuglice su ih smjestile u skupinu A zajedno s Juventusom, Bayernom i bečkim Rapidom. Završili su kao treći s odličnih sedam bodova.

Natjecanje su nastavili u šesneastini finala Kupa Uefe gdje su izvukli Romu koja ih je u oba susreta pobijedila sa 2:1.

Za Club Brugge igralo je nekoliko hrvatskih nogometaša, a najpoznatiji su, dakako, Tomislav Butina, Robert Špehar i Mario Stanić. Osim njih, najveći trag ostavio je Boško Balaban, koji je prije pet godina Bruggeu donio plasman u Ligu prvaka golom protiv norveške Valerenge u uzvratu (nakon poraza u prvoj utakmici) i poentiranjem iz odlučujućeg penala u raspucavanju. U tri sezone zabio je 50-ak golova za Belgijance, među kojima su i golovi u Ligi prvaka i Kupu Uefa. Kratku i neuspješnu epizodu imao je Josip Šimić. U klubu trenutačno glavnu rolu igra mladi hrvatski reprezentativac Ivan Perišić koji će biti i najveća opasnost za Halilhodžićevu momčad.

Žuta podmornica - neosporni favorit skupine

Žuta podmornica, kako odmilja zovu Villarreal, prošle je godine završila kao sedmoplasirana momčad Primere. Radi se o klubu koji obično završava u gornjem domu španjolske lige i češće nastupa u Kupu Uefe (Europskoj ligi) nego u Ligi prvaka.

Klub se plasirao u ovogodišnje natjecanje isključivo zbog financijske neimaštine boljeplasirane Mallorce. U play offu su svladali bjeloruski Dnepriz Mogileva s uvjerljivih 5:0.

I godinu dana ranije, odnosno u sezoni 2009./10. igrali su u istom natjecanju. Da bi se plasirali u grupnu fazu, lako su svladali nizozemsku Bredu s ukupnih 9:2. U skupini G kuglice su im dale Levski iz Sofije, Lazio i austrijski Red Bull iz Salzburga. Na kraju su završili kao odlični drugi probivši se dalje.

U šesnaestini finala su naletjeli na Wolfsburg koji se tu našao nakon što je ispao iz Lige prvaka. U prvom susretu u Španjolskoj bilo je 2:2, no Vukovi su u uzvratu slavili s uvjerljivih 4:1, što im je bilo dovoljno za prolazak.

Posljednji je put Villarreal u Ligi prvaka igrao u sezoni 2008./09. Tamo su se plasirali direktno nakon sjajne sezone u Primeri gdje su završili kao viceprvaci. U grupi zajedno s Manchesterom, Celticom i Aalborgom uspjeli su osvojiti odlično drugo mjesto iza engleskog predstavnika. Uspješnu europsku sezonu nastavili su u šesnaestini finala gdje su najprije izbacili grčki Panathinaikos s ukupnih 3:2. U četvrtfinalu su nabasali na Arsenal i tu je bio kraj. Topnici su slavili s ukupnih 4:1.

Villarreal nema trofeja u vlastitoj riznici, ali je neosporno najkvalitetnija momčad u skupini, s čitavnim nizom istaknutih reprezentativaca Španjolske (Cazorla, Capdevilla, Marchena...), Italije (Rossi), Brazila (Nilmar), SAD-a (Altidore)...

PAOK - klub prijatelj Partizana

Možemo slobodno reći da je Dinamo loše prošao kada je iz četvrtog jakosnog šešira izvukao PAOK iz Soluna, inače viceprvaka Grčke. Radi se o jako dobrom klubu s vatrenim navijačima koji su u izuzetno dobrim odnosima s Partizanovim Grobarima. Ne bi bilo ništa čudno da se i kakva skupina "zajedničkih" navijača nađe na Maksimiru.

Da bi stigli do grupne faze Europske lige, najprije su u trećem pretkolu Lige prvaka poraženi od velikog Ajaxa. U Amsterdamu je bilo 1:1, a u Solunu 3:3. Nizozemci su prošli dalje samo zbog više postignutih golova u gostima. Play off Europa lige donio im je još jednog velikog protivnika - turski Fenerbahče. Ovdje su oni imali više sreće jer su nakon 1:0 i 0:1 zabili pogodak u produžecima i osigurali Europsku ligu.

Valja napomenuti da se prošle sezone nisu uspjeli plasirati u ovo natjecanje jer su pali na posljednjoj prepreci, odnosno nizozemskom Heerenveenu. Jedini nastup u grupnoj fazi nekog europskog natjecanja bilježe u sezoni 2006./07. U tadašnjem Kupu Uefe igrali su u skupini G zajedno sa Šahtarom, Stuttgartom, Rapidom i Rennesom. Nisu otišli dalje.

Za klub trenutačno nastupa i hrvatski golman Dario Krešić, a u prvih 11 igraju igrači iz čak devet država: Hrvatske, Brazila, Grčke, Čilea, Tunisa, Španjolske, Srbije, Portugala i BiH.

Pročitajte više