NBA

Neven Spahija piše za Index: Šarića čeka ugovor života, napreduje uz trenera Darka

Foto: Hina, Getty Images

SINOĆ su riješene i posljednje nepoznanice regularnog dijela sezone NBA lige. U prvom, povijesnom play-inu za ulazak u doigravanje sastat će se Portland Trail Blazersi s Marijem Hezonjom i Memphis Grizzliesi, kod kojih bivši hrvatski izbornik Neven Spahija radi kao pomoćni trener. Spahija je za Index prokomentirao završnicu sezone iz perspektive svojih Grizzliesa, otkrio zašto bi im bilo draže da u play-inu igraju protiv Phoenixa te tko je odgovoran za veliki napredak Darija Šarića koji je pokazao od restarta sezone.

NIJE BILO puno slavlja nakon pobjede nad Milwaukeejem. Jednostavno smo proslavili u svlačionici, trener je održao prigodni govor i poklonili smo loptu Jonasu Valančiunasu kao igraču utakmice, a koji je prvi put u karijeri ostvario triple-double.

Mi treneri smo ostali raditi do ponoći, gledali smo paralelno snimku Phoenixa i prijenos Portlanda jer su nam to bili mogući protivnici u play-inu. Više bi nam odgovaralo da igramo s Phoenixom jer bi to značilo da smo osmi i da nam za plasman u doigravanje treba samo jedna pobjeda, a ovako će nam protiv Portlanda trebati dvije.

Bili smo potpuni autsajderi. Kako god završio play-in, napravili smo sjajan posao

Memphis je napravio sjajan rezultat jer su nam svi analitičari uoči sezone predviđali najgori ili drugi najgori omjer u ligi, bez izuzetaka. Bili smo potpuni autsajderi, ali smo pobili sve te teorije i ovako ranjeni, bez drugog playmakera Tyusa Jonesa koji je radio razliku i jednog od najboljih igrača Jarena Jacksona Jr.-a, uspjeli smo doći do devetog mjesta na Zapadu. Kako god play-in završio, mislim da smo napravili sjajan posao.

U Orlandu se stvarno igra jako dobra košarka. Neki kažu da se u NBA ligi ne igra obrana, ali tu je takva individualna napadačka kvaliteta da to nije isti sport kao naša europska košarka. Pravilo defenzivne tri sekunde, koje obrambenom igraču ne dopušta da više od tri sekunde stoji u reketu, potpuno mijenja košarku i ostavlja toliko prilika individualcima.

Portland je definitivno skratio rotaciju za ove najvažnije utakmice, ne znam hoće li se to vidjeti protiv nas u subotu jer imaju samo jedan dan odmora. C.J. McCollum nije najzdraviji, vuče ozljedu leđa i pitanje je hoće li se uspjeti oporaviti u tako kratkom vremenu za tako važnu utakmicu.

Portland se oslanja na individualnu kvalitetu, a mi na momčadsku igru

Damian Lillard, McCollum i Jusuf Nurkić neupitna su kvaliteta i oni vuku Blazerse. Carmelo Anthony prvi put nema tu ulogu nego mu se igra svodi na čekanje u istom kutu na šuteve nakon Lillardovih prodora. U ovoj fazi karijere postao je "spot-up" šuter, kao nekad u reprezentaciji.

Blazersi igraju jako puno izolaciju, za razliku od nas koji imamo najbolji omjer asistencija i postotka šuta. To znači da mi momčadski kreiramo situacije za koš, a oni se više oslanjaju na talent.

Tu prednjači Lillard, koji je ekstraklasa. Igra na isti način kao lani u završnici sezone, jako teško ga je čuvati jer pogađa s velikih udaljenosti. Na jučerašnjoj utakmici je zabio skoro s centra.

Na trenerskom sastanku prije naše prve utakmice u Orlandu bilo je puno dilema trebamo li mu dopustiti takve šuteve i odsjeći druge igrače ili posebno paziti na njega, a otvoriti prostor drugima. Kad smo prošli put igrali protiv njih, on je razigravao, a drugi su pogađali. Iako smo izgubili tu utakmicu, trebali smo je dobiti, ali mislim da je skauting Brada Jonesa bio jako dobar i da ćemo ponovno igrati na tom tragu. Sedam nas je trenera na sastancima i najpoželjnije je imati drukčije mišljenje koje pomaže da se donese pravi zaključak.

Hezonja igra bolje nego u prvom dijelu sezone i radi jako dobre stvari, što je dobra vijest za sve nas, pod uvjetom da se počne odazivati u reprezentaciju. Nekidan smo popričali, ali kratko jer je bilo malo vremena. Rekao mi je da dosta radi, da je koncentriran na rad, tako da očekujemo da dobije duži ugovor.

Šarića čeka ugovor karijere. Za njegov napredak je najzaslužniji srpski trener Rajaković

Dario Šarić ostao je bez play-offa iako su njegovi Sunsi dobili svih osam utakmica u Orlandu. Sjajno je iskoristio pauzu tijekom korone, vide se rezultati individualnog rada. Napravio je odličan posao i bez obzira na to što su ispali, očekujem da će nakon sezone učiniti ono što je Bojan Bogdanović prošlog ljeta - potpisati višegodišnji ugovor, najbogatiji u karijeri. Dokazao je da je jako bitan za momčad, iako nije starter.

Ne smijem pričati o tome gdje bi mu bilo bolje, ali mogu reći da je Šarić legitimni NBA igrač i da mu nije mjesto u Europi.

Za njegov napredak od prekida sezone najzaslužniji je Darko Rajaković, srpski trener koji je radio u Madridu prije nego što ga je zapazio generalni menadžer Sam Presti i doveo ga u Oklahoma City. Tamo je Rajaković proveo nekoliko godina radeći s Kevinom Durantom i Russellom Westbrookom, a novi trener Phoenixa Monty Williams prošlog ljeta ga je doveo u svoj stručni stožer. Nekidan sam razgovarao s njim i rekao mi je da obratim pažnju na Šarića jer je puno napredovao. I bio je u pravu.

Pročitajte više