HRVATSKI NOGOMETAŠI

Neviđena završnica švicarskog prvenstva, Hrvat zaslužan za veliki uspjeh Lugana

Foto: Instagram/Lugano

BRZI pogled na konačnu tablicu švicarske Super lige ne otkriva mnogo.

Young Boys su uvjerljivi prvaci države s 91 osvojenim bodom, dok je Basel drugi sa čak 20 bodova manje. Slična je to situacija kao i u našem domaćem prvenstvu u odnosu Dinama i Rijeke.

Sedam ekipa u zadnjem kolu konkuriralo za Europu, a heroj Lugana bio je Hrvat

No ono neviđeno tek slijedi. Naime, čak su četiri kluba, od trećeg do šestog mjesta, sezonu okončala s istim brojem bodova - 46. Točnije, sedam klubova bilo je u igri za Europu.

O konačnom plasmanu je odlučivala gol-razlika, a najsretniji su bili Lugano, Thun i Luzern koji će dogodine u Europa ligu, dok će iz St. Gallena žaliti što u nekim utakmicama ove sezone nisu zabili više golova.

Zanimljiv je i detalj da Thun i Luzern idu u Europu unatoč tome što imaju negativnu gol-razliku; prvi su zabili 57, a primili 58 golova, dok su drugi čak pet golova u minusu.

S druge strane, Lugano je svoju sezonu okončao s golom razlike u plusu. Jednim, ali vrijednim, koji je došao zahvaljujući mladom hrvatskom veznjaku.

Standings provided by Sofascore LiveScore

Krenuo u Varaždinu, preko Slaven Belupa došao do Genoe gdje se nije nametnuo pa su ga poslali na posudbu u Lugano, a ondje ga sada slave

Naime, u posljednjem kolu švicarskog prvenstva Lugano je remizirao s Grasshopperom 3:3, a konačan rezultat postavio je Petar Brlek u 86. minuti utakmice. Riječ je o 25-godišnjaku i nogometašu koji je stasao u Varaždinu, a veći dio pet godina karijere u HNL-u proveo igrajući za Slaven Belupo.

Kasnije je igrao za Wislu iz Krakowa i Genou iz koje je ove sezone poslan na posudbu u Lugano gdje ga sada slave. Da bi priča poprimila još nevjerojatniji kontekst, Brleku je ovo bio tek drugi zgoditak sezone u 27 nastupa u prvenstvu i kupu, dok je u kupu dodao i jednu asistenciju.


Klub je star 111 godina i ima najmanji stadion u prvoj ligi Švicarske

Tako će ovaj 111-godišnjak s najmanjim stadionom u prvoj ligi Švicarske, kapaciteta 6330, igrati u Europa ligi nakon što je prošle sezone pauzirao, a pretprošle zapeo u skupinama.

Lugano je trostruki prvak Švicarske, ali je posljednju titulu osvojio prije točno 70 godina. Prije šest godina klub je bankrotirao, ali ga je 2007. godine preuzeo talijanski biznismen Giambattista Pastorello i preporodio. Tek 2015. godine vratili su se u prvi rang, a samo dvije godine potom igrali su u skupinama Europa lige. Šansu za ponavljanje tog uspjeha imat će i u sezoni koja slijedi.

Pročitajte više