Neviđeni start: Hrvatski klubovi drugi najuspješniji u Europi ove sezone

HRVATSKI klubovi ove sezone briljiraju u kontinentalnim natjecanjima, a sa sedam pobjeda, četiri remija i jednim porazom u 12 europskih dvoboja, hrvatska liga druga je po uspješnosti u Europi.

Prva je gruzijska liga s koeficijentom 2.375, čiji su klubovi odigrali pak 15 utakmica. Drugo mjesto dijele hrvatska i mađarska liga s koeficijentom 2.250, međutim važno je napomenuti kako je Mađarima ostao samo još jedan predstavnik europskim natjecanjima, dok se nijedan hrvatski klub još nije oprostio od Europe. Na trećem mjestu po ovosezonskom koeficijentu je Izrael s 2.2250, a slijede Engleska, Švedska i Norveška. Ako se možda pitate čemu ovaj koeficijent služi, onda valja reći kako je hrvatska lige prije početka ove sezone bila na 22. ,a sezonu ranije na 27. mjestu Europe, slijedom čega je dala jednog predstavnika u Ligu prvaka i tri u Europa ligu.

15. mjesto donosi dva predstavnika u Ligi prvaka


Bodovima iz do sada odigranih susreta, sa spomenutih 2.250, HNL se popeo na 19. mjesto s koeficijentom 17.374. Iako je tek početak sezone i rasplet europskih natjecanja je tek pred nama, može se teoretizirati kako nas od 15. mjesta dijeli nešto više od tri i pol boda. A 15. mjesto donosi dva predstavnika u Ligi prvaka. Ukoliko Dinamo uđe kojim slučajem u Ligu prvaka, a Hajduk iznenadi Stoke na Poljudu i eventualno se plasira opet u natjecanje po skupinama Europa lige, ili pak Split, Hrvatska bi mogla za nekoliko godina imati i dva predstavnika u Ligi prvaka.

Prošle sezone hrvatski su klubovi iz 28 utakmica skupili ukupno 16.5 bodova, koji, podijeljeni na četiri, zbog istog broja hrvatskih predstavnika, iznosi 4.1. Ove sezone u samo 12 dvoboja, četrdesetak posto prošlogodišnjih, hrvatski klubovi već su na devet bodova. Ovim tempom HNL bi na kraju sezone mogao imati 21 bod, odnosno koeficijent 5.25, kakav nismo imali već desetak godina. Ne treba ni govoriti kako bi nas takav koeficijent snažno pogurnuo prema vrhu europskog nogometa, pogotovo kada bi ovosezonski start ponovili i u budućnosti. Sve čestitke, samo tako dalje...

Pročitajte više