Neviđeno u povijesti sporta: U poluvremenu utakmice otišao u mirovinu

Foto: EPA-EFE

VONTAE DAVIS uspješan je igrač američkog nogometa koji 10 godina igra jednu od najvažnijih pozicija u obrani, cornerbacka. 

Tri sezone u Miami Dolphinsima, šest u Indianapolis Coltsima, Davis nikada nije bio viđen kao netko od elitnih igrača na svojoj poziciji, ali je bio igrač koji je mogao dobro odraditi posao.

Ove sezone potpisao je za novu ekipu Buffalo Billse, ali staž s novim klubom mu je trajao samo dvije utakmice. Davis je prošlu nedjelju napravio neviđen potez u povijesti profesionalnog sporta. Otišao je u mirovinu u poluvremenu utakmice.

Billsi su gubili na poluvremenu od Los Angeles Chargersa 28:6, kada je Davis svojim suigračima i trenerima jednostavno objasnio da više ne može.

"Izašao je iz utakmice. Rekao nam je svima da je gotov", govorio je na presici trener Billsa Sean McDermott. 

Davis se potom nakon utakmice oglasio na društvenim mrežama gdje je pokušao objasniti razloge ove bizarne odluke.

"Nisam mislio da ću na ovaj način otići u mirovinu. Ali u desetoj NFL sezoni radio sam ono što je moje tijelo bilo programirano da radi. Pripremao se kako bih bio spreman na dan utakmice. Prošao sam nekoliko operacija i igrao sam kroz dosta ozljeda kroz svoju karijeru, a ovo je bio zadnji fizički izazov. Danas, na terenu, stvarnost me pogodila brzo i oštro. Ne bih trebao biti na terenu više. Nisam mislio iskazati nepoštovanje prema mojim trenerima i suigračima, ali sebe držim na visokom nivou. Mentalno uvijek očekujem od sebe da budem spreman igrati, ali fizički znam da to više nije moguće. Imao sam iskren trenutak sa samim sobom gdje sam se pitao: 'Želim li se nastaviti žrtvovati?' I shvatio sam da ne želim. Jer sezona je duga, a važnije je za mene i moju obitelj da iz ovoga izađem zdrav, umjesto da odšepam kada bude prekasno", napisao je Davis. 

Njegov čin izazvao je osudu i gađenje američke javnosti i medija. Napominju kako je Davis izdao svoje suigrače i trenere svojom odlukom. Ponajviše jer njegovi suigrači prolaze kroz istu bol i patnju kao on, a Davis nije mogao pričekati do kraja utakmice da objavi svoju odluku.

"Nikad ovo nisam vidio. U srednjoj školi, koledžu ili profesionalcima. Bez ikakvog poštovanja prema svojim suigračima", rekao je Davisov suigrač iz Billsa, Lorenzo Alexander, tako ga javno kritizirajući nakon utakmice.

Billsi su na kraju bez Davisa zaigrali bolje. Na kraju su izgubili 31:20, pobijedivši drugo poluvrijeme 14:3, ali nije bilo dovoljno za konačnu pobjedu. Poraženi su i u prvom kolu, kada su ih Baltimore Ravensi pregazili 47:3. 

Američki nogomet jedan je od fizički najzahtjevnijih sportova na svijetu. Igračima karijere traju kraće nego u ostalim sportovima jer su udarci na tijelo toliko snažni da tijelo brzo počinje pokazivati znakove umora. Mnogi su zbog ozljeda morali i prije 30-godišnjeg Davisa morali napustiti NFL, ali ovo je prvi put da je to netko napravio u poluvremenu utakmice. 

Pročitajte više