Nevjerojatna priča: Danas je heroj, a da nije bilo zafrkancije u kantini ne bi ni igrao za Wales

Foto: Hina

HAL ROBSON-KANU čovjek je koji je posramio belgijsku reprezentaciju u četvrtfinalu Eura, a danas vjerojatno ne bi nosio dres Walesa da prije sedam godina jedan nogometaš nije izvalio šalu koja će mu promijeniti život.

Heroj nacije bez kluba

Iako trenutačno nema klub i slobodan je igrač, Robson-Kanu istaknuo se na Euru u Francuskoj. Napadač Walesa postigao je dva gola na europskoj smotri, a posebno upečatljiv bio je onaj protiv Belgije kada je petom u kaznenom prostoru okrenuo dvojicu protivničkih braniča i smjestio loptu iza Thibauta Courtoisa.

No, Robson-Kanu neće dugo tražiti posao. Engleski mediji javljaju kako je bivši napadač drugoligaša Readinga svojim predstavama oduševio novog trenera Evertona Ronalda Koemana te da će Velšanin uskoro preseliti na Goodison Park. 

Priča o Englezu koji je pristao igrati za Wales

A kako je uopće ovaj rođeni Englez postao reprezentativac Walesa?

Odgovor na to pitanje dao je bivši izbornik velške reprezentacije, Brian Flynn. On je otkrio nevjerojatnu priču

"Došao sam u kamp, u kantinu, gdje sam započeo razgovor sa Simonom Churchom (op.a. reprezentativcem) oko reprezentacije Walesa. U jednom trenutku pridružio nam se Glen Little (bivši engleski nogometaš) koji je čuo kako sa Simonom pričam o Walesu. Glen je ustao, uperio prst prema kutu prostorije gdje je sjedio Robson Kanu i povikao - "on može igrati za Wales, tamo ide na godišnji odmor". To je bila zafrkancija, šala", rekao je Flynn za BBC.


"Nakon što sam završio razgovor sa Simonom, Hal je i dalje sjedio u kantini. Otišao sam do njega i objasnio mu kako se Glen samo šalio. Rekao sam mu: "mene zafrkava, ne tebe".

"Hal mi je odgovorio: 'Ne, sve je u redu. Međutim, ja zbilja idem na odmor u Wales. Idemo s kamperom do Basingstokea, prođemo cijelo to područje, usput pokupimo moju baku u Caerphillyju i onda pravac ka Tenbyju'".

"Naravno", priča Flynn, "odmah mi se upalila lampica".

"Zanimalo me živi li njegova baka u Caerphillyju, a on mi je odmah odgovorio - 'ne, rođena je tamo'. I tako je sve to počelo. Hal je u to vrijeme igrao za U-19 reprezentaciju Engleske i trebalo mi je 12 mjeseci da ga nagovorim da pristane igrati za Wales", zaključio je Flynn.

Oprostio se i debitirao protiv Hrvatske

Također, zanimljivo je da je Robson Kanu posljednju utakmicu u dresu mlade engleske reprezentacije odigrao protiv vršnjaka iz Hrvatske, a da je za A selekciju Walesa debitirao isto protiv Hrvatske, u Osijeku 2010. godine.

Pročitajte više