Roland Garros

Više Grand Slam naslova od Nadala sada imaju samo tri velike tenisačice

Foto: EPA

RAFAEL Nadal je u nedjelju poslijepodne osvojio 13. Roland Garros u karijeri svladavši u finalu prvog tenisača svijeta Novaka Đokovića. Srbin je stradao rezultatom 6:0, 6:2, 7:5.

Nadal je pobjedom protiv Đokovića stigao do jubilarne 100. pobjede na pariškoj zemlji uz samo dva poraza. Time je postao tek drugi muškarac u Open eri nakon Rogera Federera koji na Grand Slamu ima 100 ili više pobjeda. Švicarcu je to uspjelo na Australian Openu (102 pobjede) i Wimbledonu (101 pobjeda).

Veći broj Grand Slam naslova od Nadala sada imaju samo tenisačice

Vjerojatno najvažniji Nadalov rekord u nedjelju je postao 20. osvojeni Grand Slam naslov čime se na prvom mjestu vječne ljestvice također izjednačio s Federerom. Iza Švicarca je po broju Grand Slam naslova bio od 2003. godine kada je Federer osvojio prvi Wimbledon.

"Nastavljamo igrati. Ne znam što će se dogoditi u budućnosti. Samo sam uzbuđen i puno mi znači što dijelim rekord s njim. Imamo nevjerojatno rivalstvo tijekom godina i to je nešto predivno", kazao je Nadal od kojega sada veći broj Grand Slam titula imaju samo Margaret Court (24), Serena Williams (23) i Steffi Graf (22).

Nadal je 13. naslovom na Roland Garrosu pobjegao Martini Navratilovoj koja je na istom turniru u Open eri slavila 12 puta. Radi se o turniru u Chicagu. Što se tiče Grand Slama, najbliže Nadalu po broju titula na istom turniru je Margaret Court s 11 osvojenih Australian Opena.

Četiri puta je osvajao Grand Slam bez izgubljenog seta

Nadal je odavno kralj pariške zemlje, a tvrdnju dokazuje i podatak kako drugi na ljestvici osvajača French Opena ima tek sedam titula. Radi se o Chris Evert, dok Bjorn Borg ima šest naslova.

Španjolac je u Roland Garrosu također ispisao povijest kao prvi tenisač u povijesti koji je osvojio Grand Slam četiri puta bez izgubljenog seta. Osim ove godine, Nadalu je to uspjelo 2008., 2010. i 2017. godine.

Najmanje izgubljenih gemova Nadal je imao 2017. godine, tek njih 35. Za usporedbu, ove je godine ispustio 53 gema. Uz to je tek treći tenisač s osvojenim Grand Slamom bez izgubljenog seta više od jednog puta. U tom društvu su još Bjorn Borg (3) i Roger Federer (2).

Jedini s šest Grand Slam titula nakon 30. rođendana

Nizu nevjerojatnih rekorda Nadal je dodao i 20. pobjedu u 28. Grand Slam finalu. Kada uđe u finale Roland Garrosa, onda nikada ne gubi. Zapravo, kada uđe u polufinale nikada ne gubi i ima skor 26:0.

Također je trenutno treći put u nizu od 30 pobjeda na Roland Garrosu i nedostaje mu ih još devet kako bi dostigao svoj najduži niz pobjeda na Roland Garrosu. Čak je u tri navrata osvajao French Open četiri puta zaredom.

Da su za Nadala godine samo broj govori i podatak kako je jedini tenisač s osvojenih šest Grand Slam titula nakon napunjene 30. godine. Priliku za dostizanjem Španjolca ima Đoković koji je trenutno na pet Grand Slam titula iznad 30 godina. Ne treba otpisati ni Federera koji ima četiri zajedno s Rodom Laverom i Kenom Rosewallom.

Protiv Đokovića upisao 999. pobjedu u karijeri

S 34 godine i 130 dana Nadal je postao najstariji pobjednik Roland Garrosa od Andresa Gimena koji je titulu osvojio 1972. godine. Za kraj valja napomenuti kako je Nadalu pobjeda protiv Đokovića bila 999. u karijeri. Odigrao je 1200 profesionalnih mečeva.

Kakav bi to tek šlag na tortu bio da je Nadal 13. Roland Garros osvojio 1000. pobjedom na Touru. Ipak, ona će još malo pričekati.

Pročitajte više