rukomet

Nexe: Pokradeni smo. Nisu dali prijenos jer bi to onda vidjela cijela Hrvatska

Foto: Pixell/Igor Soban

PUNIH 20 godina završnica rukometnog prvenstva Hrvatske nije bila ovako zanimljiva. Početkom stoljeća Metković, koji je dvije godine zaredom igrao finale Kupa EHF-a (prve godine je u finalu pobijedio Flensburg, a iduće izgubio od Magdeburga), zaprijetio je dominaciji kluba koji je prvak svake godine od osamostaljenja.

Za to je bio kažnjen. U bez ikakve konkurencije najsramotnijoj epizodi hrvatskog sporta u povijesti, Metković je izbrisan s lica zemlje, a klub iz metropole je nastavio igrati svoju privatnu ligu. 

Nevjerojatno zvuči podatak da je ove sezone od Nexea izgubio prvi put nakon punih 15 godina u prvenstvu. Posljednji klub koji je uspio pobijediti PPD bio je Osijek, no za razliku od tog susreta, Nexe je srušio Zagreb u utakmici koja mu može donijeti i naslov.

Burna predigra najzanimljivijeg prvenstva otkako je Gobac zgazio Metković

U finalu igraju Nexe i PPD. Našičani su u svojoj dvorani prije nekoliko dana slavili i u finalnoj seriji (prvak će biti onaj tko prvi dođe do šest osvojenih bodova) poveli s 2:0. U subotu je u Kutiji šibica bio drugi susret, koji je i prije nego što je utakmica počela imao svoju burnu predigru.

Naime, Našičani su se najprije žalili da su im domaćini prepustili samo 60 ulaznica, no puno više tenzija izazvala je odluka da nitko izvan dvorane neće moći vidjeti što se događa u najvažnijoj utakmici hrvatskog klupskog rukometa u zadnja dva desetljeća. 

Niti jedna televizijska ekipa nije smjela upaliti kamere za vrijeme utakmice, izostao je TV prijenos jer izgleda da niti jedna televizijska kuća nije bila zainteresirana u svom programu emitirati dvoboj dva najbolja hrvatska kluba u samoj završnici domaćeg prvenstva.

No, prvi put ove sezone, klubova je zabranjeno i da sami strimaju utakmicu, jer, kako smo već o tome detaljno pisali, time krše vlasnička prava Tibora Gojuna i njegove agencije.

PPD je u drugoj utakmici pomeo Nexe, završilo je 25:16, i sudeći prema rezultatu čini se da je bolja momčad uzela važne bodove. Ipak, iz Nexa su ogorčeni, rigaju vatru i za Index su odlučili progovoriti o nekim stvarima prije i tijekom utakmice.

Nexe: Kao što smo i slutili, to se i dogodilo. Ono što se ne vidi, to se ne može ni dokazati

''Kao što su i mediji ranije upozoravali i sve ono što smo ranije slutili jučer se potvrdilo; zabrana bilo kakvog oblika prijenosa i ulaska bilo koje kamere jučer u dvoranu imala je za svrhu osigurati sudačkom paru Jurinović-Mrvica da odrade već dobro poznati modus operandi u korist PPD Zagreba, a iskustva od ranije uče nas da ono što se ne vidi ne može se niti dokazati.

Ne možemo govoriti o nikakvim povredama prava jer uredno su dan ranije prenošene utakmice između Trogira i Dubrave, Bjelovara i Spačve. Na isti dan uredno se prenosila utakmica Zamet - Rudar. Tako da su to gluposti.

Međutim to nije sve - očekujemo da se snimka niti ne stavi naknadno, u roku 48 sati na YouTube niti na kramericu (platformu koju koriste svi klubovi kod videoanalize). Kaznu za to određuje HRS temeljem Stegovnog propisnika i puno je isplativije platiti kaznu nego pokazati rukometnoj javnosti ono što se jučer dešavalo'',  rekao nam je Josip Ergović, predsjednik Nexea.

Bez presedana je i činjenica da sve susrete ova dva kluba u posljednje dvije sezone sude ista dva suca. Dalibor Jurinović iz Zadra i Marko Mrvica iz Biograd na Moru. Hrvatska ima sudački par Gubica - Milošević, ali taj par ove sezone još nije sudio najveći hrvatski derbi.

Zrnić nam je objasnio što su to radili jedini suci koji ''smiju''suditi derbi

Proslavljeno hrvatsko desno krilo Vedran Zrnić danas je sportski direktor Nexea i opisao nam je kako je on vidio suđenje Jurinovića i Mrvice.

''Sudački par Jurinović - Mrvica zadnje dvije godine sudi svaku utakmicu domaćeg prvenstva između RK Zagreba i nas - pametnom dosta. Scenarij suđenja je isti, neovisno igra li se u Zagrebu ili u Našicama. Eventualno odstupanje može biti ukoliko našem protivniku baš ne treba, a jučer im je baš, baš trebalo.

Jučerašnjim porazom vrlo vjerojatno bi se nazirala povijest i Zagreb nakon 30 godina više vrlo vjerojatno ne bi bio prvak, jer bismo mi osigurali prvo mjesto i dvije utakmice u Našicama, od kojih bi nam trebala samo jedna pobjeda. Tijek suđenja standardan - u prvih 20 minuta napraviti što veću razliku, osigurati Zagrebu mir i u ostatku utakmice peglati statistiku, jer kad kamera nema - ostaje statistika.

To se desilo i jučer, suđenje faula u prvom koraku, vraćanje svakog brzog centra, umjesto crvenog kartona protivniku sude nama probijanje, protivniku dozvoljavaju kontakte, u prvih 10 minuta imamo 6 minuta isključenja, oni 3 sedmerca, naši vanjski igrači pod žestokim nasrtajima obrambenih igrača, nisu se uspijevali niti pripremiti za udarac i sve to bez ozbiljnijih sankcija.

Naravno svi sad kažu nismo bili najbolji, pa ne možemo ni biti kad u prvih 20 minuta suci riješe utakmicu, kako da budeš dobar’'', rekao nam je osvajač svjetskog i olimpijskog zlata.

U Nexeu više ne traže podršku HRS-a, obratili su se EHF-u

U Nexeu tvrde da ne mogu računati na zaštitu HRS-a koji se prema njima odavno svrstao samo na jednu stranu. Odlučili su se obratiti krovnoj kući europskog rukometa - EHF-u.

''Na HRS nažalost ne možemo računati, isti ljudi koji su jučer ovo režirali, donose sve odluke i u HRS-u tako da tu ne gubimo niti vrijeme niti energiju. U kontaktu smo s čelnim ljudima EHF-a, informiramo ih o svemu, ranije smo ih obavijestili i što nam se jučer pripremalo, sutra ćemo im samo proslijediti interne snimke.

Oni teško mogu pomoći mimo našeg HRS-a jer takav je sustav, ali dovoljno je što znaju s čime se suočavamo i daju nam apsolutnu podršku. Nama je to dovoljno da znamo da nismo blesavi, a potvrdu našeg rada i rezultata ostvarujemo ionako kroz europska natjecanja.

Uostalom imamo priliku ostvariti najveći klupski uspjeh u novijoj hrvatskoj povijesti, i tu je naš veliki fokus. Ovome će doći kraj, uvijek dođe, samo moramo biti strpljivi. Moramo biti pošteni i zahvaliti za jednu stvar čelnicima Zagreba i HRS-a jer oni su trenutno najveći generator navijača RK Nexe.

Svakim njihovim postupkom mi dobivamo sve veću bazu navijača i simpatizera iz svih dijelova Hrvatske, dižu nam PR vrijednost i što je najljepše dovode sponzore. Pogledajte samo komentare na njihovim društvenim mrežama prije nego što ih blokiraju - sve će vam biti jasno'', zaključio je Ergović.

Pročitajte više