EUROBASKET 2022.

Ni Bogdanović ni Hrvatska još ne igraju dobro, ali to je najbolja moguća vijest

Foto: Profimedia, Goran Kovacic/PIXSELL; Grafika: Index.hr

EUROPSKO prvenstvo za košarkaše počinje 1. rujna, a hrvatska reprezentacija prvu utakmicu igra u petak u 17 sati protiv Grčke, nakon čega slijede okršaji protiv Velike Britanije, Estonije, domaćina skupine Italije te Ukrajine. Plasman među najbolje četiri momčadi donosi joj proboj među najboljih 16 i nokaut-fauzu u Berlinu. Bivši hrvatski izbornik i donedavni trener Baskonije Neven Spahija za Index analizira hrvatsku reprezentaciju i protivnike u skupini u Milanu.

IZBORNIK Damir Mulaomerović ima sasvim novu reprezentaciju u odnosu na onu iz lipnja, kada ju je preuzeo, kada je u Ljubljani grubo stradala od Slovenije. To je jedna od najboljih europskih reprezentacija, koja godinama igra zajedno, što ja odavno apostrofiram kao ključno. Može se na jednom natjecanju lošije proći, ali grupa koja igra zajedno imat će benefite na kasnijim natjecanjima.

Ima četiri nova ekstra igrača. Uz Amerikanca Smitha, Šarić i Simon su oporavljenici nakon teških ozljeda, ali i ekstra klasa i samo je pitanje vremena kada će doći na svoju razinu. Mali Matković je ugodno iznenađenje, sad sam ga prvi put gledao, ima još strašan prostor za napredak, ali već je velika nadogradnja za momčad.

Foto: FIBA

Ne igramo wow, ali to je odlična vijest

Na pripremnim utakmicama nisam vidio nekakvu atomsku košarku da kažemo "wow", ali to je najbolja moguća vijest za ovaj period. Ovo je novoformirana momčad, treba joj vremena za uigravanje, ali najvažnije je da su svi zdravi, da su skupa i da još nisu u top formi. Turnirski sustav dosta je zeznut, treba momčad dovesti u pravu formu kad je najpotrebnija, da se diže kroz skupinu i igra najbolje u nokaut-fazi.

Pobjeda protiv Švicarske nije neki parametar, ali Poljska je dobar protivnik, pogotovo u gostima, a bilo je dovoljno jedno dobro poluvrijeme da je pobijedimo. Siguran sam da će u skupini u Milanu izgledati sve bolje i vjerujem da ćemo proći.

Mulaomerović se dobro snalazi i fajter je koji stoji iza svojih odluka

Mulaomerović je reprezentaciju okupio nedavno, to je kratak period za ozbiljne pomake, ali svaka utakmica mu pokazuje nešto novo i mislim da se dobro snalazi. Moramo biti zahvalni što se uopće uhvatio tako teškog posla kad smo usred ciklusa ostali bez izbornika. Svi znaju da je hrvatska košarka na niskom nivou i da je gubila od ekipa od kakvih nikad nije.

Nakon poraza od Slovenije i Finske u lipnju izdržao je, ostao miran i pribran, znao je koliko vrijede igrači koje tada nije imao. Nije ostao deprimiran, nego se kao pravi fajter nastavio boriti. Siguran sam da će iz tog stava izaći nešto dobro. 

Donio je i hrabru odluku da ne igra Žižić, baš kao što je Pešić odlučio iz srpske reprezentacije izostaviti Teodosića, ali zato su oni izbornici, "decision makeri", a on pokazuje karakter koji je bitan za atmosferu u ekipi i stoji iza svojih odluka.

Bogdanović još ne igra kako zna, ali s novim igračima može biti ono što jest

Bojan Bogdanović je konstanta koju godinama gledamo, ali još nije ni blizu forme u kojoj ga očekujem na prvenstvu. I njemu treba skinuti kapu zbog angažmana, nikad nije propustio reprezentaciju iako dolazi iz najjače lige svijeta, koja stvarno jako troši igrača, a on se uvijek pojavi i daje sve od sebe.

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Ne igra još svoju najbolju košarku, ali ako mu je uloga i bila drukčija u lipnju, sada više nije. Sada ne treba stalno donositi odluke, nego biti ono što jest, scorer, killer koji svakome može zabiti 30 poena, a svima će dati porciju barem u jednom poluvremenu, ako ne u oba. Dolaskom Simona, Šarića i Smitha skida se s njega odgovornost kreiranja.

Hezonja je supertalentiran igrač s nevjerojatnim napadačkim talentom, ali za moj bi ukus trebao igrati bolju obranu. Definitivno ima klasu, pokazao je to prošle sezone u Rusiji i potpisom za Real Madrid.

Smitha poznajem iz Eurolige, što se tiče klase i kvalitete, svakako se uklapa u reprezentaciju. Druga je priča trebamo li Amerikanca ili ne, ali kad je već tu, onda je dobar fit.

Šarića bih koristio na petici, ali i na trojci

Za Šarića i Simona mi je teško prognozirati kakvi će biti s obzirom na to da se oporavljaju od dugih ozljeda. O izborniku ovisi kako će koristiti Šarića, ja bih ga koristio i na četvorci i na petici, a možda će zvučati čudno, ali postoje opcije i da ga se na kraće periode koristi i na trojci, na donjem postu. Polivalentan je, jako dobro razumije košarku, može preuzimati u obrani i popravio je šut.

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Zubac je startni centar, ali ja bih Šarića sigurno koristio i na petici, iako se Matković već sada pokazuje kao osvježenje za reprezentaciju i dobar "upgrade". Ima još ogroman prostor za napredak, ali ima dobru radnu etiku, obruč mu je, kako se kaže, jako blizu i već sad može puno napraviti.

On najviše odskače od igrača s klupe, a na izborniku je da iskalkulira kako će iskoristiti ostale na najbolji mogući način. Ni klubovi ni reprezentacije nemaju deset igrača koji će jednako doprinijeti na terenu. U rotaciji treba osigurati svježinu i kontinuitet tijekom utakmice, ali suludo bi bilo očekivati od igrača iz domaće lige da naprave nešto veliko, za njih je svaka minuta dragocjena.

Grčka je jedan od favorita, ali na njoj je pritisak

Prvi protivnik Hrvatske je Grčka, koja je apsolutni favorit. U Giannisu Antetokounmpu ima jednog od najboljih igrača svijeta i, zbog načina na koji je vođena i na koji igra, jedan je od favorita Eurobasketa, ali to ništa ne mora značiti. Pritisak je na njoj, a nas pobjeda može podići, ali vjerojatnije je da ćemo kroz tu utakmicu dizati formu. Ne bih volio da odmah u prvoj utakmici igramo najbolju košarku.

Mi nismo atletična reprezentacija, negdje smo na srednjoj razini i sigurno ćemo imati problema s atletski jakim reprezentacijama kao što je Grčka s Giannisom i njegovom braćom. Ako uđemo u problem s izgubljenim loptama, to može jako loše utjecati na rezultat.

Foto: Profimedia

Ne bih naglašavao nikog drugog iz Grčke. Da nema Giannisa, sasvim bismo drukčije razgovarali o njoj. On je taj koji sve čini boljima, zbog kojeg se mijenja sustav, zbog kojeg se i protivnici moraju adaptirati. Ostali su redom karakterni igrači, grčka košarka je strašno napredovala, njeni klubovi i igrači bitni su u svakom pogledu.

Estonija je bolja od Velike Britanije

Veliku Britaniju ne poznajem dobro niti sam je gledao ovog ljeta, ali ne vidim tu igrače koji bi nam trebali stvarati probleme. Ipak, s obzirom na naše rezultate zadnjih godina, ne možemo si priuštiti da ikog podcijenimo.

Estoniju sam gledao u nekoliko utakmica, jako dobro šutira i igra na otvorenom terenu. Ima Raiestea koji je prošle sezone bio kod mene u Baskoniji, igra tri i četiri, a može čuvati bilo koju poziciju, aktivan je, samo nema konstantan šut. Solidna je reprezentacija, sigurno bolja od Velike Britanije.

Za Italiju briljira moj donedavni igrač, a Ukrajina je opasna

Italija nema dominantnog centra, ali sve ostalo joj je dobro pokriveno. Gledao sam je protiv Srbije na turniru u Njemačkoj kada je bila jako dobra i vodila većinu utakmice pa na kraju to prosula i izgubila. Simone Fontecchio je prošle sezone kod mene igrao na vrlo visokoj razini, može igrati više pozicija, odličan je na otvorenom terenu i može pogoditi odasvuda. Ukupno, jako su dobar tim.

Ukrajinu nisam gledao u ovom periodu, ali s Mihajljukom iz NBA lige i Sanonom koji je igrao u Olimpiji sigurno je bolja reprezentacija od Velike Britanije, a možda i Estonije.

Iz skupine D samo izbjeći Srbiju. Finska nas neće dvaput na isti način iznenaditi

U osmini finala križamo se sa skupinom D, u kojoj bi Srbija lagano trebala biti prva i samo treba izbjeći nju. Sa svima ostalima Hrvatska može igrati, ne vidim da je netko toliko problematičan da ga treba izbjeći.

Češka je strašno napredovala zadnjih godina i igrala puno bolje nego mi, ali zadnjih par utakmica odigrala je slabo, Francuzi su je deklasirali i izgubila je od Mađarske. Finska je vrlo neugodna, igra jako dobro i mislim da će biti druga u skupini. Jako mi se sviđa način na koji igra, ali ne vjerujem da bi nas mogla iznenaditi na isti način kao u lipnju.

Foto: Profimedia

Slovenija jedan od pet favorita, Španjolcima fali previše igrača

Slovenija bi svakako mogla ponoviti uspjeh s prošlog Eurobasketa i osvojiti zlato, ali kao favorite vidim skupinu od pet ekipa u kojoj su još Srbija, Francuska, Grčka i Litva, a odmah iza njih su Italija i Njemačka. Španjolska ima jako puno izostanaka, fali joj puno igrača koji su je godinama nosili, a posljednji je otpao Llull. Ne stavljam je u prvi krug favorita, ali mlada je i potentna ekipa koja će nakon ovog prvenstva biti na drugom nivou.

Individualne nagrade ovisit će o rezultatima reprezentacija, ali bit će mi veliko iznenađenje ako MVP bude netko izvan trojice NBA superzvijezda - Giannisa, Dončića i Jokića. Vasilije Micić je point guard za NBA, a u krugu igrača koji bi se mogli istaknuti su Nijemci Schröder i Wagner, Finac Markkanen... Talijan Fontecchio igra bolje nego ikad, kao i Francuz Luwawu.

Očekujem iskorake Matkovića i Hezonje

U hrvatskoj reprezentaciji očekujem da Matković nastavi s ovakvim igrama i bude među mladim igračima koji će na Eurobasketu skrenuti pažnju na sebe, očekujem da Bogdanović bude konstanta kao i dosad i nadam se da će Mario Hezonja napraviti iskorak.

Pročitajte više