TUDOR NOVI TRENER HAJDUKA

Nigdje nije izdržao do kraja. Sada dolazi graditi Hajduk od nule

Foto: Getty Images/Guliver Image

HAJDUK je danas i službeno predstavio Igora Tudora kao novog trenera prve momčadi.

Vijest koja je danima i tjednima kružila oko splitskog kluba pokazala se točnom, a Tudor će biti treći trener koji će voditi Hajduk ove sezone. U klub dolazi u delikatnoj situaciji u kojoj je “loša atmosfera oko Hajduka” smijenila trenera Damira Burića, a momčad preuzima na drugom mjestu s ogromnih 12 bodova zaostatka za Dinamom.

Do sad je u karijeri vodio pet klubova. Ni u jednom nije odradio ugovor do kraja, triput je dobio otkaz, a jedini pravi iskorak napravio je u Karabuksporu koji tvrdi da ga je Tudor - izdao. U gotovo svim klubovima u kojima je radio pokazao se kao nezgodan i nepredvidiv karakter. Bit će zanimljivo vidjeti koliko je psihološki napredovao jer će mu za posao u Hajduku trebati jako puno živaca.

Rođeni Splićanin u svoj Hajduk vraća se nakon četiri godine, a osvojeni Kup iz sezone 2012./2013. i dalje mu je jedini trenerski trofej. U klubu u kojem je 2008. završio bogatu igračku karijeru Tudor je bio pomoćnik Edoardu Reji, a nakon što je Talijan otišao u veljači 2010. otišao je i Tudor. Posao u Hajduku čekao je do 2012. godine, kad ga je tadašnji sportski direktor Sergije Krešić zaposlio kao trenera U-17 momčadi. 

Kratko je bio u Juventusovu kampu, gdje je učio od Antonija Contea, da bi u travnju 2013. godine posao prvi trener Hajduka nakon što je otišao Mišo Krstičević. U finalu Kupa je ukupnim rezultatom 5:4 pobijedio Lokomotivu, što mu je bio prvi, a Hajduku zadnji trofej koji je osvojio.

Na ljeto je Hajduk prodao Josipa Radoševića u Napoli, solidni crnogorski napadač Ivan Vuković otišao je u Koreju i Tudor je sa zakrpanom ekipom krenuo u Europu. U 1. pretkolu Europa lige jedva je prošao makedonski Spartak iz Turnova, a u 2. pretkolu u jednoj od tužnijih epizoda u povijesti kluba Hajduk je ispao od anonimne gruzijske Dile Gori. Hajduk je nakon te utakmice kupio Dilinog napadača Giorgija Iluridzea, što je bio čisti promašaj.

Žalio se na snagu momčadi

U HNL-u je krenuo odlično te je Hajduk nakon sedam kola bio vodeći na tablici. No s vremenom je Dinamo počeo odmicati i do Božića je pobjegao na osam, a do kraja sezone na 22 boda. Hajduk je bio treći s 11 bodova manje od Rijeke. 

Sezonu 2014./2015. Tudor je dočekao s još slabijim kadrom. Prodali su mu Marija Pašalića i Franka Andrijaševića, a iako je Tudor javno govorio da mu trebaju pojačanja, ona prava nisu dovedena. Došao je tek sumnjivi Brazilac Jo iz Istre te Dejan Mezga iz Maribora i bilo je jasno da s takvom momčadi Hajduk neće moći previše napraviti. U dramatičnom 2. pretkolu Hajduk je prošao Dundalk, a u 3. je igrao sa Šahtarom iz Karagandija. U prvoj utakmici u Kazahstanu Splićani su izgubili 4:2, a nakon toga se Tudor javno žalio zbog nedovoljno dobrog igračkog kadra.

“Svi govorimo kako drugi klubovi dovode igrače koje plaćaju po 400 ili 500 tisuća eura, a kad to dođe na naplatu onda se svi čudimo! Tko brani Malokuu, Mikanoviću i Bašiću da naprave ono što je napravio Pašalić? Lani smo cijelu sezonu izgurali s 13 ili 14 igrača. Otišlo nam je osam igrača, ali kao nema veze jer mi smo Hajduk. Pa ne igraju u Hajduku Asanović, Gudelj i Broketa. Ja bih volio da igraju oni i jedan Rapaić. No svi govore ‘mi smo Hajduk’ samo kad im to odgovara i kad imaju neke svoje sitne interese”, grmio je Tudor po povratku iz Kazahstana i poručio da će Hajduk proći u play-off Europa lige.

Bio je u pravu jer su Splićani u uzvratu slavili 3:0, ali do Europa lige preko ukrajinskog Dnjipra nisu mogli. U polusezoni koju je obilježio neodigrani derbi na Maksimiru Hajduk je do zimske pauze bio 20 bodova iza Dinama, a nakon što je saznao da su Bradarić, Milić, Anđelković i Jonjić prodani te da neće biti pojačanja, Tudor je 5. veljače 2015. izgubio živce i iznenada dao ostavku. Njegova odluka šokirala je i igrače koji su ga nagovarali da ostane, ali temperamentni Tušo nije popustio.

Grci ga dočekali na nož

Na ljeto je preuzeo grčki PAOK u kojem su ga novinari od prvog dana loše dočekali, smatrajući da nema dovoljno iskustva voditi takav klub. Likovali su kad ga je PAOK otpustio u ožujku 2016. godine nakon samo jedne pobjede u 11 utakmica. Tudor je javno kritizirao momčad smatrajući je nedovoljno kvalitetnom, a PAOK je nakon njegova odlaska sezonu završio sa 40 bodova manje od prvaka Olympiakosa.

U lipnju iste godine postao je novi trener Karabukspora s kojim je premašio sva očekivanja. U veljači 2017. bio je 10. na tablici, pobijedivši u međuvremenu Trabzonspor, Galatasaray i Bešiktaš. Karabukspor je igrao odličan nogomet, da bi Tudor onda senzacionalno preuzeo Galatasaray usred sezone. Predsjednik njegova bivšeg kluba proglasio ga je izdajicom, ali Tudor nije mario i preuzeo je najveći turski klub.

Galatasaray je u tom trenutku bio pet bodova iza vodećeg Bešiktaša. Tudor nije uspio napraviti zapaženiji rezultat i prvenstvo je završio na četvrtom mjestu, ali to je trebala biti priprema za stvaranje nove momčadi za sljedeću sezonu. U pretkolu EL-a je senzacionalno ispao od Ostersundsa, ali je u prvenstvu briljirao sa sedam pobjeda i dva remija. Galatasaray je bio prvi na tablici, no s prvim porazom krenuli su problemi. Izgubio je od Trabzona 2:1 pa onda od Bašakšehira 5:1, krenule su snažne kritike, pritisak je postao neizdrživ i već u prosincu Tudor je u drugom klubu zaredom dobio otkaz.

Novi angažman čekao je do proljeća 2018., kad je stigao u Udinese koji se grčevito borio za ostanak u ligi. Opasno je visio, ali je Tudor dobio zadnje dvije utakmice i spasio se od ispadanja. No u srpnju se razišao s Udineseom jer se nije uspio dogovoriti oko novog ugovora. U klub se vratio u ožujku ove godine i u ovu sezonu je krenuo pobjedom protiv Milana u 1. kolu. Onda je izgubio tri utakmice zaredom, a otkaz je dobio nakon katastrofe protiv Atalante (1:7) te poraza od Rome 4:0.

Tudor je imao važeći ugovor s Udineseom sve do prije dva dana, kad ga je raskinuo kako bi mogao doći u Hajduk, što se danas i dogodilo. Povest će momčad na zimske pripreme i pokušati do kraja sezone zadržati drugo mjesto koje vodi u kvalifikacije za Ligu prvaka. I izgraditi novi Hajduk.

Pročitajte više