Nije htio u Zadar, nego u inozemstvo. Sad je zabio tricu za trofej svoje nove momčadi

Foto: ABA League j.t.d. / Dragana Stjepanovic

KOŠARKAŠI crnogorskog Studentskog centra, poznatog i kao SC Derby, osvojili su sinoć superkup ABA lige. Nije to posebno vrijedan trofej, za njega se igralo tek prvi put u povijesti, i to nakon što se prethodne tri godine natjecanje nije ni održalo. Osim toga, Crvena zvezda, jedan od dva najveća favorita, nije se ni pojavila pa je bilo za očekivati da će domaća Budućnost biti jedini ozbiljan konkurent Partizanu za trofej.

Pa ipak, drugi klub iz Podgorice "ukrao" je šou, pobijedivši "velikog brata" 69:63, a onda u finalu i Partizan 83:81. Pobjednički koš, tricu pet sekundi prije kraja, postigao je hrvatski reprezentativac Borna Kapusta, donedavni playmaker Cibone i jedan od trojice Hrvata u podgoričkoj momčadi.

Kapusta je godinama u Gorici bio jedan od najboljih asistenata hrvatske lige, ali ipak odbačen na margine bitnosti kao igrač bez potencijala, neobične građe za košarkaša i neuvjerljiva vanjskog šuta. A baš je tricom, trećom iz šestog pokušaja u finalu, šokirao moćnog protivnika i golemog favorita te zadržao trofej u Podgorici.

Nije bio plan tako završiti napad

"Bio je drukčiji plan za taj zadnji napad, ali ostalo je manje vremena od očekivanog pa sam išao na izolaciju, a ostalo ste vidjeli", rekao je 27-godišnji playmaker iz Koprivnice za Index dan nakon što je pogodio najveći šut u karijeri.

Trica, prodor ili asistencija, svejedno je dok je akcija završila uspješno kao što jest. Sve one stručnjake koji su tvrdili da nema vanjski šut elegantno je demantirao, iako zapravo nije ni pomislio na njih. "Ni ne slušam takve kritike jer oduvijek imam šut, samo ga ne forsiram, nego više volim razigrati ekipu."

Prva utakmica superkupa i službeni debi za SC Derby bili su mu za brzi zaborav jer je za 10 minuta napravio pet prekršaja i završio bez poena, ali momčad je uvjerljivo svladala FMP 95:73. U pobjedi protiv Budućnosti ubacio je šest poena, a u finalu 10 uz pet asistencija.

"Kad sve sagledam, mogu reći da je bio odličan turnir, ali imao sam samo tri treninga s ekipom prije prve utakmice protiv FMP-a jer sam imao ozljedu desnog ramena iz reprezentacije. Mislim da mogu i puno bolje, ali to će doći s treninzima i nadolazećim utakmicama", kaže Kapusta.

Nije htio u Zadar, a u Podgorici igra s još dva Hrvata

Cibona mu je prošle sezone poslužila za dokazivanje na regionalnoj razini i kao odskočna daska u financijski stabilniju sredinu. Odlazak iz Cibone pokazao se kao odličan potez jer je zagrebački velikan otišao u stečaj, a na ljeto je bilo govora i o mogućem prelasku kod njenog najvećeg rivala Zadra.

"Imao sam poziv od trenera Danijela Jusupa, ali imao sam i financijski bolje ponude i želja mi je bila probati izvan Hrvatske. Onda je došao poziv Studentskog centra, vidio sam se u tom sustavu i brzo odlučio", objašnjava Kapusta.

ABA League j.t.d. / Dragana Stjepanovic

Iako Podgorica nije baš klasično inozemstvo jer se nije morao privikavati ni na novi jezik ni na mentalitet, kaže da mu je jako drago što za suigrače ima još dva Hrvata. Tu su još Mateo Drežnjak i 215 cm visoki Tomislav Ivišić, jedan od vrlo talentiranih 20-godišnjih blizanaca za koje kažu da su budućnost hrvatske košarke.

"Naravno da je lakše, ne samo na terenu nego i izvan njega, brže sam se prilagodio zahvaljujući njima. Tomislav? Mislim da će ovo biti njegova sezona, jako je talentiran, ali na njemu je da to pokaže kroz utakmice."

Iz reprezentacije najviše pamti kemiju

Rame je ozlijedio tijekom ljeta s reprezentacijom, koja je uspješno izborila nastavak kvalifikacija za Olimpijske igre 2024. i Eurobasket 2025. te nakon dugo vremena donijela malo radosti domaćim poklonicima košarke. Ta su mu dva mjeseca, kaže, bila odlična podloga za novu sezonu, a iz njih najviše pamti prijateljstvo unutar momčadi.

"Ljeto s reprezentacijom mi je dosta značilo i kroz pripreme, a najviše pamtim to što je ekipa svakog dana bila na okupu i ta se kemija na kraju prenijela i na teren", kaže playmaker pobjednika ABA superkupa, koji nakon dugo vremena radi s trenerom koji se ne zove Josip Sesar. 

On ga je prvo godinama vodio u Gorici, pa prošle sezone u Ciboni, a zatim i u reprezentaciji. Ipak, Kapusta se još ne namjerava upuštati u usporedbe Sesara i svojeg novog trenera, Slovenca Andreja Žakelja. "Prekratko sam tu da bih išta komentirao, ali na utakmicama je vidljivo da ekipa igra jako brzo i agresivno."

S 27 godina Kapusta tek ulazi u najbolje razdoblje karijere, ali zasad se ne opterećuje budućnošću s obzirom na to da je tek stigao u novi klub. "Cilj mi je ove sezone napraviti još jedan iskorak, i osobno i s ekipom, a kasnije ćemo vidjeti. Uvijek kažem da idemo utakmicu po utakmicu, pa ćemo vidjeti gdje ćemo završiti."

Pročitajte više