Nije Mamić jedini: Ivica Križanac bez kazne za vožnju u pijanom stanju

Screenshot: YouTube

IVICA KRIŽANAC, bivši hrvatski nogometni reprezentativac, nije kažnjen za vožnju u pijanom stanju po Splitu, tijekom koje je svojim BMW-om X5 prošao kroz četiri raskrižja pod crvenim svjetlom.

Premda je Križanac priznao prekršaj te je koncem 2014. godine nepravomoćno osuđen na novčanu kaznu od osam tisuća kuna i petomjesečnu zabranu upravljanja vozilima B kategorije, Visoki prekršajni sud nije na vrijeme stigao odlučiti o žalbi odvjetnika Damira Primorca te je potkraj prošle godine konstatirao zastaru koja je nastupila početkom ožujka 2015. godine, istekom četiri godine od samog događaja.

Mamić, Križanac, tko je idući?

Tako se Križanac izvukao "lišo", bez ikakve sankcije, zahvaljujući već opjevanoj efikasnosti hrvatskih sudova. Nakon što su ga zaustavili, Križanac je napuhao preko 1,7 promila. U obrani je kazao da su tu večer malo slavili i da je oprezno prolazio raskrižjima pazeći da ne ugrozi druge sudionike u prometu. Sud je zamolio da ne bude prestrog. Kako je došlo do priznanja, odvjetnik Primorac u žalbi je zatražio tek blažu sankciju, no u međuvremenu je došlo do zastare. 

Nešto slično dogodilo se i sa prekršajnim postupkom koji je vođen protiv Zdravka Mamića zbog hvatanja za međunožje i "nabijanja" publici na Parku mladeži u studenom 2010. godine. Mamić je također nepravomoćno osuđen, i to na novčanu kaznu od 200 DEM, ali prekasno. Žalba je na splitski Prekršajni sud stigla tek dva dana prije nastupanja zastare pa spis nisu ni slali na Visoki prekršajni, već su odmah u Splitu konstatirali zastaru.

Pročitajte više