ODBOJKA

Nije produljio ugovor s Hrvatskom pa je preuzeo Srbiju

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

NAKON što Hrvatski odbojkaški savez nije produljio ugovor s izbornikom ženske odbojkaške reprezentacije Danieleom Santarellijem, talijanski stručnjak imenovan je u srijedu za novog izbornika ženske odbojkaške reprezentacije Srbije. Odbojkaški savez Srbije priopćio je da je Santarellijem dogovorena suradnja do 2025. godine. On je na izborničkoj klupi Srbije naslijedio Zorana Terzića, koji je posljednjih 20 godina uspješno vodio srpske odbojkašice.

Uspješan klupski trener

Santarelli je trener talijanskog kluba Imoco Volley Conegliana s kojim je četiri puta bio prvak države (2015., 2018., 2019., 2021.). Također je osvojio naslov svjetskog klupskog prvaka (2019.) i naslov europske Lige prvaka (2021.).

Izbornik hrvatske ženske odbojkaške reprezentacije bio je od jeseni 2018. godine, a s njom je uspješno debitirao u kvalifikacijama za EuroVolley 2019., koji se prvi put održavao u novom formatu u četiri države i s 24 reprezentacije. Nakon uspješnog prolaska skupine u osmini finala Hrvatska je u dramatičnoj utakmici poražena od domaćina Turske 2:3. Na kraju je završila na 11. mjestu.

Posljednja utakmica

Santarelli je vodio hrvatsku reprezentaciju i u Europskoj ligi u Zlatnoj skupini dva puta osvojivši srebro. U finalu 2019. Hrvatska je u Varaždinu poražena od Češke 1:3, a 2021. u bugarskim Rusama od domaćina također 1:3.

Na posljednjem EP-u, kojem je prošlo ljeto u Zadru i Hrvatska bila jedan od domaćina, nakon prolaska skupine hrvatske su odbojkašice u osmini finala neočekivano izgubile od Francuske 2:3, zauzevši u konačnici 10. mjesto. To je ujedno bila i posljednja Santarellijeva utakmica na kormilu Hrvatske.

Pročitajte više