Nijemci ljuti zbog dresova za Euro. Moguće ih je napraviti da podsjećaju na naciste

Foto: Screenshot

NJEMAČKI nogometni savez (DFB) objavio je prije deset dana da je potpisao ugovor o partnerstvu s Nikeom za razdoblje od 2027. do 2034. godine, što znači da reprezentacija nakon 70 godina neće biti u opremi njemačkog proizvođača Adidasa. Nike će opremiti sve DFB reprezentacije i promovirati njemački nogomet u cijelosti.

Takva odluka naljutila je gotovo cjelokupno javnost, navijače ali i istaknute političare jer smatraju da je Adidas važan dio identiteta tamošnje reprezentacije. No, Elf će svoj brand nositi još tri godine što znači da će ga nositi i na Europskom prvenstvu kojeg su domaćini na ljeto. No, i s Adidasovim dresovima se javio problem.

Navijači i novinari se žale da dijelovi dresa podsjećaju na nacizam

Naime, zbog specifičnog fonta brojeva i drugih dizajnerskih rješenja, neki detalji na dresu podsjećaju na zločinačke ideologije iz prošlosti. Tako je Michael Konig, njemački povjesničar i arheolog, na svojem Twitter profilu objavio kako izgleda dres s brojem 44.

Brojke neodoljivo podsjećaju na oznaku SS, koju su nosile zločinačke divizije SS organizacije u Drugom svjetskom ratu. Riječ je o paravojnoj formaciji koja je bila pod direktnom upravom Adolfa Hitlera i Nacističke partije. 

"Iz povijesne perspektive je vrlo upitno treba li dozvoliti ovakve dresove za Europsko prvenstvo", poručio je Konig. Njegovo mišljenje dijele i neki navijači na Twitteru. Pitanje je može li Adidas sad reagirati s obzirom na to da su dresovi pušteni u prodaju.

Treba napomenuti kako nitko u reprezentaciji neće nositi broj 44 na Euru gdje su brojevi standardizirani od 1 do 26. No, problem Konig vidi u tome da je na službenoj stranici reprezentacije moguće naručiti dres i personalizirati ga tim brojem čime bi navijači mogli promovirati nacistički režim.

Pročitajte više